▪️آیا زنان قاجاریه در اوج حقارت و انزوا بودند؟
استفاده از تاکسی به عنوان وسیله نقلیه عمومی ابتکار فخرالدوله(دختر ناصرالدین شاه) بود. ظاهرا در سفر به قاهره حدود سال ۱۳۰۱ ش، با دیدن این وسایل نقلیه عمومی، به فکر راهاندازی آن در ایران افتاد و بعد از بازگشت، این کار را آغاز کرد.
با این حال، هنوز مردم به تاکسی روی خوش نشان نمیدادند و چند سالی وقت لازم بود تا شرکت تاکسیرانی فخرالدوله بتواند جای خود را در میان مردم باز کند و تعدادی از درشکهداران تهران را مجاب کند که وسیله خود را بفروشند و تاکسی بخرند.
نخستین مدلهای خودرویی که برای تاکسی در نظر گرفته شد، مربوط به کارخانه «فورد» بود. فخرالدوله با سرمایه شخصی به درشکهداران وام میداد تا بتوانند تاکسی خریداری کنند و به این ترتیب، این وسیله نقلیه عمومی ابتدا در تهران و سپس در سایر شهرهای کشور مورد اقبال قرار گرفت.
با اینحال، فخرالدوله نتوانست ریاست تاکسیرانی را مدت زیادی حفظ کند و چندی بعد ناچار شد آنچه را ساخته است، به نوکیسههایی واگذار کند که با رضاشاه ارتباط تنگاتنگی داشتند.
رضاخان درباره او گفته بود: قاجاریه یک مرد و نیم داشت؛ مردش فخرالدوله بود و نیم مردش آقامحمدخان!
💬حسین اصغری
@Fars_Plus