🚨 کدام نهاد مسئول CLEAR کردن آسمان کشور در آن شبِ مهم بود؟
▪️علی رغم وضعیت جنگی کشور پس از عملیات موشکباران پایگاه تروریستی عین الاسد و درخواست پدافند هوایی، علت عدم اعلام ممنوعیت پروازهای مسافری و تجاری در آسمان کشور چه بود؟!
▪️پس از عملیات موشکی هدف قرار دادن پایگاه آمریکایی عین الاسد،که کشور در شرایط جنگی قرار گرفت چرا پروازهای مسافربری و درواقع غیرنظامی همچون شرایط عادی در آسمان تهران در حال پرواز بوده است و بهعبارتدیگر چرا آسمان کشور کلییر نشد؟
▪️از طرفی اپراتور پدافندی چندین بار درخواست توقف کلیه پرواز ها(کلیر) کرده که در شرایط سه- سه طبیعی است که درخواست شود.
▪️شکی نیست که بروز این فاجعه دلایل متعددی داشته است و بررسی قضائی و تحقیقات کارشناسان میتواند بسیاری از ابهامات را برطرف کند. ابهامی که مهمترین آن علت و چرایی انجام پرواز تهران-اوکراین در شرایط بحرانی است. یعنی تکرار این سؤال که مسئول کلییر (CLEAR) تهران در آن شب مهم کدام نهاد یا سازمان بوده است؟
▪️اولین نکتهای که میتواند پرده از این ابهام بردارد، مراجعه به قوانین کشوری در این زمینه است؛ بهویژه اینکه در حوزه هواپیمایی کلیه امور مبتنی بر قانون انجام میشود. ماده ۱۰ قانون هواپیمایی کشور دراینباره صراحتاً توضیح میدهد که «اداره کل هواپیمایی کشوری میتواند در مواردی که امنیت عمومی یا علل نظامی ایجاب مینماید، با تصویب «هیئتوزیران» پرواز هواپیمای ایرانی یا خارجی را بر فراز قسمتی از خاک کشور ممنوع یا محدود یا مقید به شرایط خاصی بنماید»
▪️با توجه به اینکه پس از شهادت سردار سلیمانی شورای عالی امنیت ملی تشکیل جلسه میدهد و ریاست شورای عالی امنیت ملی کشور نیز بر عهده شخص رئیسجمهور است، جای سؤال است که چرا هیئتوزیران به قانون بیتوجهی کرده و چنین مسئله مهمی را نادیده میگیرد؟!
▪️ بهاینترتیب آنچه از ظاهر امر پیداست، آن است که در موضوع اخیر که علل نظامی دخالت داشته و حفظ امنیت کشور در اولویت بوده است، بالطبع رئیسجمهور میبایست با توجه به اشراف اطلاعاتی لازم، جلسه هیئتوزیران را بهصورت فوقالعاده تشکیل میداد و با تصویب موضوع، مراتب را برای ممنوعیت یا محدودیتهای پروازی به سازمان هواپیمایی کشوری ابلاغ میکرد،که چنین اقدامی از ناحیه دولت انجام نشده و در این راستا، قصور دولت محرز است.
▪️ در شرایط عادی حتی برای برگزاری مانورهای نظامی و انجام رژههای نظامی، بسیاری از پروازها برای زمان معینی لغو میشود. اینکه در چنین شرایطی پرواز تهران ـ اوکراین و دیگر پروازها لغو نشده جای تعجب است؛ زیرا در شرایط حساس و بهاصطلاح ۳ - ۳ یکی از اقدامات اولیه که باید انجام شود لغو پروازهای تجاری و مسافری است.
▪️ مدیرعامل شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران نیز میگوید که «ما موظف هستیم برنامههای روتین پروازی را انجام دهیم و از این موضوعات بیاطلاع بودیم. اختیار لغو یا تأخیر در پروازها به دلیل شرایط امنیتی در کشور را نداریم مگر اینکه از مرجعی به ما دستور بدهند.»
▪️هرچند طبق قوانین هواپیمایی کشور هیئتوزیران وظیفه اصلی کلییر اعلام کردن آسمان کشور را داشته اما نمیتوان به نقش پدافندی خاتمالانبیا در این زمینه بیتوجه بود؛ ضمن اینکه برای روشن شدن ابعاد این فاجعه بزرگ و با توجه به تأکیدات قانون در ماده ۱۰ قانون هواپیمایی کشوری، بایستی منتظر نتایج دقیق حاصل از بررسیهای نهاد قضائی و احکام صادره باقی ماند.
🇮🇷 بولتن محرمانه 🇮🇷
https://t.me/Boltan
http://sapp.ir/Boltan
@boltan1