📌تکمیلی/ راه شکست اسرائیل چیست؟ تجربه اعراب به ما چه میآموزد؟
صادق العظم به ما چه میآموزد؟
امثال عبدالناصر به قدری اسیر لاف و گزافهای خود شده بودند که نه به فکر رفع بیسوادی بودند، نه با استبداد سیاسی مشکلی داشتند و نه میتوانستند دست به تغییری دامنهدار در جهت پیشرفت اقتصاد بزنند. از منظر العظم ملیگرایی عربی در بسیاری از موارد بر توهم و خودفریبی استوار بود و شکست فاجعهباردر جنگ شش روزه یکی از نتایج همین توهمات و خودفریبیها بود.
العظم در این کتاب روشنفکران و نخبگان فرهنگی جهان عرب را نیز به نقد کشید و آنها را به همدستی با حکومت و تودههای مردم در جهت ترویج اسطورهها و ایدئولوژیهای توخالی متهم کرد. العظم در کتاب خود به درستی یادآوری کرد که کار روشنفکران دفاع از عقلانیت و مداومت در تفکر انتقادی است، اما روشنفکران مطرح جهان عرب، افرادی همچون زکی ارسوزی و میشل عفلق، با توسل به افسانههای برتری نژادی گفتمان ملیگرایانه افراطی، زیر پای عقلانیت و تفکر انتقادی را خالی میکنند. العظم معتقد است روشنفکران باید دولتهای خود را پاسخگو کنند و فرهنگ انتقاد از خود و اصلاحات را ترویج کنند. اما در دهه هفتاد میلادی روشنفکران جهان عرب عملا به کارمندان دولت و دفاعیهنویسان حکومتهای استبدادی بدل شده بودند.
یکی دیگر از نقطه حملات العظم نگرش تقدیرگرایانه در میان اعراب بود؛ بهویژه این ایده که مشکلات جهان عرب نتیجه اجتنابناپذیر توطئههای خارجی است. از منظر العظم جهانبینی تقدیرگرایانه مانع از درگیری فعال با مدرنیته و پیشرفت میشود. شناسایی این تقدیرگرایی غالبا با گفتمان دینی گره خورده بود که منجر به پذیرش منفعلانه وضع موجود شد و به جای تلاش فعالانه برای مواجهه و رفع کمبودهای داخلی در سیستمهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی عربی، راه را برای بیتفاوتی هموار کرد. او از اعراب میخواهد که مسئولیت سرنوشت خود را بپذیرند و این ایده را که در برابر نیروهای پنهان جهانی هستند و کاری از آنها برنمیآید، کنار بگذارند.
العظم معتقد بود که جهان عرب و کشورهای منطقه خاورمیانه پتانسیل عظیمی برای شکوفایی دارند، اما این شکوفایی تنها در صورتی که آماده اصلاحات عمیق و سیستماتیک باشد حاصل خواهد شد و شکوفایی اقتصادی، سیاسی و علمی کشورهای خاورمیانه، تنها راه شکست هژمونی اسرائیل در منطقه است.
.
🌍 اخبار بیداری جهانی
@bidari_jahani313
@bidari_jahani313
💡جهان برای ظهور در حال بیدارشدن است.