🌴 معیار هایی برای انتخاب کارگزار اصلح در اندیشه امام علی علیهالسلام
✅
انسان دوستی
امام علی علیه السلام در نامه به مالک اشتر می فرمایند:«مهربانی با مردم را پوشش دل خود قرار ده و با همه دوست و مهربان باش . مبادا هرگز چونان حیوان درنده ای باشی که خوردن آنان را غنیمت بشماری زیرا مردم دو دسته اند دسته ای برادر دینی تو هستند و گروهی همانند تو انسان های مخلوق خداوند متعال هستند» منطق عالی اسلام همه انسانهای یک جامعه را در ارتباط با هم دارای حقوق و تکالیفی میداند که از جمله مهمترین آنها دوستی و ابراز محبت به یکدیگر است . از این رو یک مدیر در نظام اسلامی باید دارای خصلت انسان دوستی باشد .
✅
تواضع و نرم خویی در مقابل مردم
امام علی علیه السلام در نامه به محمدبن أبی بکر می نویسند :« با مردم فروتن ، نرمخوی و گشاده روی باش» تواضع و فروتنی دستور همیشگی اسلام در روابط اجتماعی است که در برقراری ارتباط با مردم توسط مدیران دولت های اسلامی باید رعایت گردد.
✅
همراهی با مردم در تحمل سختیها
امام علی علیه السلام در نامه به عثمان بن حنیف انصاری فرماندار بصره فرمودند:« آیا خشنود باشم که به من امیرالمومنین گویند و در سختی روزگار بامردم شریک نباشم و همراهی شان نکنم ؟ یا در سختی زندگی الگویشان نباشم ؟ » در این فراز امام نه تنها همراهی با مردم بلکه الگو بودن در سختی ها را وظیفه کارگزار و حاکم جامعه دینی بر می شمارند
✅
رعایت انصاف
امام علی علیه السلام به مالک اشتر فرمودند:«مالک میان خدا و مردم از یک سو و خود و خویشان نزدیکت و هرکس از رعیت که دوستش داری از سوی دیگر انصاف را رعایت نمای که اگر انصاف نورزی ستم کرده ای »
✅
ولایتمداری
امام علی علیه السلام به قثم بن عباس نوشتند :« چون خیرخواه خردمند که پیرو حکومت و فرمانبردار امام خویش است به کار بپرداز» ولایتمداری از مهمترین شاخصه ها برای انتخاب کارگزاراصلح است زیرا امام نه تنها به قثم بن عباس بلکه به مالک اشتر و اشعث بن قیس کندی نیز این نکته را یادآور شده اند .
✅
سختگیری به خائنین به بیت المال
امام علی علیه السلام به زیادبن ابیه که فرماندار بصره بود نوشتند:«به خدا سوگند می خورم که اگر به من خبر رسد که در غنائم مسلمانان به اندک یا بسیار خیانت کرده ای چنان بر تو سخت گیرم که تهیدست شوی و هزینه زندگی بر دوشت سنگینی کند و حقیر و خوار گردی »
✅
پرهیز از تکبر
امام علی علیه السلام خطاب مالک اشتر می فرمایند : «خودت را در بزرگی همانند خدا ندان و در شکوه خود را همانند او نبین» تکبر و خودبزرگ بینی گاهی انسان را به جایی می رساند که مدیریت و حاکمیت بر جامعه را مانند فرعون خدایی می داند از این رو امام علی علیه السلام پرهیز از تکبر و تفرعن را از شرایط حاکمیت در نظام اسلامی می دانند.
✅
حق گرایی و عدالت محوری در رفتار
امام علی علیه السلام به مالک اشتر فرمودند :« باید محبوبترین کارها نزد تو کاری باشد که به حق نزدیکتر و در عدالت فراگیر تر باشد »
✅
مقدم داشتن مردم بر خواسته خواص
امام علی علیه السلام در نامه ۵۳ به مالک اشتر فرمودند:« باید محبوبترین کارها نزد تو کاری باشد که خشنودی مردم را شامل تر باشد زیرا خشنودی توده های مردم خشنودی خواص را از بین می برد و خشم خواص در صورت خشنود بودن توده های مردم اهمیتی ندارد»
✅
مبارزه با رانت خواری نزدیکان
امام علی علیه السلام به مالک اشتر فرمودند:« زمامداران را خواص و نزدیکانی است که خوی برتری طلبی دارند ، خود را بر دیگران مقدم سازند ، به اموال مردم دست اندازی نمایند و در معامله با مردم کمتر رعایت انصاف کنند . موجبات این احوال را قطع کن و بدین وسیله ریشه این مردمان را برکن . به هیچ یک از اطرافیان وخویشانت زمینی از زمین های مسلمانان واگذار مکن و نباید در تو طمع کنند که قراردادی به سود آنان منعقد سازی که سبب زیان همسایگان شود . »
✅
انتخاب صحیح همکاران
امام علی علیه السلام در نامه به مالک اشتر برای انتخاب همکاران معیارهاییرا ذکر فرمودند . ایشان می فرمایند:« بدترین وزیران تو کسی است که پیش از تو وزیر اشرار بوده و کسی که در گناهان شان شرکت داشته است ......تو می توانی جانشینانی بهتر از آنان بیابی که در رأی و کاردانی مانند آنها باشند ....از کسانی که ظالمی را در ستمکاری و گناهکاری را در گناهش یاری نرسانده اند . رنج و خرج چنین کسانی برای تو کمتر و یاریشان به تو بهتر و مهربانیشان بر تو بیشتر و الفتشان با بیگانگان کمتر است.»
✅
تفاوت گذاشتن بین نیکوکار و بدکار
امام علی علیه السلام به مالک اشتر فرمودند:« نیکوکار و بدکار نزد تو در منزلت برابر نباشد که این امر نیکوکار را به نیکوکاری بی میل سازد و بدکار را به بدکاری تشویق نماید»
┄┅┅┅❀💠❀┅┅┅┅┄
❣در هر دو کانال عضو شوید
🆔
@maroofaane5
🆔
@Rooz_Name