⭕️ سوال
⁉️ آیا میتوان برای خدا فرزندی تصور کرد یا خیر؟
🔰 در اینجا به بررسی آیه سوم سوره توحید یعنی «لَمْ يَلِدْ وَ لَمْ يُولَدْ» میپردازیم؛ در این آیه خداوند متعال به رد عقاید یهود، نصاری و برخی از مشرکین میپردازد و میفرماید: خداوند حکیم نه خود، از موجود دیگری زاییده شده و نه کسی از او زاییده میشود.
🔶 اما دلیل اینکه چرا خدا زاد و ولد ندارد این است که ولادت، نوعى تجزى و قسمتپذيرى است، و به هر معنايى كه تفسير شود، بدون تركيب و جسم داشتن امکان ندارد؛ كسى كه میزايد و چيزى از او جدا میشود، بايد خودش داراى اجزا باشد، و چيزى كه جزء دارد محتاج به جزء خويش است. چون بديهى است موجود مركب از چند جزء، وقتى کامل است كه آن چند جزء را داشته باشد، و او بینیاز مطلق است، و این ترکیب و نیاز با خدایی او سازگاری ندارد.
🔺 و اما اينكه چرا زاييده نشده: چون تولد چيزى از چيز ديگر، امکان ندارد مگر با احتياج متولد به موجودى كه از او متولد شود، و خداى تعالى «صمد» است، و كسى كه صمد باشد احتياج در او تصور ندارد.
💠 امام حسين(علیه السلام) در تفسیر «لَمْ يَلِدْ» فرمودند: «چيزى از او خارج نشد، نه اشيای مادى مانند فرزند، و نه ساير اشيايى كه از مخلوقين خارج میشود (مانند شير از پستان مادر) و نه چيز لطيف، مانند نفس، و نه عوارض گوناگون، مانند خواب و خيال و اندوه و حزن و خوشحالى و خنده و گريه و خوف و رجا و شوق و ملالت و گرسنگى و سيرى، خداوند برتر از اين است كه چيزى از او خارج شود».
❇️ همچنین حضرت در تفسیر « لَمْ يُولَدْ» فرمودند: «برتر از آن است كه او متولد از شى مادى و لطيف گردد ... مانند خارج شدن موجوده زندهاى از موجود ديگر، و گياه از زمين، و آب از چشمه و ميوه از درختان، و خارج شدن اشيای لطيف از منابعش، مانند ديدن از چشم، و شنيدن از گوش، و استشمام از بينى، و چشيدن از دهان، و سخن از زبان، و معرفت و تشخيص از دل، و جرقه آتش از سنگ».
👈 مطابق اين حديث تولد معنى گستردهاى دارد كه هر گونه خروج و نتيجهگيرى چيزى از چيزى را شامل مىشود.
_________________
📚 لینک مطلب:
https://btid.org/fa/news/15051
📎
#اعتقادات
📎
#خداشناسی