📖درسهایی از قرآن
بسم الله الرحمن الرحیم
قالُوا لَنْ نُؤْثِرَکَ عَلى ما جاءَنا مِنَ الْبَیِّناتِ وَ الَّذِی فَطَرَنا فَاقْضِ ما أَنْتَ قاضٍ إِنَّما تَقْضِی هذِهِ الْحَیاهَ الدُّنْیا «72»سوره مبارکه طه
(ساحرانى که ایمان آورده بودند به فرعون) گفتند: ما هرگز تو را بر کسى که ما را آفریده وبر آن معجزاتىکه براى ما آمده، ترجیحنخواهیم داد. پس تو هر حکم وقضاوتى که مىخواهى بکن، تو فقط در این زندگانى دنیا حکم مىکنى.
إِنَّا آمَنَّا بِرَبِّنا لِیَغْفِرَ لَنا خَطایانا وَ ما أَکْرَهْتَنا عَلَیْهِ مِنَ السِّحْرِ وَ اللَّهُ خَیْرٌ وَ أَبْقى
«73»سوره مبارکه طه
همانا ما به پروردگارمان ایمان آوردهایم تا خطاهاى ما و آنچه را از سحر که بر آن وادارمان کردى بر ما ببخشد، و خداوند بهتر و پایدارتر است.
نکته ها
«خطایا» جمع «خطیئه»، به گناهان عمدى گفته مىشود.
جملهى «ما أَکْرَهْتَنا عَلَیْهِ مِنَ السِّحْرِ» یعنى ما از خداوند به خاطر خطاهایى که تو ما را بر آن مجبور کردى، استغفار مىکنیم. و مراد از اکراه بر سحر، احضار ساحران و عمل سحر آنان است.
کسى که از جان خود در راه هدف الهى بگذرد، هر لحظه رشد بیشترى پیدا مىکند.
ساحران در این آیات، سه گونه تعبیر دربارهى خداوند آوردند: «الَّذِی فَطَرَنا»، «آمَنَّا بِرَبِّنا»، «وَ اللَّهُ خَیْرٌ وَ أَبْقى».
در حدیثى از امام صادق علیه السلام مىخوانیم: هرکس خود را از دیگران برتر بداند مستکبر است.
پرسیدند: آیا افراد پاک که خود را بهتر از گناهکاران مىدانند مستکبرند؟ امام ماجراى ایمان آوردن ساحران را بیان فرمود که انسان گاهى در چند لحظه تغییر فکر مىدهد، بنابراین خود را بهتر ندانید چون خبر از سرانجام و عاقبت ندارید.
پیام ها
1- انسانها در عقیده و ایمان، آزاد و انتخابگرند و با تهدید و تطمیع نمىتوان باورهاى آنان را عوض کرد. فَلَأُقَطِّعَنَ لاصلبن … لَنْ نُؤْثِرَکَ
2- دشمنان را از خود مأیوس کنید. «لَنْ نُؤْثِرَکَ»
3- ایمان، به انسان قدرت و جرأت مىبخشد. آنان پس از ایمان آوردن گفتند: «لَنْ نُؤْثِرَکَ»
4- ایمان، زمانى ارزش دارد که بر اساس منطق و بصیرت باشد. «لَنْ نُؤْثِرَکَ عَلى ما جاءَنا مِنَ الْبَیِّناتِ»
. اکراه، اگر به نحوى باشد که اختیار انسان گرفته شود، عذرخواهى و استغفار ندارد. بنابراین استغفار ساحران از اکراه، نشان مىدهد که اکراه فرعون در حد سلب اختیار نبوده است.
5- ابرقدرتها در دید مؤمنین واقعى، حقیر و بىارزشند. «لَنْ نُؤْثِرَکَ»
6- نشانهى ایمان واقعى، آمادگى براى فدا کردن تمام هستى در راه دفاع از ارزشهاى الهى است. ما جاءَنا مِنَ الْبَیِّناتِ … فَاقْضِ ما أَنْتَ قاضٍ
7- کسى که ایمان ندارد، جذب هدیه طاغوت مىشود، «أَ إِنَّ لَنا لَأَجْراً» ولى مؤمن، همه چیز غیر از خدا را کوچک و بىارزش مىداند. «إِنَّما تَقْضِی هذِهِ الْحَیاهَ الدُّنْیا»
8- اوّلین گام در عفو و بخشش الهى، ایمان به اوست. «آمَنَّا بِرَبِّنا لِیَغْفِرَ لَنا»
9- سحر، گناه است و باید از آن توبه کرد. لِیَغْفِرَ لَنا خَطایانا … مِنَ السِّحْرِ
10- طاغوتها از تخصّص مردم سوء استفاده مىکنند. «ما أَکْرَهْتَنا عَلَیْهِ مِنَ السِّحْرِ»
11- با دشمنان مقابله به مثل کنید. فرعون گفت: «لَتَعْلَمُنَّ أَیُّنا أَشَدُّ عَذاباً وَ أَبْقى»، ساحرانى که ایمان آورده بودند گفتند: «وَ اللَّهُ خَیْرٌ وَ أَبْقى»
☀️
#بیداری_درسبک_زندگی
#bidari_dar_sabkezendegi
عضـویت در کــانال ایتا و سروش👇
@bidari_dar_sabkezendegi