🔶️رِبا از گناهان کبیره به معنای زیادتر از اصل مال گرفتن که در متون دینی به شدت نهی شده است و رباخواران را افراد مورد لعن خداوند معرفی کردهاند.
مسأله ربا در ادیان امری مذموم قلمداد شده ولی پیروان ادیان با کاربرد حیلههایی از دیگران ربا دریافت میکردهاند.
🔷️مساله ربا مورد نهی شدید خداوند قرار گرفته به صورتی که رباخوار را مانند کسی که به جنگ خدا و پیامبر رفته، معرفی میکند : فاذنوا بحرب من الله و رسوله .
علامه طباطبایی در تفسیر آیه ۲۷۹ سوره بقره معتقد است شدتی که خداوند درباره مساله ربا و رباخواری به کار برده، درباره هیچ یک از فروع دین غیر از تبری از دشمنان خدا، به کار نبرده است.
(طباطبایی، المیزان، ۱۳۹۰ق، ج۲، ص۴۰۹)
⭕واژه ربا هشت مرتبه در قرآن تکرار شده است.در این آیات خداوند حالات رباخواران را در قیامت به کسانی تشبیه میکند که بر اثر تماس شیطان دیوانه و مجنون گشته الذین یاکلون الربا لا یقومون الا کما یقوم الذی یتخبطه الشیطان من المس
خیر و شر خود را تشخیص نمیدهندو به عذاب خوارکننده الهی دچار خواهند شد. خداوند مال ربوی را از جمله اموالی دانسته است که فزونی نمیگیرد و برکتی در آن نخواهد بود یمحق الله الربا و یربی الصدقات .
❎حکمت حرام بودن ربا :
تحریم ربا و شدتی که درباره آن در متون دینی آمده است، مستند به حکمتها و دلائلی شده است. در متون اسلامی ظالمانه بودن ربا، نابودی کارهای نیک مانند قرض دادن، تباهی اموال و ثروتها، از بین رفتن فعالیتهای اقتصادی سالم، تضعیف عواطف انسانی، محرومیت از تجارت صحیح، ترویج فرهنگ سود محوری و ایجاد اختلاف طبقاتی، از جمله حکمتهای تحریم ربا دانسته شده است.
✔مبارزه با ظلم
برخی از اندیشمندان با استناد به آیه ۲۷۹ سوره بقره و روایت امام رضا علیه السلام ظالمانه بودن ربا را علت اصلی تحریم ربا دانستهاند.
✔ترویج کارهای نیک
امام صادق ع ضمن روایتی حکمت تحریم ربا را عدم امتناع مردم از کارهای خیرخواهانه (اصطناع المعروف) از جمله قرض دانسته است؛چرا که با وجود ربا، روابط سودجویانه جایگزین کارهای نیک خواهد شد.
❇اندیشه امام خمینی در رابطه با ربا:
قرض بدهید بدون آن که سودی از آن انتظار داشته باشید و آنگاه ثواب شما فراوان خواهد بود.
در اسلام حرمت «ربا» جزو ضروریات دین محسوب می شود، به گونه ای که هر کس آن را حلال بشمارد در زمرۀ کفّار خواهد بود.
📙بخشی از مقالات اولین کنگره بررسی اندیشه های اقتصادی امام خمینی(ره)/صفحه ۵۰۲
📛مجازات رباخواری در قانون مجازات اسلامی ایران
قانون مجازات اسلامی در ارتباط با جرم رباخواری سه شخص ربادهنده، رباگیرنده و واسطه بین آنها را مجرم محسوب کرده و برای آنان مجازات قرار داده است. بر اساس ماده 595 این قانون هر نوع توافق بین دو یا چند نفر تحت هر قراردادی از قبیل بیع، قرض، صلح و امثال آن که جنسی را با شرط اضافه با همان جنس معامله نماید و یا زاید بر مبلغ پرداختی، دریافت نماید ربا محسوب و جرم شناخته میشود و مرتكبین علاوه بر رد اضافه به صاحب مال به شش ماه تا سه سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق و نیز معادل مال مورد ربا به عنوان جزای نقدی محكوم میگردند.
💠در ربا چون حق دیگری در معامله تضییع میشود نوعی حق الناس محسوب میشود .
راه جبران آن هم:
برگشت مال به صاحب حق
و گرفتن رضایت او
و پاک کردن اموال از پول حرام
و همچنین توبه در درگاه الهی ست .
#گناهان_کبیره
#چله
💞
@dyosofezahra💞