🔴 دیدگاه خبرگزاری بلومبرگ پیرامون نزدیک شدن ایران وچین؛
چگونه ایالات متحده باعث میشود ایران و چین یکدیگر را در آغوش بگیرند.
از زمان انقلاب اسلامی در ۱۹۷۹، شعار سیاست خارجی ایران "بر اساس هشدار نخستین رهبر [نظام] آیت الله روح الله خمینی برای جلوگیری از وابستگی به خارج" "نه شرقی و نه غربی" بوده است. با این حال ، تحت فشار اقدامات ایالات متحده با هدف فلج کردن اقتصاد این کشور ، ایران هر روز به رقیب اصلی آمریکا ، یعنی چین نزدیکتر شده است. گفته میشود که این دو در حال مشارکت برای ورود به یک همکاری استراتژیک ۲۵ ساله هستند.
چرا اکنون؟
ریشه های یک اتحاد قوی تر در سال ۲۰۱۶ کاشته شد ، وقتی رهبر چین یک سال پس از توافق هسته ای در ازای برداشته شدن تحریم های مرتبط توسط قدرت های جهانی از جمله چین ، به ایران سفر کرد. در سال ۲۰۱۸ ، رئیس جمهور دونالد ترامپ، ایالات متحده را از این توافق خارج کرد و اظهار داشت که وی می تواند توافق بهتری از ایران بدست آورد. ایالات متحده شروع به اعمال مجدد تحریم های قدیمی و افزودن مقررات جدید کرد و به یک انقباض اقتصادی شدید در ایران کمک کرد. مقامات ایرانی در ابتدا به دنبال تحقق منافع تجاری و سرمایه گذاری مورد نظرشان از توافق هسته ای با اروپا بودند، اما نهادهای اروپایی در بیشتر مواقع از این امر امتناع ورزیده و مایل نیستند که خطرات تحریم های ثانویه ایالات متحده را متحمل شوند. از سوی دیگر ، چین تنها کشوری است که همچنان به خرید نفت خام ایران ادامه می دهد و چشم انداز سرمایه گذاری ها را در سراسر اقتصاد ایران می داند.
چه چیزی در چین وجود دارد؟
با دومین اقتصاد بزرگ جهان ، چین مایل است منابع ثابت نفت را داشته باشد. بزرگترین تأمین کننده چین، عربستان سعودی است ، اما نفت خام ایران منابع چین را متنوع می کند. هنوز مشخص نیست که چه جزئیاتی در صورت توافق بین ایران و چین نهایی شده است. اما نشریه Petroleum Economyist گزارش داد که چین می تواند محصولات نفت ، گاز و پتروشیمی ایران را با تخفیف های قابل توجهی خریداری کند.
این مشارکت چیست؟
در ماه ژوئن ، آژانس های خبری ایران گزارش دادند که این توافق نامه - نسخه های اعلام شده از آن در برنامه های پیام رسانی منتشر شده است - ایران را در طی سالهای قرارداد به منافعی به ارزش ۴۰۰ میلیارد دلار بدون هرگونه نظارت پارلمانی خواهد رساند.
پس از واکنش جدی در رسانه های اجتماعی ، دولت سعی در کاهش برنامه ها داشت. مقامات بارها و بارها انكار كردند كه این توافق به ارزش ۴۰۰ میلیارد دلار خواهد بود و محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه تأكید كرد كه هیچ قرارداد رسمی بین دو كشور وجود ندارد. علی آقامحمدی ، مشاور اقتصادی آیت الله علی خامنه ای رهبر معظم انقلاب در مصاحبه با تلویزیون دولتی ۳ ژوئیه گفت که این مشارکت "کلیه بخش هایی را که تحت برنامه های اقتصادی ما قرار دارند شامل می شود: نفت ، گاز ، تحقیق و توسعه ، فناوریهای پیشرفته ، مانند 5G "
چرا در ایران واکنشبرانگیز بوده است؟
گزارش های مربوط به مشارکت این نگرانی ها را برانگیخت که باعث می شود ایران برای چندین دهه وابسته مالی به چین باشد. آمار سنگین کووید ۱۹ در ایران باعث بازنگری روابط با چین شده است: مقامات گفتند كه این بیماری از طریق بازرگانان ایرانی كه از چین سفر می كردند وارد كشور شد و پروازها بین دو كشور با وجود ممنوعیت رسمی ادامه یافت.
منبع: مرکز مطالعات خلیج فارس
دفاع همچنان باقیست
https://eitaa.com/defa_baghist