📚
#کتاب
🔻استعمار؛ روزگاری که با پنبه سر میبرید
🔸در صنعت پنبه بود که شیوه جدیدی از تولید ایجاد شد. کارخانه خودش اختراع صنعت پنبه بود. صنعت پنبه همچنین مبدع و عامل ارتباط میان کشتزارهای بردهداری در آمریکا و تولید در اروپا بود.»
🔸این استاد تاریخ آمریکایی در تبیین تاثیر پنبه بر سرمایهداری صنعتی توضیح میدهد که: «وقتی که جهان مستعمره به تامینکننده مهم مواد خام و یک بازار مهم برای محصولات صنایع تولیدی تبدیل شد (برای مثال تا ۶۰ درصد کالاهای پنبهای صادراتی بریتانیا به هند و شرق دور میرفت)، سرمایهداری صنعتی شکل تازهای به خود گرفت و دولتها با اهرمهای سیاسی کنترل مناطق تامینکننده مواد خام و بازارها را به دست گرفتند.»
🔸اسون بکرت معتقد است پنبه دوران جدیدی از تاریخ بشر را رقم زده است: «پنبه، درحالی که در عصر کارخانههای آهن و فولاد و مواد شیمیایی و ماشینآلات الکتریکی به وضوح در اقتصاد جهانی کماهمیتتر میشد، با یک تغییر بزرگ جغرافیایی، خبر از دوره جدیدی از سرمایهداری جهانی میداد.»
🔸وی حتی تصورات ما را از تاریخ سرمایهداری اینگونه به چالش میکشد: «ما خیلی وقتها، بهخاطر میل و اشتیاقمان برای ساختن یک سرمایهداری شریف و پاکیزه، ترجیح میدهیم که واقعیت بردهداری، سوءاستفاده و استعمار را از حافظه تاریخ پاک کنیم.
🔸ما تمایل داریم تا سرمایهداری صنعتی را یک امر مردانه عنوان کنیم درحالی که اتفاقا این نیروی کار زنان بود که تا حد زیادی امپراتوری پنبه را ایجاد کرد. پایه و اساس بیشتر زندگی معاصر ما را سرمایهداری شکل داده است. سرمایهداری نه فقط از منظر اقتصادی و مادی که عمیقا بهصورت احساسی و ایدئولوژیک زندگی ما را تحتتاثیر قرار داده است. گاهی وقتها نادیده گرفتن حقایق تلخ سادهتر است.»
🔸اسون بکرت از نوعی از سرمایهداری حرف میزند که خود آن را سرمایهداری جنگ مینامد:
🔸ما معمولا وقتی از سرمایهداری، حداقل آن مدل جهانیاش، سخن میگوییم، در ذهنمان به نوعی تولید انبوه که از آغاز ۱۷۸۰ میلادی با ظهور انقلاب صنعتی پدید آمد فکر میکنیم.
🔸اما سرمایهداری جنگ که از قرن شانزدهم شروع به رشد کرد، خیلی زودتر از ماشینها و کارخانهها پدید آمد. سرمایهداری جنگ نه از دل کارخانهها که از میان زمینهای کشاورزی شکوفا شد.
✍️نویسنده: عاطفه جعفری
•┈┈┈┈┈••✾••┈┈┈┈┈•
#استعمار #اقتصاد #سرمایه_داری
🔻ادامه مطلب در لینک زیر:
🌐
http://fekrat.net/2616
📌آدرس کانال؛
🆔
@fekrat_net