💠 درکات و ابواب جهنم
✍ «دَرْک» در مقابل «دَرْج» است. درج برای بالا رفتن (صعود) و درک برای پایین آمدن (حدور) است و به همین جهت میگویند «درجات بهشت (دَرجات الجنّة) و درکات جهنم (دَرکات النّار)». (۱)
✅ دَرَکات جَهنّم، جایگاهها و طبقات مختلف جهنم است که در مقابل درجات بهشت قرار میگیرد. در جهنم رتبهبندی وجود دارد و همه دوزخیان، از جن و انس، بر پایه اعمالشان، از جهت کیفر و مجازات در هفت درکه و طبقه قرار میگیرند که نوع و شدت عذابشان متفاوت است.
✅ در قرآن، به جایگاه منافقان تصریح شده که در پایینترین و پستترین مرتبه دوزخ (دَرَک الاَسفَل) قرار دارند. «إِنَّ الْمُنافِقینَ فِی الدَّرْک الْأَسْفَلِ مِنَ النَّارِ»؛(۲)
✅ در قرآن کریم به جهنم و برخی از نامها، صفات و ویژگیهای آن و نیز دستهبندی و درجهبندی دوزخیان و جایگاهشان در دوزخ اشاره شده است. در روایات به اسامی درکات جهنم و رتبه هر کدام نسبت به یکدیگر اشاره شده است: سَقَر، کُبَر، سَعیر، هاویه، جَحیم، ماهیه، غَیّ و لَظی نام این درکات است.
✅ بر اساس آیه ۴۴ سوره حجر، جهنم هفت در دارد و آیات ۲۹ سوره نحل و ۷۶ سوره غافر گفته است از درهای جهنم وارد شوید. در برخی از روایات، این هفت در به هفت طبقه تفسیر شده است.(۳) علامه طباطبایی معنای هفت در داشتن جهنم را به این که هفت نوع عذاب وجود دارد نیز تفسیر کرده است. (۴)
(۱) راغب، المفردات، ص۳۱۱،
(۲) نساء/ ۱۴۵،
(۳) جوادی آملی، معاد در قرآن، ص۴۲۶؛
(۴) طباطبایی، المیزان، ج۱۲، ص۱۷۰ و ج۱۷، ص۳۵۲؛
#قرآن