منطقهی شرق رود اردن در طول تاریخ و در هر شرایطی بهصورت کنفدراسیونی با سوریه یا یکی از کشورهای عربی و حتی در زمان سیطرهی بیگانگان بر آن همواره بخشی از فلسطین بوده و مناطق دو طرف رود اردن از دیرباز از نظر اقتصادی، سیاسی و اداری، مکمل یکدیگر بودهاند.
این ارتباط بهقدری تنگاتنگ و نزدیک مینمود که کمتر کسی میتوانست آن دو را مناطقی جدا از یکدیگر به حساب آورد.
راههای مواصلاتی و کاروانهای بازرگانی، حج و… از این منطقه میگذشتند و رود اردن مانند دو شعبه یک رود بوده است. حتی روستای کوچکی نظیر طبریه در شمال شرقی فلسطین بیشتر به پایتخت یا مرکز ایالت اردن شباهت داشت.
همچنین اگر روایات تورات پیرامون خروج قوم بنیاسرائیل از مصر و وارد شدن آنان به فلسطین را درست بدانیم، مشخص میشود که این مهاجرت از شرق رود اردن صورت گرفته و قوم بنیاسرائیل از آن پس در شرق و غرب رود سکنی گزیدند. برای یهودیان، دو طرف رود اردن همان سرزمین موعود است. یعنی سرزمینی که هرتزل برای احیای جنبش صهیونیسم و تشکیل دولت یهود آن را بهانه قرار داد. اما با تمام این احوال، بهدلیل شرایط خاص جهانی و طمعورزیهای استعمارگران، صهیونیستها هرگز موفق به اسکان یهودیان در شرق رود اردن یا ضمیمه کردن آن به اسرائیل از زمان اعلامیه بالفور، دوران قیمومیت و قطعنامهی تقسیم سال ۱۹۴۷ تا به امروز نشدند و بههمین خاطر مسألهی اردن را تا زمان مناسب کنار گذاشتند.
سران صهیونیست همواره برای برنامهریزیها و طرحهای توسعهطلبانه خود شرایط بینالمللی و سیاسی را مدنظر قرار داده و سعی کردهاند تا میان طرحهای آنان با اوضاع سیاسی و منویات ابرقدرتهای هر دوره تداخلی پیش نیاید.
بهطور مثال انگلستان که در دههی ۲۰ از حامیان پروپاقرص صهیونیستها بهشمار میرفت، در نشستهای بینالمللی سالهای ۱۹۱۹ تا ۱۹۲۳، بیش از همه برای جداسازی شرق اردن از فلسطین و ایجاد ایالتی مستقل در آن تلاش کرد (البته مستقل از فلسطین و برنامههایش برای اجرای اعلامیه بالفور و ایجاد یک رژیم صهیونیستی در فلسطین، نه مستقل از قیمومیت). این بدان معنا بود که مقامات انگلیسی، قبل از آنکه فروشندگان (برخی شیوخ و رؤسای قبایل اردنی) و خریدار (آژانس یهود) مجبور به فسخ تمام قراردادهای فیمابین شوند، خود مانع از خرید زمینهای شرق رود اردن توسط یهودیان و اسکان اقوام یهود در آن شدند به همین دلیل مقامات بریتانیا بخش عربنشین فلسطین در طرح تقسیم سال ۱۹۴۷ را به شرق رود اردن ضمیمه کرده و کشوری با نام اردن هاشمی تشکیل دادند.
👈🏽
#ادامه_دارد ....
4
بنیاد شرق شناسی دارالأدیان ⬇️
🆔
@daraladyan