🔸سوره واقعه بر قلب و جان پیامبر نازل شده است تا خوانندهٔ آن خانه، شغل و حقوق دلخواه و رؤیایی جذب کند؟!
به محتوای سوره واقعه نگاهی بیندازید؛ بیشتر آن به مسألهٔ معاد و جهان واپسین مربوط است.
افراد را دستهبندی میکند و میفرماید: «گروهی اصحاب الیمیناند و گروهی دیگر اصحاب الشمال»؛ بعد از آن ثواب و عقاب هر یک را بیان میکند.
قدری هم از توحید و مسألهٔ خلقت و آفرینش سخن میگوید.
یک بار معانی این سوره را مرور کنید؛ آیا از جذب ثروت حرفی زده است؟
🔸در احادیثی که دربارهٔ این سوره نقل شده است -صرفنظر از بررسی سندی- نیز بر روی جذب ثروت تمرکزی نیست.
با هم چند حدیث را مرور کنیم:
۱. «كسى كه سوره واقعه را بخواند در زمرهٔ غافلان به شمار نمیآید».
۲. «كسى كه میخواهد از احوال پيشينيان، صفات اهل بهشت و اهل آتش و ویژگیهای دنيا و آخرت آگاه شود، سورهٔ واقعه را بخواند».
۳. «كسى كه سوره واقعه را پيش از خوابيدن بخواند، خدا را در حالى ملاقات میكند كه صورت او مانند ماه شب چهارده است».
۴. «كسى كه در هر شب جمعه سوره واقعه را بخواند خدا او را دوست دارد و محبت او را در دل تمام مردم قرار دهد و هرگز در دنيا بدى و فقر و آفت نبيند، و از دوستان اميرالمؤمنين عليهالسلام خواهد بود».
۵. در روایتی گفته شده است که مردی از پیامبر پرسید: «چرا اینقدر زود پیر و شکسته شدید؟!» ایشان در پاسخ فرمود: «سورههای هود، واقعه، مرسلات و نبأ موى مرا سپيد كرد».
🔻پینوشت: این نوشتار در پی نفی توصیهٔ برخی از روایات و سفارش برخی از بزرگان در تلاوت سورهٔ واقعه برای دفع فقر و جذب روزی نیست.
🔸روح سخن در ناپسند بودن ابزارانگاری تعالیم و آموزههای دینی و نفی نگرش افراطگرایانهٔ به «ثروت» است که از سوی برخی از مروجان معنویتهای نوپدید توصیه و تبلیغ میشود. نگرش افراطگرایانهٔ به «ثروت»، اصالت را در زندگی رفاهزدهٔ دنیایی میداند و اگر آخرت را نفی نکند، دستکم دربارهٔ آن سکوت میکند.
🔸این نگرش، ریشه در جریان دینستزانهٔ قارونی دارد؛ قارون با اصالت دادن به ثروت رؤیایی و جلوه دادن رفاه افراطی دنیایی به جنگ با خدا و پیامبرش رفت. گناه قارون که در پی آن گرفتار عذاب الهی شد، جلوهدادن و اصالتبخشیدن به رفاه و ثروت دنیایی بود.
🔸فَخَرَجَ عَلَىٰ قَومِهِۦ فِي زِينَتِهِ قَالَ ٱلَّذِينَ يُرِيدُونَ ٱلحَيَوٰةَ ٱلدُّنيَا يَٰلَيتَ لَنَا مِثلَ مَآ أُوتِيَ قَٰرُونُ إِنَّهُۥ لَذُو حَظٍّ عَظِيمٖ (قصص-٧٩)
روزى قارون با تمام زينت خود در برابر قومش ظاهر شد، آنها كه خواهان زندگى دنيا بودند گفتند: «اى كاش همانند آنچه به قارون داده شده است ما نيز داشتيم! به راستى كه او بهره عظيمى دارد!»
✍ سیدابوالقاسم ظریف
💠گروه علمی نقد معنویتهای نوپدید
⚜️مؤسسه راهبردی حقپژوهی
🔅
@erfannama