🟦🟨🟩هرگز کوتاه نیا/۱۰
کتاب مایک پمپئو: ظریف عاشق رستورانها و هتلهای نیویورک بود/ «رافائل گروسی» با لابی ما رئیس آژانس انرژی اتمی شد +عکس و فیلم
مایک پمپو مینویسد: سال ۲۰۱۹ ظریف میخواست برای کاری که ایرانیها میگفتند مربوط به سازمان ملل است، به آمریکا بیاید؛ اما در واقع وزیر خارجه ایران عاشق نیویورک، رستورانهای خوب و هتلهای پنجستاره بود.
سرویس جهان مشرق – «مایک پمپئو» وزیر خارجهی سابق آمریکا و مدیر سابق سیآیای (هر دو در دولت دونالد ترامپ) یکی از ایرانستیزترین سیاستمداران آمریکاست. پمپئو پس از خروج زودهنگام از دولت آمریکا با تکدورهای شدن ریاستجمهوری ترامپ، اقدام به انتشار کتابی تحت عنوان «هرگز کوتاه نیا: جنگیدن برای آمریکایی که عاشقش هستم[۱]» کرد که به تجربیاتش در دوران خدمت در دولت آمریکا پرداخته است. مشرق قصد دارد طی یک مجموعه گزارش بخشهای مربوط به ایران در این کتاب را خدمت مخاطبان محترم ارائه کند. آنچه در ادامه میخوانید قسمت دهم از این مجموعه گزارش است. برای خواندن قسمتهای قبلی میتوانید از لینکهای انتهای همین گزارش استفاده کنید.
جلد کتاب «هرگز کوتاه نیا: جنگیدن برای آمریکایی که عاشقش هستم» نوشتهی «مایک پمپئو» وزیر خارجهی سابق آمریکا و مدیر سابق سیآیای (+)
لازم به ذکر است که مشرق صرفاً جهت اطلاع نخبگان و تصمیمگیران عرصهی سیاسی کشور از محتوای کتاب مذکور این گزارش را منتشر میکند و دیدگاهها، ادعاها و القائات این کتاب لزوماً مورد تأیید مشرق نیست.
فصل ۶: «مماشات نکن؛ حمله کن»
تلاش زیادی کردیم تا روسها و چینیها با ایران ائتلاف نکنند. هر دو از اینکه بیشازحد به افراطگرایان اسلامگرا نزدیک شوند بر حذر بودند؛ اما ایران چیزی داشت که به آن نیاز داشتند: در مورد چین، نفت؛ و در مورد روسیه، یک سکوی پرتاب [و راه نفوذ] به خاورمیانه. روسها نیز به نوبهی خودشان تلاش کردند «مشکل پمپئو» را برای ایران حل کنند. نقشهی آنها این بود که با همکاری «جرد کوشنر» [داماد ترامپ و] مشاور ارشد کاخ سفید، یک پیشنویس پیشنهادی تهیه کنند و به دست رئیسجمهور برسانند. اما چیزی که نمیدانستند این بود که بر خلاف «[رکس] تیلرسون» وزیر خارجهی سابق [آمریکا]، من رابطهی کاری نزدیکی با جرد دارم. کوشنر به من گفت که روسیه با او ارتباط برقرار کرده است. هر دویمان اتفاقنظر داشتیم که چنین کاری برای آمریکا منطقی نیست؛ و مشترکاً جلوی آن نقشه را گرفتیم. زمانی مطمئن شدم امید روسها ناامید شده که «سرگئی لاوروف» وزیر خارجهی روسیه، تماس گرفت و اعتراف کرد که دستمان را خوب بازی کردهایم، و مذاکراتشان با ایران را در نطفه خفه کردند.
«حسین امیرعبداللهیان» (چپ) وزیر خارجهی ایران، طی سفر سال ۱۴۰۱ به مسکو با «سرگئی لاوروف» وزیر خارجهی روسیه، دیدار و گفتوگو میکند. دو کشور طی سالهای اخیر، جلوی چشمهای نگران کشورهای غربی و از جمله آمریکا، در مقابل فشارهای واشینگتن و تحریمهای آمریکایی-اروپایی با یکدیگر متحد شده و روابط نزدیکتری برقرار کردهاند. (+)

پرتاب ماهوارهی ایرانی «خیام» با پرتابگر «سایوز-۲/۱بی» روسیه؛ نمونهای از همکاریهای نزدیک میان دو کشور که آمریکاییها را نگران کرده است. در تصویر بزرگتر، پرچم ایران روی کلاهک و پرچم روسیه چسبیده به زیر کلاهک قابلمشاهده است. منابع غربی، همکاری فضایی ایران و روسیه را یکی از جنبههای «خطرناک» گسترش تعاملات میان دو کشور میدانند. (+)
در همینباره بخوانید:
›› چرا روسیه و چین، ایران را تقویت میکنند؟
›› پهپاد در ازای سوخو-۳۵/ گمانهزنیها درباره معامله تسلیحاتی میان ایران و روسیه
›› گندم، پهپاد و ماهواره؛ هشدار والاستریتژورنال درباره گسترش روابط ایران و روسیه
›› روابط ایران با «بریکس»: چرا غربیها یک گروه اقتصادی را تهدیدی برای ناتو میدانند؟
›› پیام همکاریهای جدید تهران و مسکو برای تلآویو/ آیا موشکهای ایران میتوانند اسرائیل را نابود کنند؟
دیپلماتهایی که دستخالی به پایتختهایشان برمیگشتند، متوجه نبودند که ایران دغدغهی وسواسگونهی من نیست؛ بلکه یک اولویت آشکار امنیت ملی برای آمریکاست که رئیسجمهور ترامپ کاملاً روی آن متمرکز است. خودش یک روز به من گفت: «مایک! وقتی [ایرانیها] هنوز ساخت سلاح [هستهای] را متوقف نکردهاند، چرا من باید تحریمها را بردارم؟» این یک گزارهی برخاسته از عقلسلیم بود که منطق بنیادین کاملاً متقنی داشت. ما نمیخواستیم سعی کنیم با کسی مماشات کنیم؛ آماده بودیم حمله کنیم. یکی از کارهایی که به طور خاص بیاندازه از آن لذت میبردم، ناامید کردن ایرانیها در مواردی بود که عادت کرده بودند با آنها کنار بیاییم.