امر به معروف و نهی از منکر
منبر ده دقیقه ای🕙
🔘
اهمیت امر به معروف در چهار عنوان
🔶
شعر
خوشا آن دل که امشب در بر جانانه برگردد
به کوی آشنا از دامن بیگانه برگردد
دل هر جائیم امشب مقیم کوی دلبر شد
مبادا دست خالی از در این خانه برگردد
به کوی دوست از هر سو هجوم آورده اند اما
خوشا آنکس که عاقل آید و دیوانه برگردد
دلم در تیرگی گم گشته ای یاران چراغی کو
که در کوی حقیقت از ره افسانه برگردد
قفس را بشکن و آنگه پر و بالم بده یا رب
که این مرغ اسیر امشب به سوی لانه برگردد
کمند ناله، دلبر را به سویت می کشد ای دل
به آهی احمد از منبر سوی حنّانه برگردد
به نار عشق یار امشب بسوزانید «میثم» را
مبادا شمع روشن ماند و پروانه برگردد(۱)
🔷
مقدمه ؛ تعریف
امر به معروف، یعنی دستور به کارهای موافق با کتاب و سنت و نهی از منکر، یعنی جلوگیری کردن از آنچه شرعا و عرفا پیروی شهوت و هوای نفس دانسته شده است.
اهمیت امر به معروف را در پنج عنوان تبیین میکنم؛
❶
علامت برتری
در جایگاه امر به معروف و نهی از منكر همین کافی است که از علامات بهترین امّت بودن است. پروردگار عالم در یازده سوره از قرآن مجید در ضمن بیش از بیست آیه مسلمانان را به امر به معروف و نهی از منكر دعوت نموده است. خداوند متعال در قرآن مجید میفرماید:«كُنتُمْ خَیرَْ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ تَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ» شما بهترین امتى بودید كه به سود انسانها آفریده شدهاند (چه اینكه) امر به معروف و نهى از منكر مىكنید و به خدا ایمان دارید. .
❷بزرگترین مراسم دین
امر به معروف و نهی از منكر عامل بقای دین مقدس اسلام است. الَّذِینَ إِن مَّكَّنَّاهُمْ فىِ الْأَرْضِ أَقَامُواْ الصَّلَوةَ وَ ءَاتَوُاْ الزَّكَوةَ وَ أَمَرُواْ بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَوْاْ عَنِ الْمُنكَرِ وَ لِلَّهِ عَقِبَةُ الْأُمُور همان كسانى كه هر گاه در زمین به آنها قدرت بخشیدیم، نماز را برپا مىدارند، و زكات مىدهند، و امر به معروف و نهى از منكر مىكنند، و پایان همه كارها از آن خداست.
مرحوم ملا مهدی نراقی در كتاب اخلاقی جامع السعادات میفرماید بزرگترین مراسم دین امر به معروف و نهی از منكر است كه انبیاء الهی برای آن مبعوث شدهاند.
امیرالمؤمنین(ع)میفرماید: قِوامُ الشَّرِیعَهِ بِالأَمرِ بِالمَعروفِ وَ النَّهی عَنِ المُنكَرِ وَ اِقامَهِ الحُدودِ . قوام وپایداری شریعت با امربه معروف ونهی از منكر وبرپا داشتن حدود است. (۲)
❸
تضمین کننده عزت مسلمانان
غزالی در كتاب كیمیای سعادت و احیاء العلوم میگوید امر به معروف و نهی از منكر قطبی از اقطاب دین است. اگر این دو مندرس شود همه شعائر دین باطل میشود. اگر مسلمانان جهان بخواهند با عزّت و سعادت و خوشبختی در دنیا و آخرت زندگی نمایند و از كید و خیانت و تزویر دشمنان اسلام و قرآن و استعمارگران سالم و محفوظ بمانند در درجهی اول باید خودشان به احكام و قوانین اسلام ملتزم شده و عمل نمایند. و در مرحله دوم امر به معروف و نهی از منكر نمایند. امر به معروف و نهی از منكر عامل بقاء دین مقّدس اسلام است.
پیامبر اسلام(ع)فرمودند:« لَا تَزَالُ أُمَّتِی بِخَیرٍ مَا أَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَوْا عَنِ الْمُنْكَرِ وَ تَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَ التَّقْوَى فَإِذَا لَمْ یفْعَلُوا ذَلِكَ نُزِعَتْ مِنْهُمُ الْبَرَكَاتُ». یعنی همواره امت من در خیر خواهند بود مادامی كه امر به معروف و نهی از منكر نمایند و به نیکیهاو پرهیزکاری همیدگر را یاری میدهند و اگر اینگونه نباشند برکتهای آسمان و زمین از آنها دور میشود .(۳)
❹
امربه معروف برتر از جهاد
حضرت علی(ع) میفرمایند: «وَ مَا أَعْمَالُ الْبِرِّ كُلُّهَا وَ الْجِهَادُ فِی سَبِیلِ اللَّهِ عِنْدَ الْأَمْرِ بِالْمَعْرُوفِ وَ النَّهْی عَنِ الْمُنْكَرِ إِلَّا كَنَفْثَةٍ فِی بَحْرٍ لُجِّی وَ إِنَّ الْأَمْرَ بِالْمَعْرُوفِ وَ النَّهْی عَنِ الْمُنْكَرِ لَا یقَرِّبَانِ مِنْ أَجَلٍ وَ لَا ینْقُصَانِ مِنْ رِزْق» . یعنی تمام اعمال خیر و كردارهای نیك و جهاد در راه خدا در مقابل امر به معروف و نهی از منكر مانند آب دهانی است در برابر دریای موّاج و امر به معروف . نهی از منکر اجلی را نزدیک نمیکند و از روزی نمیکاهند.(۴)
🔻 ادامه دارد 👇👇
@fatemi222