▼گزارش روز
دستِ پيش برجامي
وزير خارجه جديد آمريکا در نخستين نشست خبري خود مدعي شد که ايران ابتدا بايد به تعهدات برجامي خود عمل کند و سپس واشينگتن درباره بازگشت به برجام تصميم ميگيرد.
گزاره تحليلي: ۱- اظهارات «آنتوني بلينکن» را وقتي در کنار سخنان «ليندا توماس گرينفيلد» گزينه بايدن براي تصدي نمايندگي آمريکا در سازمان ملل ميگذاريم که گفته است: «ما بدنبال پيدا کردن مسير مشترکي با چين و روسيه هستيم تا فشارها بر ايران را تشديد کرده و اين کشور را وادار به رعايت کامل تعهدات برجامي کنيم»! آشکارا آنچه بايدن و تيم امنيتي وي در مواجهه با جمهوري اسلامي تدارک ديدهاند را نمايان ميسازد. ۲- طرح بايدن چيزي نيست جز گزينه فشار سياسي منهاي جنگ. به عبارتي بايدن بدنبال ايجاد اجماع بينالمللي عليه ايران است، تا به اتفاق همکاران اروپائي خود پرونده ايران را به شوراي امنيت کشانيده و در مسير کاناليزه شده مد نظر خود قرار دهند. بايدن به خوبي ميداند که در اين مسير، دورنماي کار بدون همراهي چين و روسيه چيزي جز انسداد نيست. ۳- بايدن اين را هم به خوبي ميداند که منطقه پرتنش، نابود کننده اجماع و سناريوي آنان بوده و به همين خاطر است که ادامه رقابت تسليحاتي را بيفايده و قراردادهاي ترامپ با کشورهاي عربي را مطلوب نميداند. به عبارتي اکنون اين بايدن است که ميخواهد براي اجماع مدنظر خود اعتمادسازي کند. ۴- برنامه بايدن بازگشت به برجام است، درست زماني که ايران به تمامي تعهدات درون برجامي خود عمل کرده باشد و اميدوار است که بتواند از طريق همکاري با چين و روسيه، ايران را متقاعد به بازگشت به نقطه اول نمايند. به زبان ساده چين و روسيه بخشي از طراحي آنان ميباشد. البته براي آمريکا اين تازه مقدمه کار است. بخش اصلي طرح زماني آغاز ميشود که مسيري براي سرايت و توسعه برجام به حوزههاي امنيت ملي ايران بيابند.
جمعبندي: اکنون گردانندگان کاخ سفيد دست پيش را گرفتهاند تا برداشتن تحريمها بعنوان پيششرط ايران براي بازگشت آمريکا به برجام، مسئله اصلي فيمابين نگردد. اکنون به راحتي ميشود اين طراحي را خنثي کرد، اگر بر اين خواسته معقول خود مُصّر باشيم و همزمان نگذاريم روسيه و چين بخشي از معماري آنان گردند. (نويسنده: احمد بنافي)
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
قرارگاه مرکزی هدایت و روشنگری استان چهارمحال و بختیاری