☑️
#كاركردهاي علمي معنوي فرهنگي
#فلسفه_خواني
💠گفتوگو با
#استاد_یزدان_پناه
🔻 بخش 3️⃣
📝 سوال: فایدهی دوم، یعنی تأثیر خواندن فلسفه در بُعد معنوی را اگر ممکن است بیشتر توضیح دهید؟
✅پاسخ: فلسفهی صدرا در نهایت، سر از بحث وحدت شخصیه در میآورد؛ این مسئله در فرد خیلی تغییر ایجاد میکند. او نمیتواند دیگر عادی باشد، و هر حرفی را بزند. نمیتواند هر نوع بررسی را نسبت به عالم داشته باشد؛ چون این معارف این اجازه را به او نمیدهد.
حتی صرف دانستن اینها مؤثر است؛ چرا که دانستن بذر مشاهد است. حضرت امام هم تأکید میکنند که باید دانشتن و این دانستن، حجاب است؛ ولی باید داخل حجاب شد و با مجاهدهی قلبی، اینها را به قلب میرساند. اگر کسی هم میخواهد به لحاظ معنوی اوج بگیرد، چارهی آن دانستن معارف است؛ ولی گاهی اگر طلبهای به لحاظ روحی خیلی قوی است، شاید به این نتیجه برسیم که او دیگر این قدر لازم ندارد که معقول بخواند، گرچه اگر بازهم بخواند خیلی بهتر است.
🔹راه عمومی و کم دردسرتر و کم خطرتر، راه شناخت معارف است که در عرفان نظری و فلسفهی صدرا روی میدهد؛ به تعبیر دیگر نه تنها در تربیت عقلانی، بلکه در تربیت معنوی هم مؤثر است.
🔹از توصیههای اساتید برای رسیدن به مراحل نهایی عرفان، این بود که ره چنان رو که رهروان رفتند، از خواندن این دروس، کم کم چنان عطشی ایجاد میشود که به حرکتی معنوی تبدیل میگردد.
🔹کسی که این معارف را میداند، معمولاً در مقام عمل و سلوک هم راحتتر میتواند حرکت کند. میگویند وقتی ذکری مانند لا اله الا الله را میگویید، اگر دقیقا نمیدانید به چه معناست، اثرش هم کم است.
🔹یکی از این آقایان دستور داده بود ذکر لا اله الله داشته باشد و بعد گفته بود اما کدام خدا؟! باید جواب میداد آن خدایی که جدا نیست و همه جاست و نامتناهی است که ما به اصطلاح جلوهی او هستیم.
🔹حتی گاهی شده است که از نظر علمی کار کرده اند و بعد تن به سلوک داده اند، مشکلات روی آنها کمتر بوده است. مثلا در وسط کار، شیطان وسوسه میکند؛ اما چون ایشان پایههای معرفتی محکمی دارند و اصل مسئله را حل کرده اند و فقط الان میخواهند همین را که بدان یقین دارند به دل برسانند؛ مشکل کمتری دارند. خیلیها در این مراحل از شیطان ضربهی سنگینی میخورند.
📖منبع: مصاحبه نشریه خط با استاد یزدانپناه
#كاركردهاي_فلسفه_خوانی
—---—
🇮🇷 مؤسسه فرهنگ و تمدن توحیدی
🔗
http://eitaa.com/joinchat/1134034961Cd9295a37ac