✅ویژگی های جوانان و عوامل شکوفایی نسل جوان:
امام صادق(ع) درباره اهمیت دادن به جوان فرمود: «عَلَیکَ بِالأَحداثِ فَإِنَّهُم أسرَعُ إلى کُلِّ خَیرٍ»؛ جوانان را دریاب، زیرا که آنان سریعتر به کارهاى خیر روى مىآورند.
🔺اما در زبان عربی برای جوانی دو واژه بهکار میرود:👈 شابّ و👈 فتا (فتی)؛ اولی بهمعنای طراوت و شادابی
و دومی بهمعنای حرارت و شکوفایی.
از نظر رهبران اسلام کسی که واجد این مقولات باشد، جوان محسوب میشود.
✅✅عوامل شکوفایی جوانان
* راهکارهایی جهت شکوفایی استعدادهای نهفته جوانان و امیدبخشی به آنها توسط حجت الاسلام بهشتی:
عوامل شکوفایی و شادابی را باید در جامعهمان توسعه دهیم؛ جوان امروز باید با طراوت و شادابی زندگی کند تا استعدادهای نهفته در او شکوفا شود. زمین بِکری که دستنخورده باقی بماند، هیچ گاه میوه نمیدهد، اما اگر باغبانی بالا سر آن باشد، آن درختان شکوفه و برگ و میوه میدهند.
1⃣عوامل شکوفایی یکی
#آگاهی است. دنیا، دنیای علم و آگاهی است؛ لذا جوانان باید سرشار از معلومات صحیح و دقیق باشند و هر تحلیلی را بهسادگی قبول نکنند.
امام صادق علیه السلام فرمودند: دوست ندارم جوانان شما را جز در دو حالت ببینم: دانشمند یا دانشجو. اگر (جوانی) چنین نکند، کوتاهی کرده و اگر کوتاهی کرد، تباه کرده و اگر تباه شد، گناه کرده است و اگر گناه کند، سوگند به آن که محمد(ص) را بهحق برانگیخت، دوزخ جایگاه او خواهد شد».
2⃣دوم،
#عبادت و بندگی خداست. در روایت آمده؛ خداوند وقتی جوانی را در حال عبادت میبیند، به فرشتگان نسبت به بندهاش مباهات و افتخار میکند. پیامبر(ص) در این باره فرمود: «خداوند بزرگ، به جوان عبادتپیشه نزد فرشتگان افتخار مىکند، در حالى که مىفرماید: «بندهام را بنگرید؛ براى من خواستههاى نفس خود را کنار گذاشته است».
3⃣سومین عامل شکوفایی جوانان،
#انتخاب_دوست_مناسب است. دوستان خوب نقش مهمی در شناساندن استعدادهای نهفته ما دارند. همچنین باید از دوستان نااهل پرهیز کنیم، چرا که رفاقت با چنین افرادی باعث هدر رفتن وقت میشود، حتی خداوند در آیه ۲۸ سوره فرقان یکی از عوامل بدعاقبتی انسان ظالم را گرفتن دوست نااهل معرفی میکند و میفرماید: «یاوَیْلَتى لَیْتَنی لَمْأَتَّخِذْ فُلاناً خَلیلاً»؛ (انسان ظالم میگوید) اىواى، کاش من فلانى را [که سبب بدبختى من شد] بهدوستى نمىگرفتم.
4⃣عامل چهارم،
#ورزش، تندرستی و تحرک بدنی است. همچنان که قول مشهوری است که میگوید عقل سالم در بدن سالم است. ورزش تأثیر مثبتی بر روان انسان دارد و عامل محرکی برای فعالیتهای روزمره محسوب میشود، همچنین افکار و روحیات منفی را از انسان پس میزند. این اثرگذاری در بالاترین حد خود در جوانان جلوه میکند.
✅✅یکی از مسائلی که در ارتباط با جوانان با آن مواجهیم، معرفی الگوهای اثرگذار در شخصیت آنهاست. متأسفانه در این مسئله افرادی را در جامعه الگو معرفی میکنیم که شایستگی لازم در ابعاد مختلف شخصیتی و اجتماعی را دارا نیستند. با توجه به اینکه در ایام ولادت حضرت علی اکبر(ع) قرار داریم، چگونه میتوان از ایشان بهعنوان فرد موفق الگو گرفت؟
حضرت علی اکبر(ع) شخصیتی است که امام حسین(ع) درباره ایشان جمله مشهوری دارند، آن حضرت خطاب به فرزند خود فرمود: «أَشْبَهُ النَّاسِ خَلْقاً وَ خُلُقاً وَ مَنْطِقاً بِرَسُولِک؛ تو شبیهترین مردم از جهت خلقت، اخلاق و گفتار به رسولت هستی». البته عاملی که ایشان را به این مقام رساند، تربیتهای امام حسین(ع) بود، در واقع حضرت علی اکبر(ع) دل به تربیتهای امام زمانش داد و خود را تسلیم محض ایشان کرد؛ چهبسا فرزندانی از ائمه(ع) که مسیر انحراف پیمودند و یا به رشد کافی دست نیافتند، بنابراین مسئله اصلی درباره امام حسین(ع) و حضرت علی اکبر(ع) رابطه فرزند و پدری نیست بلکه ارزشهایی
👈👈مثل اطاعت، تبعیت و تسلیمِ محضِ امام بودن پررنگ است. چهبسا فرزندانی از ائمه(ع) که مسیر انحراف پیمودند و یا به رشد کافی دست نیافتند.
پیامبر(ص) بهعنوان خیر البشر و برترین مخلوق خداوند است و خداوند بابت اخلاق زیبایش به او مباهات و آن را عاملی برای پیروزی رسالت معرفی میکند. در آیه ۱۵۹ سوره آلعمران میخوانیم: «فَبِما رَحْمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ وَ لَوْ کُنْتَ فَظًّا غَلیظَ الْقَلْبِ لاَنْفَضُّوا مِنْ حَوْلِکَ...؛ [اى پیامبر!] پس به مهر و رحمتى از سوى خدا با آنان نرمخوى شدى، و اگر درشتخوى و سختدل بودى از پیرامونت پراکنده مىشدند».
👈خود رسولالله(ص) نیز میفرماید: «إِنَّمَا بُعِثْتُ لِأُتَمِّمَ مَکَارِمَ الْأَخْلَاقِ»؛ من مبعوث شدم تا مکارم اخلاق را تکمیل کنم.
👈حال حضرت علی اکبر(ص) از جهت اخلاقی شبیهترین فرد به ایشان است.
📝متن سخنرانی حجت الاسلام بهشتی
@hagigatevasel