🌹
ذیل کدام سنت الهی قرار گرفته ایم؟ - بخش اول
🍃 شهادت آیت الله رئیسی، یک اتفاق نبود. هشیاران عالم اینطور وقایع بزرگ را اتفاقی نمی دانند، بلکه واقعه ای می دانند که از نقطه حکمت الهی با دقت تمام رقم خورده است و هدفی بزرگ را دنبال می کند.
همین انگاره حکمی باعث شد که من هم بخواهم تلاش کنم تا رمز این واقعه را باز کنم. از لحظه اعلام قطعی شهادت تا همین الان مهمترین سوالی که ذهن مرا مشغول کرده این است که: «هدف بزرگ الهی از این واقعه چیست؟» یا به تعبیری دیگر: «جامعه ما و حتی امت ما در پسِ این واقعه، ذیل کدام سنت الهی قرار گرفته است؟»
شناخت سنت یا سنن حاکم الهی در هر زمان اهمیت فوق العاده دارد. یک انسانِ موحّد آگاه که سعی می کند عالم را از منظر حکمت قرآنی بنگرد، در هر زمان تلاش می کند سنت های حاکم را پیدا کند تا بتواند کنش فردی و اجتماعی خود را در پاسخ به این سنت ها تنظیم نماید.
مثلا وقتی قوم یونس علیه السلام، به واسطهی شاگردان حکیم و متأله او دریافتند که محکوم به سنت عذاب هستند، با هدایت همان دو شاگردِ موحّد، مشغول به توبه و لابه و تضرع اجتماعی گسترده و شدید شدند و خداوند هم توبه آنها را پذیرفت و عذاب دفع شد.
بنابراین، بایسته بود که این سوال ذهن مرا سخت مشغول خود کند..
🍃 بعضی می گفتند ما دچار سنت عذاب شده ایم چرا که قدر سید ابراهیم را ندانستیم و شکر نکردیم. قرآن می فرماید: «وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِنْ شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ ۖ وَلَئِنْ كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ» ابراهیم، 7
من هیچگاه این پاسخ را نتوانستم قبول کنم. عمده جامعه ما سید ابراهیم را دوست داشتند و علی رغم اینکه او تغییر محسوس فوق العاده ای در معیشت آنها رقم نزده بود، به مسیر او معتقد بودند و قدر او را می دانستند. من منکر بی انصافی های بعضی نخبگان نمی شوم، اما فضای کلی اجتماع ما این نبود. سید ابراهیم در دل مردم محبوب بود. بله می تواند یکی از نتایج شهادت او این باشد که ما بیشتر قدر بدانیم و نعمت های الهی را بیشتر توجه کنیم و به نحوی هم حتی تأدیب شویم ، خصوصا نخبگان جامعه ما ... اما این حکمت اصلی ماجرا نیست...
فرضیه های دیگری هم مطرح شد که هیچکدام مؤیدات واقعی نداشت.
🍃 اما آنچه به نظر می رسد سنت اصلی حاکم در ماجرا است، *سنت «ابتلاء» * است. ابتلائی که می خواهد ارتقاء رتبه ای را رقم بزند. چنین ابتلائی پس از یک ارتقاء رتبه مهم رخ می دهد. یعنی فرد یا جامعه ای از امتحانی موفق بیرون آمده اند و آماده ورود به مرحله و رتبه بالاتر شده اند. در اینجا با امتحان و ابتلائی سخت مواجه می شوند، چرا که طی کردن این مرحله جدید دشوار است و با آن توان سابق شدنی نیست. فرد و جامعه دچار ابتلاء می شود و مدتی با این ابتلاء سرسختانه دست و پنجه نرم می کند و در کشاکش آن زمینها می خورد، تا بتواند نقاط ضعف خود را بشناسد و آنها را التیام بخشد تا بتواند این مرحله سخت تر را طی نماید.
🍃 من معتقدم جامعه ما در پس انجام عملیات وعده صادق، یک ارتقاء رتبه الهی و توحیدی مهم یافت. مجموعه مردم و مسئولین بر شک و تردید و ترس غلبه کردند و به دشمن خدا ضربه سختی زدند. ضربه ای صریح و روشن، و شجاعانه و قاطعانه.
حالا دیگر این جامعه، جامعه قبل نیست. جامعه ای است که از لاک دفاع بیرون آمده و علنا و در مرحله ای پیشتر، دست به حمله زده است. حمله را آغاز کرده است.
پیمودن این مرحله رویارویی سخت، با آن عُدّه سابق، دیگر طی شدنی نیست.
جامعه باید دچار ابتلائاتی شود که نتیجه آن شناخت نقاط ضعف و بهبود آن ها است. اگر چه این ابتلائات، سخت و تلخ و سوزناک است و در میانه آن ریزش ها و رویشها فراوان است و اگرچه در ضمن آن جگرها خون خواهد شد و ... اما لازم است.
🍃 وجود سید ابراهیم رئیسی سبب می شد، ما نقاط ضعفمان را نشناسیم. قدرت بسیار او در سیاست ایران سبب می شد بسیاری از مسئولین نه از سر اعتقاد عمیق، بلکه از سر همراهی با قدرت موجود یا فضای مشهور در سیاست، با اندیشه های انقلابی رئیسی و رهبر انقلاب همراهی کنند. وجود او زیادی خیال ما را راحت کرده بود لذا سبب می شد فرهیختگان انقلاب، جوانان انقلابی پرشور و... خیالشان به غلط راحت باشد و به امر تبیین و تربیت در جامعه کمتر بپردازند.
وجود مقتدر او جریان فتنه گری و بازیگران غیرانقلابی را بی صدا و خاموش و در پستو و از توجه جدی ما دور میکرد . وجود او سبب می شد انشقاق و تفرقه موجود در فضای نیروهای انقلاب، زخمش باز نشود و آتش زیر خاکستر بماند.
وجود او سبب می شد بی عاقله و بی سر بودن، بدون مغز متفکر تصمیم ساز و تصمیم گیر بودنِ جریان انقلابی فهمیده نشود.
وجود قدرتمند او سبب می شد دور بودن و به قدر کفایت همراه نبودن فکری و عملی عمده مسئولین نظام با ولی جامعه به چشم نیاید.
ادامه در مطلب بعد...
🆔
@ehtejajj