نظر ۲۴ نماینده مجلس درباره ماهیت لایحه FATF؛ «تَکرارِ» اشتباه برجام/ FATF بهدنبال سیطره اطلاعاتی بر ایران
براساس رأی نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه ۲۰ خردادماه بررسی FATF در مجلس تا روشن شدن نتیجه مذاکرات با اروپاییها بهمدت ۲ ماه مسکوت بماند، در این گزارش به تشریح دلیل مخالفت ۲۴ نماینده مجلس میپردازیم.
۲۷ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۵:۲۶ استانها آذربایجان شرقی آذربایجان غربی نظرات
گروه استانها - در جلسه 20 خرداد مجلس شورای اسلامی نمایندگان به تعلیق 2 ماهه لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم (FATF) رای دادند. براساس رأی نمایندگان قرار شد، بررسی FATF در مجلس تا روشن شدن نتیجه مذاکرات با اروپاییها بهمدت 2 ماه مسکوت بماند.
گروه کاری اقدام مالی (FATF) از سال 1989 و زیر نظر گروه هفت کشور صنعتی (G7) ایجاد شد. این گروه، بهعنوان یک سیاستگذار پر نفوذ در حوزه مبارزه با پولشویی و مبارزه با تأمین مالی تروریسم، دستورالعمل ارائه میکند.
FATF، ایران را در فهرست دولتهای «غیرهمکار» و «مناطق پرخطر» از نظر مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم قرار داده است، از این رو بانکها و مؤسسات اعتباری دنیا در ارتباط با شرکتهای ایرانی بسیار احتیاط کرده و اغلب از همکاری سر باز میزنند. ریشه این عدم تبادلات مالی با جمهوری اسلامی ایران در وزارت خزانهداری آمریکا است، بهعنوان مثال کشور عربستان که حامی مالی داعش است، در لیست سیاه گروه FATF قرار ندارد و با بانکهای جهانی مبادلات مختلف مالی دارد.
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، ریشه مشکلات تبادلات بانکی در دوران «پسابرجام» را در محدودیتهای اعمالشده توسط FATF میداند. برخی از کارشناسان اقتصادی دولت معتقدند «برجام» صرفاً یک پوسته سیاسی است که برای رسیدن به مغز (هدف) اقتصادی آن، مقدمات و زمینهسازیهایی لازم دارد که یکی از این زمینهها پذیرش تعهدات FATF است.
گروه FATF ،24 ژوئن 2016 با صدور بیانیهای در جلسه دورهای خود در بوسان کرهجنوبی تمام اقدامات مقابلهای قبلی ضدنظام پولی و مالی ایران را بهمدت یک سال تعلیق و در بیانیه خود اعلام کرد: «بهدلیل آنکه ایران در سطوح سیاسی بالا تعهد کرده است طرحی را با عنوان برنامه اقدام یا Action plan اجرایی کند، بهصورت موقت و برای 12 ماه از لیست اقدامات متقابل (لیست سیاه) خارج میشود». گفتنی است طرح «برنامه اقدام» حتی برای کارشناسان و ناظران داخلی شفاف نیست.
قرار بود FATF در این دوره یکساله، اقدامات ایران برای اجراییکردن «تفاهمنامه» را رصد کرده و در پایان برای گامهای بعدی تصمیمگیری کند بنابراین ایران همچنان در لیست کشورهای «غیرهمکار» باقی میماند و در عین حال این «تفاهمنامه مبهم» بهمنزله زمینهسازی برای پذیرش تعهداتی است که روابط محرمانه مالی ایران را تحت نظارت سازمانهای بینالمللی قرار میدهد و تبعات فراوانی برای ایران بهدنبال دارد که از جمله آنها میتوان به تحریم شخصیتهای ایرانی که در لیست سیاه وزارت خزانهداری آمریکا هستند در بانکهای داخلی ایران، نفوذ اطلاعاتی در سیستمهای مالیِ ایران، دسترسی به اطلاعات تراکنشهای مالی نظام بانکی ایران، خطر همکاری اطلاعاتی و قضایی نظام بانکی ایران با FATF و اعمال محدودیت در حمایت از محور مقاومت اشاره کرد.
در ادامه گفتوگوی خبرنگاران تسنیم در دفاتر استانی را با 24 نماینده مجلس پیرامون این لایحه میخوانید:
عضو فراکسیون نمایندگان ولایی: خودتحریمی با پیوستن به FATF؛ راه خطا نباید تکرار شود
سید محمدجواد ابطحی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در اصفهان، با بیان اینکه باید ببینیم اروپاییهای قلدر که میخواهند جلوی آمریکا بایستند، آیا واقعاً میایستند یا خیر، گفت: اگر ایستادگی آنها در برابر آمریکا محقق نشد، تحریمها را نشکستند، معاملات تجاری انجام نگرفت و شرکتهای اروپایی در ایران نماندند، همچون توتال، هیچ لزومی ندارد که بیاییم با دست خود، خودمان را تحریم کنیم. دلیلی ندارد به معاهدهای بپیوندیم که نتیجه آن چیزی جز عدم ارائه خدمت از سوی بانکهایمان به نهادهای انقلابیمان باشد؛ اگر با این نهادها همکاری کنند کارگروه FATF آنها را تحریم میکند اگر که بخواهند توسط این کارگروه تحریم نشوند باید خودشان این نهادها را تحریم کنند.
وی به روند پذیرش انصراف از کنوانسیون FATF اشاره کرد و توضیح داد: طبق این کنوانسیون اگر کشوری انصراف خود را اعلام کند سپس دبیرکل در این خصوص اعلامیه میدهد که تجربه ثابت کرده احتمالش ضعیف هست، یک سال پس از آن تاریخ میتوانید از این کنوانسیون خارج شود که این مسئله تازه بهانه جدیدی برای آنها در تشدید تحریمها علیه کشور ایران خواهد شد. حرف ما این هست چرا راهی که رفتید و خطا بود را میخواهید مجدد تکرار کنید.