🇨🇦 دورنمای میدانی وضعیت لبنان (قسمت دوم)
🔸تحرکات سیاسی و اقدامات رسانهای جبهه غربی-عربی اینگونه نشان میدهد که احتمالا روزهای سخت و خطرناک لبنان فرارسیده است. اما آیا واقعا صحنهآرایی شکلگرفته خطرناک و ترسناک است؟
🔹درحالیکه قدرت مقاومت در منطقه طی40 سال اخیر افزایشی خیرهکننده داشته، تواناییهای نظامی و سیاسی جبهه غربی-عربی با افتوخیزهای فراوان و ناکامیهای متعددی روبهرو بوده است.
🔸در دهههای گذشته که محور غربی-عربی با محور مقاومتی کوچکتر روبهرو بوده، لبنان را صحنه شکستهای پیدرپی خود دیده است؛ روزهایی که بهرغم حضور نظامی آمریکا و فرانسه در لبنان و حملات رژیمصهیونیستی که به اشغال نیمی از این کشور منجر شد، نیروهای مقاومت لبنان با کلاشینکف و آرپیجی دربرابر آنها ایستادگی کردند، استقامتی که نتیجه آن خروج نیروهای غربی از لبنان در دهه80 میلادی و گرفتار شدن تلآویو در باتلاق جنوب لبنان بود.
🔹 مقاومت ؛ رژیم را درنهایت در سال 2000 مجبور به خروج کامل از لبنان کرد و پس از آن نیروی «ارتش جنوب لبنان» را که ساخته تلآویو بود، در کمتر از 24 ساعت سرنگون کرد.
🔸 پس از آن نیز حمله تلآویو در جنگ 33 روزه سال 2006 با شکست این رژیم روبهرو شد. مدتی بعد نیز جنگ سوریه آغاز شد که مقاومت لبنان نقشی موثر در آن ایفا کرد.
🔹با اینحال نمیتوان با خواندن پیروزیهای گذشته به موفقیتهای آینده امیدوار بود، مگر آنکه ارتباطی میان ایندو برقرار باشد. نقطه ارتباط میان گذشته و زمان حال اصلیترین مساله در تعیین نتیجه پیروزیهای آتی است.
🔸 برای فهم این مساله در قضیه لبنان باید پرسید آیا مقاومت لبنان پس از پیروزیهای خود به راحتطلبی عادت کرده و از آمادگی دور شده یا از مبارزه خسته است. بررسیها نشان میدهد نیروهای مقاومت لبنان در تمام مدت دهه اخیر از سال 2011 تاکنون درگیر مسائل مبارزه با تروریسم در سوریه و عراق بودهاند و همچنان در برخی مواضع نظامی در سوریه مستقر هستند.
🔹ازسوی دیگر کادرهای نظامی و سیاسی مقاومت لبنان همچنان آمادگیهای پیشین خود را حفظ کرده و بهسختی در تلاش هستند ضمن حفظ موقعیت سیاسی خود به سلاحهای جدیدی دست پیدا کنند. در چنین شرایطی که مقاومت لبنان بیش از پیش قدرتمند شده و ارتباط خود را با گذشتهاش از دست نداده، ورود به درگیری با آن در لبنان میتواند تبعات گستردهای را دامنگیر متجاوزان کند.
🔸جبهه غربی-عربی باید بداند تا مسابقهای آغاز نشده است، برنده و بازندهای نیز وجود نخواهد داشت، اما اگر رقابتی جدید در سطحی که «درگیری» یا «جنگ» نام بگیرد آغاز شود، آنگاه این درگیری الزاما دارای برندگان و بازندگانی خواهد بود.
🔹از جانب دیگر بهنظر نمیرسد بتوان در منطقه بهشکل جعبهای وارد جنگ شد؛ به این معنا که نیروهای آمریکایی و اروپایی بهشکل مستقیم و غیرمستقیم لبنان را به جنگ بکشانند و تنها انتظار پاسخ از جانب لبنان را داشته باشند؛ پاسخ از داخل این کشور قطعی است، اما این قطعیت شامل کشورهای دیگری نیز میشود.
🔸کشیده شدن لبنان به جنگ بهسرعت نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه را وارد مدار درگیری کرده و ازسوی دیگر پایگاههای آمریکایی نیز در منطقه مورد حملات گاهوبیگاه پهپادی یا موشکی قرار خواهند گرفت؛ چیزیکه البته در شرایط فعلی نیز در سطوح پایین جریان دارد.
❗️اگر آمریکا، اروپا و رژیمصهیونیستی بخواهند پس از پاسخهای مقاومت دست به اقدامات مستقیمتر و بزرگتر بزنند، چرخه خشونت نتیجهای جز «جنگ منطقهای» را بهبار نخواهد آورد؛ جاییکه آمریکا، متحدانش و مواضعش در منطقه زیر ضربات ناشناس و شناس قرار خواهند گرفت.
#سید_مهدی_طالبی ، روزنامه نگار
@diarsardaran