فاجعهای دیگر از فیلیمو/ سریال«رهایم کن»با ذهن مخاطب چه میکند؟
«رهایم کن» از یکسو ناهنجاریهای اخلاقی چون روابط نامشروع، تجاوز، خیانت، شرب خمر و.... را بازنمایی و عادی سازی میکند و از سوی دیگر تیشه به ریشه بنیان خانواده میزند؛ یادمان بیاید دیالوگهای هاتف به افسانه را که مدام راه رسیدن به آرزو را بریدن از خانواده میداند.
خبرگزاری فارس، گروه هنر و رسانه: این روزها بازار سریالهای نمایش خانگی حسابی گرم است. بازاری پر زرق و برق که بی شک در دراز مدت تاثیری عمیق بر وضعیت فرهنگی کشور خواهد داشت.
در این بین یکی از سریالهایی پر طرفدار، «رهایم کن» است. اثری که تا به حال 12 قسمت از آن منتشر شده و هر هفته برگی تازه رو میکند. سریال «رهایم کن» با عبور از خط قرمزها، فصلی تازه از سریالسازی را پیش کشیده است.
در سامانه فارس من خبرگزاری فارس کمپینی شکل گرفته است با این مضمون: با توجه به هنجارشکنیهای «فیلیمو» در تولید و پخش سریالهای حاشیهدار و مخالف با دغدغههای دینی، فرهنگی، ملی و اسلامی، در سریال جدید نمایش خانگی «رهایم کن» پا را فراتر نهاده و به دنبال ترویج بی بندوباری رها شده و پخش گفتگو های سخیف بین هنرپیشه های «هنجارشکن»، خواهان برخورد قاطع با این رسانه و عوامل و هنرپیشه های این سریال جلوگیری از ادامه پخش و حذف چنین سریالها هستیم. در واقع اعضا این کمپین درخواست بازنگری در ادامه پخش سریال «رهایم کن» را داشتهاند. این یکی از دهها کمپینی است که برای مقابله با محتوای منتشر شده توسط شبکه نمایش خانگی فیلیمو شکل گرفته است.
همین موضوع باعث شد همه قمستهای سریال « رهایم کن» را تماشا و ابعاد مختلف مجوزهای آن را بررسی کنیم. از این رو در این گزارش تلاش خواهیم کرد با تحلیل محتوای آن نشان دهیم که این اثر با ذهن مخاطب چه میکند و خطرات این نوع روایتها و بازنماییها را گوشزد کنیم. بل ارادهای جدیتر برای نظارت بر پلتفرمهایی چون فیلیمو و تولیداتش شکل بگیرد.
مخرج مشترک محتوای تولیدات نمایش خانگی
ترویج بی بندوباری و تصویرسازی بر مبنای عشق مثلثی یکی از مهمترین ابزاری است که آثار عرضه شده در شبکه نماش خانگی از آن برای جذب بیشتر مخاطب استفاده میکنند.
نقطه اوج این مثلث در سریال «شهرزاد» وجود داشت. جایی که شهرزاد بین قباد و فرهاد گیر افتاده بود و هربار بخشی از عمرش را با عشق به دیگری سپری میکرد و ماجرا تا جایی پیش رفت که دیگر برای مخاطب زردپسند هم خیلی جذاب نبود.
«نهنگ آبی»،«کرگدن»، «مانکن» از دیگر سریالهایی بودند که با همین شمایل و با چاشنی خشونت، مافیا و قصه نافرجام مخاطب را گیج و گنگ رها کردند. در سریال «دل»، «همگناه»، «جیران» و «خسوف» هم این ماجرا به شکل اسفناکی روایت شد.
جبار آذین منتقد سینما و تلویزیون معتقد است: «شبکه خانگی، یک امکان ارتباط اجتماعی و فرهنگی است که چنانچه دارای مدیریت کارشناسانه و برنامهریزی سلامت و هدفمندبود، در شرایطی که صداوسیمای انحصاری و اسپانسری کشور زیر نظر و سلیقه و سرمایه اسپانسرها و انحصارگراها به سختی نفس میکشد و در تولید سریالهای خوب ناتوان است، میتوانست علاقهمندان را با خودهمراه کند، اما شبکه خانگی، از مدیریت اصولی و برنامههای هدفمند برخوردار نیست و تولیدات سطحی و بازاری از آن یک بازار مکاره ساخته است.»
پرده دری فیلیمو/ از مثلثهای عشقی تا رقابت عشقی بین دو برادر
در راستای الگو گیری این مجموعههای نمایشی از سریالهای درام ترکیهای و روایت داستان حول محور عشقهای چندگانه و مثلثی با تم خیانت که اساساً مغایر با آداب و فرهنگ اسلامی و عرفی جامعه ماست حالا سریال «رهایم کن» داغ ترین اثری است که بن مایه داستان به اصطلاح عاشقانه آن رقابت عشقی میان دو برادر خانزاده بر سر یک دختر است.
«رهایم کن» جدیدترین ساخته کارگردان سریالهای موفق وپربیننده ای چون«همه چیز آنجاست» و «هشت و نیم دقیقه» است که به صورت اختصاصی از پلتفرم فیلیمو در حال پخش است. شاه حسینی بعد از سریال نمایش خانگی «میخواهم زنده بمانم» که با فرمول همین عشق مثلثی توانست نظر نسبی مخاطبان را جذب نماید، دوباره داستانی را در دهه ۵۰ با محوریت همین موضوع کلیشهای ساخته است.
«رهایم کن»؛ سه داستان موازی ولی الکن
«رهایم کن» سه داستان موازی را باهم پیش میبرد: داستان کارگران معدن و یافتن کهربا و کشته شدن عبدا...، داستان یونس و مرگ او و سیر دادخواهی دوستانش از کسی که او را به ساواک لو داده و داستان اصلی عاشقانه خود یعنی علاقه همزمان دو برادر حاتم و هاتف به مارال. نکته جالب آنکه روایت فیلمساز از هر سه داستان بسیار الکن است؛ مثلا مخاطب هنوز نمیداند حاتم در کشته شدن عبداا... نقش داشته یا خیر، همچنین شخصیت یونس و دوستانش در حد تیپ باقی میماند و سریال پرداخت درست و دقیقی از سیر مبارزاتی و هدف آنها ندارد.
همان همیشه؛ بازهم سریالی بدون مجوز