🔰دهفرمان جنبش صهیونیسم (4)
⚡️فرمان چهارم: توسعهطلبی صهیونیستی 👇
https://jscenter.ir/jewish-history/zionism/15031/
🔸بخش سوم
از آن پس دیگر صهیونیستها جرأت حمله به شرق رود اردن را نیافتند و هدف انگلیس در جلوگیری از حملهی اسرائیل به این منطقه جامهی عمل پوشید. اما صهیونیستها به تلافی این شکست، مناطق عربنشین غرب رود اردن یا بهاصطلاح کرانه باختری را طی سالهای ۱۹۴۸، ۱۹۴۹ و ۱۹۶۷ به تصرف خود در آوردند.
آرزوی تصرف شرق رود اردن بر دل سران صهیونیست ماند. ولی آنان هرگز از این آرزو دست بر نداشتند.
نطفهی این آرزو در دههی ۲۰ قرن بیستم بسته شد. هنگامیکه ژابوتینسکی از سازمان جهانی صهیونیسم کناره گرفت و سازمانی جدید تحت عنوان تجدیدنظرطلبان را تأسیس کرد که به مدت ۲۰ سال فعال بود. ولی در اواسط دههی ۴۰، که مسأله ایجاد یک دولت یهودی در فلسطین مطرح شد، بار دیگر به سازمان جهانی صهیونیسم یعنی سازمان مادر پیوست.
ژابوتینسکی معتقد بود شرق رود اردن بخشی از اسرائیل است و بههمین خاطر همواره نقشهی فلسطین و این منطقه که با شمشیری از وسط نصف شده بود را توأمان ترسیم میکرد.
در پایان این قسمت بد نیست یادآور شویم از سازمان تروریستی که ژابوتینسکی (۳) بنا نهاد، احزاب حیروت (۴) و لیکود (۵) پدید آمدند که جزء ۵ حزب اصلی اسرائیل بهشمار میروند. به این ترتیب او میراثی را از خود باقی گذارد که پس از وی به مناخیم بگین (۶)، سپس به اسحاق شامیر (۷) و در نهایت، به بنیامین نتانیاهو (۸) رسید.
🔖
پینوشتها: توسعهطلبی
۱- سفاردیوم یا سفاردیم یهودیانی هستند که به زبان لادینو تکلم میکنند و نژاد آنان به شبه جزیرهی ایبریا باز میگردد که به منطقه دولت عثمانی، یونان و شمال آفریقا مهاجرت کردند. یهودیان مارانو نیز به آنان پیوسته و جزء سفاردیم شدند، سفاردیمها دارای مهارتهای مدیریتی و سرمایهای بودند و پس از مدتی یک شبکهی تجارت بینالمللی ایجاد کردند و در سرمایهداری غرب نقش مهمی ایفا نمودند. آنان از لحاظ شعائر دینی، نماز و عبادات دارای آداب خاصی هستند و زبان عبریشان نیز با عبری اشکنازیها متفاوت است. سفاردیم در محیط زندگی خود بیشتر ادغام شده و تمدن عربی را بیش از تمدن غرب فرا گرفتند. اسپینوزا فیلسوف معروف و دیزرائیلی نخستوزیر انگلستان از میان این گروه برخاستهاند. میان سفاردیم و اشکنازیها همواره دشمنی وجود داشته و حتی با هم ازدواج نمیکردند اما با تشکیل رژیم صهیونیستی اختلاف میان این دو که حامل تمدن غرب بودند، کمتر مجال خودنمایی یافت. [سیاست و حکومت رژیم صهیونیستی ص ۳۸۹-۳۹۰].
۲- اشکنازیها بهطور کلی یهودیان شرق اروپا یعنی روسیه و لهستان هستند که به زبان ییدیش (آلمانی دورهی وسطی) تکلّم میکنند و اصلیّت آنان آلمانی است. البته برخی از اشکنازیها به زبانهای دیگر اروپایی نیز تکلّم میکنند. هنگامیکه مهاجران اشکناز، لهستان را به قصد کشورهایی چون هلند، انگلستان و آمریکا ترک کردند، گروههای کوچکی بودند که بیشتر به تجارت و رباخواری میپرداختند و معمولاً به غل و غش و کلاهبرداری و فساد شهرت یافته بودند. طرز لباس پوشیدن و مدل موی آنان از دیگران متمایز و دین آنان از سفاردیم کاملاً جدا بود. کلیه جریانهای فکری جدید یهود، مانند جنبش اصلاحگران، محافظهکاران، دیاسپورا و جنش صهیونیستی از اشکنازیها برخاسته است و هدف آنان ایجاد دولت اشکنازی بود. اما بعدها یهودیان شرق و جهان اسلام و سفاردیمها در این هدف پیش افتادند. [سیاست و حکومت رژیم صهیونیستی ص ۳۹۰-۳۹۱].
5
بنیاد شرق شناسی دارالأدیان ⬇️
🆔
@daraladyan