#منش_سعادت 💚
مرحوم آیت الله العظمی میرزا
#سید_علی_حایری از ذریه امام صادق ع، سادات عریضی و از نسل امامزاده جعفر (ع) یزد است.
علوم حوزوی را در اصفهان و کربلای معلی به ویژه محضر مرحوم آیت الله العظمی فاضل اردکانی فراگرفت.
از جمله آثار ایشان شرح ریاضالمسائل سیدعلی طباطبایی حائری و تقریرات درس استادش مرحوم فاضل اردکانی است.
ایشان به دلیل بیماری مجبور به بازگشت به ایران شده و در مشهدالرضا ع سکونت گزید.
حایری افزون بر به عهده گرفتن مرجعیت تقلید مردم خراسان و شیعیان افغانستان، به تدریس و اقامه جماعت در مسجد گوهرشاد و رسیدگی به امور دینی مردم مشغول شد.
شدت اخلاص ایشان به حدی بود که از هراس گرفتار شدن به عجب، پس از اطلاع از کثرت حضور نمازگزارانی که نماز مغرب را در مسجد گوهرشاد به ایشان اقتدا کرده بودند، از امامت نماز عشا خودداری کرد.
نظم دقیق ایشان برای حضور در درس و امور زندگی به گونهای بود که، مردم مشهد برای اطمینان دادن به کسی که به او وعده میدادند میگفتند «وعده ما، وعده سید علی حایری یزدی است.»
پس از به توپ بستن گنبد امام رضا توسط روسها در اعتراض به این جنایت عزم حرکت به شهر مکه را داشت ولی در مسیر حرکت بیمار شده و در یزد رحل اقامت افکند.
ایشان در کنار شهید مدرس، شهید حاجآقا نورالله اصفهانی، سید ابوالحسن اصفهانی و شیخ مهدی مازندرانی از گزینههای علمای نجف برای اجرای اصل دوم متم قانون اساسی در دوره دوم مجلس شورای ملی و نظارت بر مشروعیت قوانین بود که به دلیل بیماری و عدم امکان از حضور در تهران از این مسئولیت کناره گرفت.
ایشان مقلدان خود در یزد را به سید محمدکاظم طباطبایی یزدی ارجاع میداد که در وحدت مردم یزد و افزایش قدرت سیاسی سید یزدی نقش بهسزایی داشت.
زمانی که انگلیسیها قصد داشتند تجارت انحصاری پارچه «ترمه» را در اختیار گرفته و آن را به قیمت اندکی خریده و از کشور خارج کنند با تهدید به صدور فتوا بر علیه انگلیسیها، از حقوق بافندگان یزدی حمایت کرده و مانع سلطه بیگانه بر بازار یزد شد.
حایری پس از عزم مردم یزد و اردکان برای پاسخ به جنایات بهاییان، مردم را به این نکته توجه داد که در صورت تشکیل محاکم شرعی قتل بهاییان جایز است.
از ايشان کرامات متعددی نقل شده و از جمله آنها این است که زمان رحلت خویش را بیان کرد.
پیکر مطهرشان در ایوان شرقی حرم جدش امامزاده جعفر ع یزد آرام گرفت.
@deldadehgan14