...ادامه
▪️سلفیت در قزاقستان
نقش سلفیت در قزاقستان موقعی بیشتر تقویت شد که با حمایت نهادهای رسمی رقبای اصلی آن (حزبالتحریر، جماعت تبلیغ و جریان صوفیه) تقریباً از صحنه بیرون رانده شدند.
از ابتدای سال2008 اوضاع تا حد بسیار زیادی پیچیده و حتی غیرقابل کنترل شد که در نتیجه استانهای «آکتاو» و «آتیراو» بدلیل ارتباط نزدیک با قفقازشمالی به مراکز مهم افراطگرایی در قزاقستان تبدیل شدند. در این مرحله موارد متعددی از شرکت شبهنظامیان قزاق در عملیاتهای نظامی «امارت قفقاز» (در قفقازشمالی) به ثبت رسید که در سال2010 به یکی از واحدهای رزمی مهم اتحادجهاداسلامی در وزیرستان شمالی تبدیل شد.
در حال حاضر گروههای زیرزمینی جهادی بیشتر در شهر و استان آلماتی و مناطقی مانند «آتیراو»، «آکتاو» و حتی استانهای مرکزی این کشور فعالیت انجام میدهند.
▪️پدیده خودکفایی سلفیهای قزاقی
کارشناسان در مورد تعداد سلفیهای قزاقی ارقام متفاوتی را معرفی میکنند ولی در مجموع تعداد آنها از 100 تا 150هزار نفر ارزیابی میشود که حدود 10هزار نفر آنها متعلق به گروههای جهادی زیرزمینی میباشند.
نکته قابل تأمل اینکه، قزاقستان در منطقه تنها کشوری است که گروههای سلفیت جهادی با اتکا به توانمندیهای داخلی خود میتوانند اقدامات مختلف خود را تأمین مالی کنند.
به اعتقاد یکی از کارشناسان مسائل امنیتی و مذهبی منطقه، در قزاقستان در سطح کوچک و متوسط کل شبکههای میانجیگری در زمینه فروش نفت و مواد نفتی توسط گروههای سلفی کنترل میشوند. معلوم است که در اختیار داشتن تجارت سوخت و موادنفتی زمینه تغذیه مالی این جریان در قزاقستان و منطقه را فراهم میکند.
نکته بعدی اینکه خرید فلزات گرانبها در قزاقستان معمولاً از طرف گروههای قفقازی کنترل میشود که اکنون به آن رنگوبوی ایدئولوژیک اضافه شده و سلفیهای اصیل قفقازی مقیم قزاقستان از این طریق از برادران خود در قفقازشمالی حمایت بعمل میآورند.
با وضعیتی که ترسیم شد، تا قبل از شروع تحولات سوریه، جهادیهای قزاقی هزینههای خرید سلاح و مهمات در مناطق عملیاتهای جنگی در افغانستان را خودشان پرداخت میکردند که بدلیل توان مالی، همیشه گروههای قزاقی از سوی افراطگرایان بینالمللی مورد استقبال گرم قرار میگیرند.
▪️تحولات سوریه و رشد سلفیگری در قزاقستان
جنگ سوریه بر گسترش سلفیگری و تکفیریگری تأثیر مستقیم گذاشت به طوری که به اعتقاد کارشناسان درحال حاضر، قزاقستان یکی از مراکز عمده جذب و اعزام شبهنظامیان به سوریه میباشد. تقریباً تمام سلفیهایی که مایل به رفتن به مناطق درگیری در سوریه هستند، نوار موعظههای «سلمان بولگارسکی» شهروند تاتارتبار روسیه را گوش میکنند.
در اصل اسم این تبعه روسی «ایرت واحداف» بوده و در گذشته مسئولیت امام خطیبی مسجد «توبه» در شهر «نبرژنی چلنی» جمهوری تاتارستان را برعهده داشتهاست.
وی از طریق فضای مجازی و بخصوص وبلاگ ویژه خود به جذب داوطلبان «جهاد در برابر کفار» مشغول بوده و از مسیر ترکیه آنها را به سوریه اعزام میکند. باتوجه به افزایش میزان تلفات جانی شبهنظامیان کشورهای شوروی سابق در سوریه تلاش برای جلب ظرفیتهای جدید افزایش یافتهاست.
طبق اطلاع «رئیس سلیماناف» مدیر بخش مطالعات منطقهای، قومی و مذهبی مرکز مطالعات استراتژیک روسیه در منطقه پوولژی، بولگارسکی از سال 1999 تا2001 در ترکیب «جماعت مجاهدین پوولژی» وابسته به طالبان جنگیده و در سالهای 2002-2003 در زندان گوانتانامو به سر بردهاست.
در سال 2004 در پی آزادی، به روسیه برگشته و بر فعالیتهای تبلیغاتی خود برای ایجاد خلافت ادامه داده و در یک سال بعد در حادثه انفجار خط لوله گاز «بوگولمه» در جمهوری تاتارستان نقش بازی کردهاست. سپس دوباره به افغانستان برگشته و در سال2011 عازم سوریه شد و در دسته شبهنظامیان تاتاری در عملیاتهای نظامی علیه دمشق شرکت کرد.
اما زمینه اصلی فعالیت بعدی وی جلب افراد تازهنفس برای تکمیل گروههای متشکل از شبهنظامیان کشورهای شوروی سابق میباشد که به این منظور عمده وقت خود را در ترکیه سپری میکند.
تحت تأثیر تبلیغات سلفیها در قزاقستان موارد متعددی از فروش زمین، منزل، خودرو و... بمنظور عزیمت به جبهه به اصطلاح جهاد علیه«کفار» در سوریه به ثبت رسیده که حتی تعدادی با اعضای خانوادههای خود به جمع تکفیریها پیوستهاند که این مسئله بر نگرانیهای آستانه افزوده است.
براساس اطلاع نهادهای امنیتی در ترکیب گروه تروریستی، دولت اسلامی عراق و شام، نیروهایی از قزاقستان وجود دارد که گفته میشود با رفتار خشن خود از دیگران متفاوت میباشند.
(161) ادامه در پُست بعدی
فرقهها و ادیان جهان اسلام
https://eitaa.com/joinchat/1739522124Ca6c226e120
دفاع همچنان باقیست
https://eitaa.com/defa_baghist