🔴اقتصاد مقاومتی در بخش کشاورزی
🔶 در چند سال اخیر و با شدتیافتن تحریمها، استراتژیهایی برای کاهش مخاطرات اقتصادی کشور و دستیایی به توسعه پایدار در پیش گرفته شده است. این استراتژیها را میتوان به صورت خلاصه در زیر عنوان اقتصاد مقاومتی دستهبندی کرد، چراکه تعریف اقتصاد مقاومتی بر این مبنا استوار است که در شرایط تحریم و فشار خارجی، اقتصاد توانایی شکوفایی را داشته باشد. یکی از استراتژیهایی که زیر عنوان اقتصاد مقاومتی میگنجد، متنوعکردن اقتصاد و به عبارتی توسعه دیگر بخشها به منظور کاهش وابستگی به بخش نفت است.
🔹به طور خلاصه کشاورزی میتواند نقش خود را به این شکل ایفا کند: عرضه نیروی کار و سرمایه مازاد، تأمین مواد غذایی و مواد خام صنعتی، گسترش صادرات غیرنفتی و تأمین ارز خارجی، تهیه بازار برای کالاهای صنعتی سبک بالادستی و پاییندستی، تشویق سرمایهگذاری در فعالیتهای تولیدی جانبی و صنایع تبدیلی و تکمیلی و رونق مبادلات تجاری محصولات کشاورزی به عنوان موتور محرکه توسعه اقتصادی کشور محسوب میشود.
🔶با اینکه بخش کشاورزی در این سالها افزایش ارزش افزوده داشته است، ولی میزان افزایش واردات هم نشاندهنده جوابگونبودن تولیدات داخلی به نیاز بازار و آسیب جدی به این بخش بوده است. بنابراین، الگوی اقتصاد مقاومتی در بخش کشاورزی با افزایش میزان تولید، کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری برای تأمین نیاز داخلی قابل اجراست.
🔹در سالهای اخیر افزایش جمعیت، افزایش تقاضا، ناتوانی بخش کشاورزی برای افزایش تولید داخلی متناسب با رشد تقاضا، صادرات خام با ارزش افزوده پایین، اعمال سیاستهای نامناسب حمایتی مصرفکننده، تنظیم نبودن بازار کالای های اساسی براساس عرضه و تقاضا، تحریم و غیره عواملی هستند که باعث کاهش واردات، افزایش صادرات و بهبود تراز تجاری نشده است. اصلاح الگوی مصرف سرانه محصولات کشاورزی و ترویج مصرف محصولات کشاورزی داخلی، افزایش بهرهوری عوامل تولید بهویژه آب، افزایش سرمایهگذاری، توسعه صنایع تبدیلی برای افزایش ارزش افزوده کالاهای صادراتی کشاورزی و غیره از جمله راهکارهای کاهش واردات، افزایش صادرات و بهبود تراز تجاری بخش کشاورزی در داخل کشور است و لزوم بازنگری اساسی در سیاستهای خارجی (حداقل در بازارهای هدف مثل عراق، ترکیه و غیره) را میطلبد.
🔶در اقتصاد مقاومتی از امکانات داخلی، استفاده بیشتری میشود و منابع باید به شکل دقیقتری تخصیص یابد. علم اقتصاد همین است که با تخصیص حداقل منابع، حداکثر استفاده را ببریم. اگر همین موضوع را در بخشهای اقتصاد کشور از جمله در بخش کشاورزی مدنظر قرار دهیم، در راستای اقتصاد مقاومتی قرار خواهیم گرفت. به زبان دیگر، اقتصاد مقاومتی، یعنی تولید بیشتر و هزینه کمتر و توجه بیشتر به محصولات استراتژیک.
🔹خودکفایی در بخش کشاورزی سیاستی است که در ارتباط با متنوعسازی اقتصاد و اقتصاد مقاومتی مطرح میشود. باید توجه داشت کارایی این بخش به مراتب با اهمیتتر از خودکفایی است. جامعه ایرانی همواره نیاز به واردات گندم، برنج، گوشت و روغن از خارج را یک ضعف عمده تصور میکرد تا آنجا که همواره لزوم خودکفایی در محصولات کشاورزی و بهویژه کالاهای استراتژیک عمدهترین برنامه کاری اعلامشده از سوی مسئولین بوده است.
🔶درواقع نگرانی از احتمال ورود فشارهای سیاسی و خدشهدارشدن استقلال کشور از طریق نیازمندی به واردات کالاهای اساسی دولتمردان را مجبور کرده است، توجه ویژهای به خودکفایی نهتنها در کالاهای استراتژیک بلکه در تمام کالاهای مورد نیاز داشته باشند.
🔹دو سیاست جایگزینی واردات و خودکفایی در تولید کالاهای استراتژیک کشاورزی نشان میدهد هرچند لزوم توجه به مزایای تجارت و همچنین کارایی در بخشهای مختلف اقتصادی نقش مؤثری در متنوعسازی اقتصاد کشور دارد، اما این موضوع در شرایطی میتواند به تهدیدی در اقتصاد تبدیل شود.
✍️بیداری ملت
@bidariymelat