✅ مقاومت فعال یا دیپلماسی همسایگی؛ راه سوم چیست؟
🔹 در سالیان اخیر هر رئیس جمهور آمریکا طرح مشخصی برای منطقه داشته است.
🔸 در دوره اول ترامپ، وی کارزار فشار حداکثری را آغاز کرد، کارزاری که تیم ب (بولتون، بنیامین نتانیاهو، بن سلمان و بن زاید) نقش ویژه مشورتی و اجرایی در آن داشتند.
🔻 در مقابل، جمهوری اسلامی راهبرد مقاومت فعال را در برابر فشار حداکثری آغاز کرد که چند رکن داشت:
اول. زیر ضربه بردن عربستان سعودی و امارات
دوم. سپرسازی در برابر آمریکا
سوم. معادله سازی در برابر رژیم صهیونیستی
🔹 میتوان ادعا کرد که تا پایان سال ۱۳۹۸، راهبرد فشار حداکثری شکست خورد.
🔸 با ورود بایدن به کاخ سفید، مهم ترین راهبرد وی ایجاد ناتوی عبری - عربی در برابر مقاومت با هدف مهار راهبردی جمهوری اسلامی ایران بود؛ ناتویی که رژیم صهیونی را در یک جنگ امنیتی و سیاسی به منطقه تحمیل میکرد.
🔻 تهران نیز در مقابل این راهبرد، دو برنامه را در دستور کار قرار داد:
اول، دیپلماسی همسایگی
دوم، تحت فشار قرار دادن رژیم صهیونیستی
🔹 اکنون با ورود مجدد ترامپ به کاخ سفید، وی به دنبال بازاجرای فشار حداکثری در قالبهای جدید است.
🔸 اینبار اما آمریکا مجموعه ای از موارد قبلی را دنبال میکند که پایه آن، نابودی محور مقاومت است چه با اخراج فلسطینیان، چه با خلع سلاح حزب الله، چه با انحلال گروههای عراقی و چه با استحاله کامل نظام جمهوری اسلامی ایران.
🔹 به عبارتی، آمریکا هم به دنبال این است که با فشار به کشورهای همسایه و دوست همچون عراق و امارات و چین، مسیرهای تنفس کشور را مسدود سازد، هم خود مستقیم در مناطقی مانند غزه و لبنان وارد شود و هم با باز گذاشتن دست رژیم صهیونی، آن را در منطقه پخش و با تطبیع، اسرائیل را نقطه ثقل منطقه سازد.
🚫 در اینجا چالشهای در شیوه مواجهه ما به وجود میآید:
اول، ضربه به منافع کشورهای همسایه در
تضاد با سیاست همسایگی قرار میگیرد.
دوم، به دلیل سقوط سوریه، سختی کار حزب الله در ورود به یک درگیری کامل و مستقیم و فشار شدید داخلی و خارجی بر فصائل مقاومت عراقی، امکان کنشگری گسترده نظامی در سطح منطقه دشوار است.
🔻 برای مثال، در سالهای ۹۷ و ۹۸ به دلیل فشار شدید ارزی از سمت امارات، با یکسری اقدامات و همچنین تضمینِ گرفتنِ جان سربازان آمریکایی در عراق به عنوان سلامت کانال ارزی امارات، بخش زیادی از فشار ارزی تخلیه شد اما ما در همین مدت اخیر شاهد بودیم که با فشار آمریکا و وضع قوانین ضدپولشویی، مشکلات زیادی در انتقال دلار از کردستان عراق به ایران و همچنین بازارهای هرات و سلیمانیه ایجاد شد.
🔸 با وجود موارد فوق، این سوال ایجاد میشود که با وجود ضربات وارده، عدم مذاکره، بسته بودن دست ما به دلیل تناقضات بالا و همچنین مشکلات داخلی کشور، چه باید کرد و اکنون نیز چه اقداماتی در دستور کار است؟
محلل