🏴 تدبّر در زیارت عاشورا / ۲
❇️ سخن آغازین
🔸تدبّر در یک متن، یعنی اندیشه در معنای آن برای فهمِ مقصود.
🔸غایت تدبّر و فهمِ مقصود، تذکّر است.
▫️قرائت کنندۀ متن، یکبار سَرسری و بدون توجّه به معنا و مقصود، آن را قرائت میکند و یکبار با توجّه به معنا و بهمنظور فهمیدنِ مقصود و تذکّر یافتن.
▫️قرائتکنندۀ با تدبّر، هم در کلمات و عبارات، اندیشه میکند و هم در ساختار منسجم مطالبی که در متن بیان میشود؛ که هر دو برای فهم مقاصدِ متن، لازم است.
⬅️ تدبّر در زیارتنامه، موجب میشود:
▫️انسان آگاهانه مطلب و مراد خود را بر زبان جاری کند که در این صورت، به حالت زیارت نزدیکتر خواهد بود؛ زائر، علاوه بر اجرای مراسم زیارت و بیانِ دلگویههای خود با معصوم علیهالسلام، با معارفی که در متن زیارتنامهها وجود دارد، آشنا میشود؛ زیرا زیارتنامههایی که از معصومان علیهمالسلام به دست ما رسیده، علاوه بر اینکه ادب سخن گفتن در محضر معصوم را به ما یاد میدهند، حاویِ مطالب و معارفی هستند که در زندگی انسان و سیروسلوک او به سمت خدا، مورد نیاز است. ازاینرو، سعی داریم کنار ارائه ترجمهای دقیق و روان از زیارت عاشورا، به ساختار زیارت و معارفی که در این زیارت به مخاطب منتقل میشود نیز اشاره کنیم.
⬅️ تدبّر در دعا، موجب میشود:
▫️انسان آگاهانه مطلب و مراد خود را بر زبان جاری کند که در این حالت، به استجابت نزدیکتر خواهد بود دعاکننده، علاوه بر اجرای مراسم دعا و بیانِ خواستههای خود در محضر ربوبی، با معارفی که در متن ادعیه وجود دارد، آشنا میشود؛ زیرا دعاهایی که از معصومان علیهمالسلام به دست ما رسیده است، علاوه بر اینکه به خواستههای مهمّ یک انسان نظارت دارد، حاویِ مطالب و معارفی است که در زندگی انسان و سیروسلوک او به سمت خدا، مورد نیاز است. ازاینرو، سعی داریم کنار ارائه ترجمهای دقیق و روان از دعای عهد، به ساختار دعا و معارفی که در این دعا به مخاطب منتقل میشود نیز اشاره کنیم، بدون آنکه با اطالۀ شرح، از مقصود فاصله بگیریم. (یادآوری: بحث دعای عهد، روزهای جمعه تقدیم خواهد شد. انشاءالله)
🔺البته زیارتنامهها و دعاهای وارده از معصومان علیهم السلام، مانند دیگر سخنان ایشان، دارای ابعاد فراوانی است که استفاده بیشتر از آنها، به شرح و تفصیل نیاز دارد؛ ولی ما در صدد قرائت متدبّرانه متن زیارتنامهها و دعاها، یعنی درک مضمون ظاهری آنها هستیم.
🌟 دارالقرآن الکریم زنجان 🌟
💢
@darolquranzanjan