📝 پاسخ سؤالات مسابقه ۶نهج البلاغه شناسی
(سوالات خطبه ۶)
۱_ امیرالمومنین در واکنش به افرادی که از او خواستند که طلحه و زبیر را تعقیب نکند، چه فرمودند؟
«به خدا سوگند، كه من همانند آن كفتار نيستم، كه با آواز كوبيدن سنگ و چوب در كنامش، به خوابش كنند، تا بر در كنام رسند و صيادانش، بفريب، به دام اندازند. بلكه به پايمردى يارانى كه روى به حق دارند، روى برتافتگان از حق را فرو مى كوبم. و به مدد كسانى كه گوش به فرمان من نهاده اند، شورشگرانى را كه همواره در حق من ترديد مى ورزيده اند، مى زنم. و اين شيوه من است، تا مرگم فرا رسد.»
۲_ سابقه مخالفت با خلافت امام علی (ع) به کجا میرسد؟ از زمانی که پیامبر فوت کردند، این مخالفتها آغاز شد.
۳_ اگر امام علی (علیهالسلام) به سرعت ابتکار عمل را در برابر طلحه و زبیر در دست نمیگرفتند، چه میشد؟
نقشه منافقین از جمله طلحه و زبیر این بود که آنها «بصره» و سپس «کوفه» را در اختيار خود بگيرند و «معاويه» با آنها بيعت کند و در «شام» از مردم نيز براى آنان بيعت بگيرد و به اين ترتيب بخشهاى عمده جهان اسلام در اختيار جاه طلبان پيمان شکن قرار گيرد و تنها مدينه در دست «على»(عليه السلام) بماند.
آنها با تکيه بر شعار خونخواهى «عثمان» روز به روز مردم را به هيجان بيشتر فرا مى خواندند و تدريجاً اين شعار که قاتل «عثمان»، «على»(عليه السلام) است را در ميان مردم پخش مى کردند و مردم ناآگاه را بر ضدّ امام مى شوراندند.
واضح است که اگر «اميرمؤمنان على»(عليه السلام) با سرعت، ابتکار عمل را در دست نمى گرفت نقشه منافقان به زودى عملى مى شد.
۴_ چرا جنگ با شامیان در آستانه پیروزی متوقف گشت؟
به علت جهل و ناآگاهى و لجاجت مردم در برابر فريب و نيرنگ دشمن.
۵_ از لحاظ عدم هشیاری و زیرکی، چه افرادی را میتوان همانند کفتار دانست؟
کسانى که فرصتهاى زودگذر را با خوش باوريها يا ضعف و سستى يا ترديد و تأمّل از دست مى دهند نيز همچون کفتارند، به خواب مى روند و در خانه و لانه خود به دام مى افتند و مقاومتى از خود نشان نمى دهند.
@MaktabeEmamAli