🔴
چند توقع ساده از رئیس جمهور جدید
🔹یکی از مسئولیتهای مهم رئیسجمهور هشتم، بازگرداندن رفتار دولت به «روال عادی»، و «تعادل و تناسب» در قواره دولت است؛ اینکه هر وقت، مسئولیت های متنوع از دستگاه های دولتی مطالبه شد، نگویند منتظر توافق و برداشته شدن تحریمها هستیم و تا آن زمان، کاری نمیشود کرد.
♦️دولت البته با شعار «عادیسازی»، آغاز کرد. از آنسو نُرمالیزاسیون، چیزی بود که آمریکا و غرب مطالبه میکردند. اما منظور، حرکت در تراز هنجارهای غرب بود؛ و نه اهتمام به تدابیر و ظرفیتهای درونزا برای تعمیق ثبات در کشور.
🔹توافق آب و هوایی پاریس را که ضد پالایشگاه سازی و خواستار محدود کردن استفاده از سوختهای فسیلی بود، و یا سند ضد اخلاقی 2030 را پذیرفتند و حتی آماده مذاکره درباره توانمندی دفاعی و عمق راهبردی کشورمان در منطقه بودند!
♦️نرمالیزاسیون به این معنا، تبدیل شدن به برّه ای تسلیم در برابر گرگها بود؛ چنانکه ارگان حزب «اتحاد ملت»، درباره مذاکره با دولت ترامپ نوشت: " همچون برّهای در مذبح و بردهای در مسلخ"!
🔹برجام حتی اگر درست تنظیم، و درست اجرا میشد که نشد، حداکثر میتوانست 10 تا 20 درصد مشکلات را برطرف کند و 80 درصد بقیه، به معطلی ظرفیتهای داخلی و موانع پیش روی آن برمیگشت.
♦️عدم رعایت تناسب و اعتدال موجب شد تصویری کاریکاتوری از دولت پدیدار شود؛ سری درشت (معطوف به مذاکره با آمریکا و اروپا)، و دست و پا و جوارحی کاملاً نحیف! اقتصاد ایران در اثر این کژتابی، شش رتبه پایینتر از شرایط قبل از برجام ایستاد. 20 درصد کوچکتر، و گرفتار رکوردهای رکود و تورم!
🔹دولت تراز، دولتی است که حکمت و همت بر او حاکم باشد. پیش بینیهای اساسی اش محقق شود و هرجا هم عملی نشد، جرأت پذیرش اشتباه و تغییر مسیر را داشته باشد؛ نه اینکه با غرور و لجاجت، در بنبست درجا بزند.
♦️حتما یک جای کار، در اتاق فرماندهی دولت میلنگید که مدیرانی، برخلاف تجربه 60 ساله و هشدار صاحبنظران، پیشبینی و ادعا کردند «امضای کری تضمین است» و «آمریکا به تعهد خود وفادار میماند و زیر توافق نمیزند».
🔹آقای روحانی، بالغ بر ده بار در این هشت سال گفت «کمر تحریمها شکسته شد و سازمان تحریم فرو پاشید»، اما هم او تا همین هفته گذشته از شدت تحریمها نالیده و مسئولیت همه خلف وعدهها را هم گردن لغو نشدن تحریمها انداخته است!
♦️ادعا شد «سایه جنگ را از سر کشور برداشتیم»، اما تهدیدها افزایش پیدا کرد و رئیس دولت، بارها گفت دولت، گرفتار جنگ اقتصادی بیسابقه است و بنابراین نباید انتظار رونق داشت. روحانی و جهانگیری میگویند همین که نگذاشتیم قحطی دوره احمدشاه قاجار تکرار شود، باید قدردان ما باشید!
🔹وقتی مسئولیت، سرهمبندی و فرافکنی شد، طبیعی است که واقعیت، بعد از مدتی بیرون میزند. اقتصاد کشور، رئیس دولتی میخواهد که مثلا وقتی مرداد 99 گفت «گشایش اقتصادی در راه است»، بورس به جای رونق، گرفتار ریزشهای پیاپی 9 ماهه نشود.
♦️تابآوری در برابر موانع، و همت و تلاش تدریجی برای رفع آنها، جزو قواعد زندگی است و تن ندادن به این قواعد، موجب میشود مسیری که ممکن بود در سه چهار سال طی شود، هشت سال عقب بیفتد. آسانطلبی و حاضری طلبی، توهمی با مصائب بسیار است.
✍️ محمد ایمانی
✍️بیداری ملت
@bidariymelat