✳️
پیش درآمدی بر تعاونی تولیدی
🍀مهمترین مدل های تعاونی عبارتند از
#تعاونی_مصرف،
#تعاونی_تولیدی و
#تعاونی_تلفیقی. تعاونی مصرف، در حقیقت تعاونی واقعی نیست. اما در اینکه بین تعاونی تولیدی و تلفیقی، اصالت با کدام است میان صاحب نظران اقتصاد تعاونی اختلاف است. در این مجال ورود مختصری به مباحث تعاونی تولیدی صورت گرفته.
🍀تا قبل از انقلاب صنعتی در اروپا، تعاونی های تولیدی وجود نداشتند. با وقوع انقلاب صنعتی و توسعه اقتصاد بازار، طبقه کارگر به فقر مادی و معنوی دچار شد. تراکم سرمایه در شرکتهای سهامی و تشدید رقابت بین آنان، موجب شد تا از کارگران ساعات بیشتری کار بکشند و دستمزد کمی به آنان پرداخت کنند. در این شرائط شرکتهای تعاونی تولیدی برای حمایت از کارگران تاسیس شدند.
🔰این تعاونی ها به مرور، امور زیر را پی گیری کرده و به موفقیت های مناسبی دست یافتند:
1️⃣ تبدیل کارگران ساده به افرادی که در اداره امور شرکت، سهمی داشته باشند.
2️⃣ تمرکز وظائف کارگر، کارفرما و سرمایه دار در یک نفر.
3️⃣ تحقق آزادی و اصول دموکراسی در سازمان های تولیدی.
4️⃣رشد احساس مسئولیت در افراد وابسته به نهضت تعاونی تولیدی
5️⃣ بالا بردن سطح دانش هر یک از افراد
6️⃣ تامین رفاه اجتماعی
7️⃣ ترویج و تعمیم اصول تعاونی
🍀در منابع اقتصاد تعاونی، انواع تعاونی های تولیدی بر اساس گرایشات مختلف سوسیالیستی و سرمایه داری و مستقل از آنها بررسی شده است اما با توجه به سازگاری با آموزه های اسلامی، می توان در دو مدل تعاونی تولیدی مستقل از تعاونی تلفیقی و وابسته به آن، بررسی شوند.
✳️خاطر نشان می شود در قانون تعاون جمهوری اسلامی ایران، تعاونی ها به دو نوع تولیدی و توزیعی تقسیم شده و تعاونیهای تولید شامل تعاونیهایی است که در امور مربوط به کشاورزی، دامداری، دامپروری، پرورش و صید ماهی، شیلات، صنعت،معدن، عمران شهری و روستایی و عشایری و نظایر اینها فعالیت مینمایند. (ماده 26)
#تعاونی
🆔
@emh_ismc_ir