تاثیر آئین میترائیسم در ادیان دیگر 🔻
قسمت (دوم) 2️⃣
6️⃣ غسل تعمید که از نظر بندگان کیش میترا، شستوشوی انسان از گناهان مرتکبشده بود، اعتراف به گناهان و بخشش گناهان گناهکاران در میترائیسم، با همان شکل به مسیحیت منتقل شده است.
🔶 فرانتس کومن اشاره میکند که « پیش از آنکه بتواند به مهراب نزدیک شود، میبایست با شستوشوها و تازیانه خوردنهای پیدرپی، خود را پاکیزه گرداند.»[5]
7️⃣ نماد صلیب هم یک نشانه دیگر از این تاثیرگذاریهاست. میترائیستها، صلیب را در دایره ( نماد قدیمیخورشید) رسم میکردند؛ « صلیب در دین مهر، نشانه اتفاق مردم چهار سوی جهان است»[6]. همچنین، نشانه گردش چرخ زمان و روند آن نیز هست. در مسیحیت، صلیب نشانه رنج و مقاومت شد.
8️⃣ تقدس آتش و آب از دیگر اعتقادات مهرپرستان بود. آتش والاترین نیروی طبیعت میباشد که در مهرابهها، فروزان میشد و مهرپرستان میپنداشتند آتش و آب، برادر و خواهرند. بعدها تقدس آتش و آب به دین زرتشتی وارد شد.
9️⃣ مسیحیان روز یکشنبه را مقدس میدانند. آنان اسامی روزهای هفته را نیز از مهرپرستان اقتباس کردهاند. یکشنبه یعنی روز آفتاب و بنابر نظر ایرانیان، میترا خدای روشنایی و خورشید جلوهای از آن است؛ از این رو یکشنبهها را گرامی میداشتند. بعدها این سنت در میان مسیحیان رواج یافت و آنان نیز این روز را مقدس میدانند[7].
🔟 دوازده مقام میترایی ( دوازده فلک) یاور میترا، مشابه و مبین همان دوازده حواری مسیح است.
1️⃣1️⃣ مأموریت میترا مبارزه با اهریمن است که وقتی در آخرین روز هستی برای داوری بشریت میآید، پیروزی نهایی نور و خوبی بر تاریکی و ظلم است که از نظر مسیحیان، این وظیفه عیسی است[8].
🔶 مسیحیان با توجه به تعصبات مذهبی بین هواداران، با تکیه بر اعتقادات، خود را از دیگر ادیان دور کرده و برخلاف یهودیت سعی نکردند خود را از عناصری تحت نام بت پرستی و خرافات دیگر، ایزوله کند و با این همه، سرشار از تأثیرات میترائیسم باقی مانده است[9].
🔷 اما در مانویت هم میتوان به تاثیر آیین مهر اشاراتی کرد. با توجه به اینکه مانی از از عقاید دینهای مختلف برای تبلیغ دین خود استفاده کرده است، در نتیجه ایزدان مانی از ایزدانی که در کیشهای کهن بودهاند، تاثیر پذیرفته است که ایزد میثره یکی از آنهاست.
🔶 میثره را با دو ایزد مانوی، همانند دانستهاند.در میان ایرانیان ساسانی، نام آن را برای ایزد « روح زنده » بهکار میبردند.در واقع، روح زنده ایزد، جنگجوی بزرگی است که دیوان را نابود کرد. همچنان که میثره، فرمانروای دروغین را برمیاندازد، روح زنده هم بر شورشیان جهان تاخت.
🔷 جنبه دیگر میثره که قبلاً به آن هم اشاره کردیم، ایزد خورشید بودن است که در آیین مهر برجسته است.از طرف دیگر، روح زنده نیز در آغاز خورشید را ساخت و هم اینکه پس از آن، یکی از سه سریر درون خورشید را از آن خود کرد.
🔶 با توجه به این موارد، این دو ایزد به قدر کافی وجوه اشتراک داشتهاند تا یکسانانگاری صوری را میسر سازند. هرچند که نمیتوان آنها را کاملا یکسان دانست.
🔷 اما ایزد دیگر «رسول سوم » بوده است . او نیز همچون ایزدان نجات بخش، جنگجو و جنگاور و همیشه در نبرد با شر بود. وی نیز با خورشید مرتبط بود و باعث حرکت آن شده بود.
🔶 شباهتهای میان رسول سوم و میثره چنان قویاند که هیئتهای مانوی اعزامی به سرزمین پارت، نتوانستند آنها را کنار بگذارند و رسول سوم، نزد پارتها، خورشید ایزد شد.[10]
🔷 در نهایت با توجه به مطالب گفته شده، مهر ایزد در دین مانی دارای دو خویشکاری اساسی، یعنی نجاتبخشی و آفرینندگی است. نجاتبخشی مهر ایزد منجر به رهایی هرمزد بَغ میشود. این رهایی، نمونهای از آزادسازی آینده همه روانهای بشری است.
♦️ خویشکاری دوم، آفرینندگی برای نجات روح توسط «مهر ایزد» انجام میشود؛ زیرا بنابر اعتقادات دین مانی: «جهان مادی بد است و ایزد مهر هم نه به خاطر یک چیز خوب آن را خلق کرده است، بلکه به خاطر نجات روح، آن را آفریده است.»
به کانال فرقه های عجیب و جهان ماوراء بپیوندید
🔻🔻
http://eitaa.com/joinchat/3478585344Cfddd4eceb2
ادامه دارد....🔻🔻