🔰حراج سرمایه اجتماعیِ نظام در بازار سرمایه
✍علی محمدی
🔶مسلم است که برای هر موضوع کلان در سطح ملی، نیازمند یک پیوست آموزشی_فرهنگی است تا با اقناع و اغنای افکار عمومی، از ایجاد چالش های امنیتی بعدی جلوگیری شود.
🔺موضوعی که بارها فقدان آن احساس شده و آشوبهای امنیتی بعد از گرانی بنزین نیز متاثر از همین معلول است.
🔶در این چند ماه مسئولان دولتی بدون هیچ پیوست آموزشی و فرهنگی، مردم را به بازار سرمایه خواندند. بازاری که همچون شمشیر دولبه عمل می کند و برای مبتدی ها وادی بسیار مهلکی است.
مهمتر اینکه شخص رییس دولت برای چند بار ضمن اطمینان خاطر به مردم، آنان را به سرمایه گذاری در بورس تشویق می کند. مردم نیز به دولت که پیشانی نظام است "اعتماد" می کنند و به "امید" بهبود وضعیتِ معیشتیِ خود، سرمایه شان را در این شرایط اقتصادی وارد بورس می کنند. بعد از این ناگهان دولت در یک امر دستوری و به توصیه ۲۵ اقتصاددان، اقدام به دستکاری در بازار سرمایه می کند تا به اصطلاح از رشد حباب بورس جلوگیری کند. این در حالی است که دولت برای ممانعت از تسری حباب به کلیت بورس می بایست به توصیه های متخصصین بازار سرمایه توجه می کرد و به بورس عمق( افزایش عرضه اولیه ها، افزایش حجم مبنا، افزایش شرکتهای بورسی) بیشتری می بخشید.
🔸به هر حال، اصلاح دستوری بورس در یک فرایند دستکاری شده نتیجه ای نداشت جز آنکه کار از دست متولیان امر در سازمان بورس خارج شود. هیجان و ترسِ مردمی که تازه سهامدار شده اند و فاقد تعلیمات لازم هستند نیز مزیت علت شده تا شاهد ریزش غیر منطقی بورس باشیم. آن هم در شرایطی که همه مولفه های اقتصادی( از نرخ تورم تا نرخ ارز و ...) که منجر به افزایش شاخص شده کماکان به قوت خود باقی است.
🔺آیا ماحصل فرایند فوق غیر از سلبِ اعتماد به نظام در دلِ مردم است؟ آیا انتظار دارید در تنگناهای بعدی مردم حرف شما را باور کنند؟ بزرگترین سرمایه نظام، اعتماد مردم به حاکمیت و کارگزاران آن نظام است که در این ماوقع دیدیم که چگونه به باد فنا رفت!!
🔸کاملا مشهود است که دولت به دلیل ضعف در قانون و ساختار نتوانسته از فرصت بازار سرمایه در افزایش تولید شرکت ها استفاده کند، اما آیا می تواند از ایجاد تبعات منفی ریزش این بازار نیز جلوگیری نماید؟ سلب اعتماد از نظام که عرض کردم یک بخش از این تبعات منفی است. با هجوم نقدینگی به سمت بازارهای موازی مثل دلار و خودرو چه می کنید؟
🔶اکنون متولیان امر در دولت برای تثبیت بازار سرمایه دست به دامن اعتبارات صندوق توسعه ملی و حقوقی های بزرگ شده اند. به شدت معتقدم که این راهکار همچون مسکِّن عمل می کند و چالش های بزرگی را در آینده برای به محاق بردن بازار سرمایه به دنبال خواهد داشت.
🔺آنچه که باعث ایجاد شرایط کنونی شده، عامل دستوری و روانی است و انچه که وضعیت را به روند قبل بر می گرداند نیز یک تصمیم دستوری است.
تا دیر نشده دولت باید تجربه ریزش بازار سرمایه بعد از شهادت سردار سلیمانی را اجرا کند. اگر نیت شان سیاسی نیست. شاید فردا و پس فردا فرصت اخر باشد. از تجربه گذشته باید استفاده شود تا خدای ناکرده در روزهای آینده شاهد معضلات امنیتی نباشیم.
@basiratesiyasii