🔰 گزارش روز
🟤 گامهای عملی برای دلارزدایی
یکی از پایههای اصلی سلطه اقتصادی آمریکا در دنیا، دلار به شمار میرود. ارزی که طبق قرارداد «برتون وودز» از سال 1944 به صورت رسمی ارز رایج مبادلهای در همه دنیا استفاده میشد. در آن برهه زمانی شاید کسی فکر نمیکرد که کمتر از نیم قرن دیگر پادشاهی دلار منجر به صادرات ظالمانه تورم ایالات متحده شده و روز به روز باعث به یغما رفتن ثروت سایر کشورها خواهد شد. اما هم اکنون و در دهه دوم میلادی قرن 21، اکثر کشورهای دنیا به این موضوع پی بردهاند که زمان دلارزدایی از اقتصادشان فرا رسیده است. طبق برخی برآوردها، سهم ذخایر جهانی به دلار آمریکا از 73 درصد در سال 2001 به 58 درصد در سال 2023 کاهش یافته است. این دلارزدایی از اقتصاد کشورها باعث استقلال هرچه بیشتر اقتصادشان میشود و آنها را از وابستگی پیچیده و فزایندهای که به سیاست و اقتصاد آمریکا داشتند، نجات خواهد داد. هر چند که برخی دولتها صرفاً ایده دلارزدایی را مطرح کردهاند و هنوز طرح یا برنامه منسجم و قابل اتکایی برای آن ارائه ندادهاند؛ اما بسیاری دیگر برنامهها و طرحهای اقتصادی دلارزدایی خود را به صورت علنی به مرحله عمل رساندهاند.
در همین راستا دیروز رئیس بانک مرکزی عراق اعلام کرد که دولت عراق از سال آتی تمامی معاملات تجاری داخلی و خارجی را به جای دلار با دینار عراقی انجام خواهد داد. پیشتر فدراسیون روسیه و دولت چین نیز از حذف دلار در مناسبات اقتصادی خود و استفاده از دو ارز ملی یوآن و روبل خبر داده بودند و به همین ترتیب در آمریکای جنوبی، دو کشور برزیل و بولیوی نیز چند وقتی است که معاملات خود را با یوآن چین انجام میدهند و دولت آرژانتین نیز اعلام کرده است که بدهی خود به صندوق بینالمللی پول را با یوآن چین پرداخت خواهد کرد. گامهای عملیاتی که دولتهای گوناگون از شرق عالم تا غرب عالم برای شکستن هیمنه دلار و از بین بردن قدرت آن بر میدارند و روز به روز باعث انزوا و افول ایالات متحده میشوند. کشورهای عضو بریکس هم خواهان ایجاد یک ارز مبادلهای میان خود و دلارزدایی از مناسبات اقتصادی اعضای خود هستند. تخمین زده میشود که علاوه بر کشورهای فوق، در حدود 80 کشور دیگر نیز خواهان دلارزدایی و استفاده از ارزهای محلی خود در مبادلات تجاری هستند.
دلارزدایی باعث عبور از نظام تکقطبی، افزایش برابری و عدالت و رفاه جمعی برای کشورها و همچنین جلوگیری از وابستگی فزاینده کشورها به نوسانات دلار خواهد شد. از سوی دیگر این یکهتازی دلار که منجر به دخالتهای سیاسی و اجتماعی در کشورها شده و موجب نقض حاکمیت و استقلال دولتهای مختلف میشد را تحتالشعاع خود قرار داده و باعث انزوا و افول هر چه بیشتر ایالات متحده خواهد شد.
⚡️ نکته مهم دیگر این است که این فرایند دلارزدایی با سرعت بسیار بالایی در حال پیشرفت است و عواملی، مانند تحریمهای آمریکایی، نوسانات ارزش دلار، عدم ثبات اقتصادی و سیاسی کشورهای متحد ایالات متحده و... نیز باعث افزایش سرعت آن شده است. به نظر میرسد که عصر کسری تجاری و تورم و ناترازی تولید ناخالص داخلی آمریکا که با چاپ پول و صادرات آن به سایر کشورهایی که ارز ذخیره آنها به شکل دلار بود، به سرانجام رسیده است و این دومینو دلارزدایی از اقتصاد کشورها، همانند آغازی بر پایان عصر هژمونی و آقایی دلار به شمار میرود.
✍️
#رامین_نصیری
http://Eitaa.com/e_beman