گروه سیاسی جهان نيوز: بیهوش شدن یک دختر نوجوان در متروی تهران و حاشیه سازی و جنجال آفرینی صورت گرفته در فضای مجازی از این اتفاق عادی، یک بار دیگر توجه به موضوع مدیریت و حکمرانی فضای مجازی و ضرورت آن را به ما گوشزد کرد. متأسفانه کوتاهی های سه قوه در زمینه فضای مجازی، عملاً کار را به جایی رسانده است که موجب اختلال در حکمرانی شده است.
یک: واقعاً عجیب است که با وجود مشخص بودن مبانی مسلم دینی و محکمات انقلاب، با وجود این همه هشدار و دستورهای رهبر معظم انقلاب در مورد فضای مجازی، با وجود هشدار های مکرر نخبگان و کارشناسان این حوزه و با این همه تجربه تلخ و اتفاقات کوچک و بزرگی که برای ما رخ داده است، باز هم وضعیت فضای مجازی کشور به صورت یله و رهاست!
دو: متأسفانه وضعیت به گونه ای است که ما یک سفره چرب و نرم برای ضد انقلاب خارج نشین و فتنه گران داخلی پهن کرده ایم تا آنها از عادی ترین اتفاقات جامعه هم بحران بسازند، افکار عمومی را بمباران کنند، با امنیت روانی مردم بازی کنند و امنیت ملی و استقلال کشور را به بازی بگیرند. دشمنان ما با وجود اینکه رسانه در دست آنهاست، حتی چند شبکه صدا و سیما را هم تحریم می کنند تا علیه آنها فعالیت نشود، آنگاه ما برای آنها در داخل کشور، اتوبان باز کرده ایم! وضعیت بحرانی فساد و فحشا در فضای مجازی کشور هم که خود مثنوی هفتاد من است.
سه: رهبرانقلاب در همان اوایل کار مجلس یازدهم به نمایندگان مجلس شورای اسلامی فرمودند: «مسئلهی مدیریت فضای مجازی جزو مسائل مهم ما است که این مسئله، مسئلهی بلندمدت هم نیست؛ مسئلهی کوتاهمدت و میانمدت و جزو مسائل نزدیک ما است که باید [به آن توجه بشود] و امثال اینها مسائل کلیدیای وجود دارد. توجه کنید دچار حاشیهها نشوید، دچار مسائل فرعی و بیاولویت نشوید».
تا چند ماه دیگر، کار مجلس یازدهم به پایان می رسد! متأسفانه طرح فضای مجازی مجلس که در ابتدا با زحمات بسیار زیاد کارشناسان و برخی نمایندگان دغدغه مند تهیه شده بود، با حاشیه سازی از درون و بیرون مجلس روبرو شد و اساساً از آن اهداف اولیه خود دور شد و به سمت یک طرح بی یال و کوپال و خنثی حرکت کرد. در مجموع، سرنوشت آن طرح، معلوم نیست. این در حالی است که از مجلسی که به نام مجلس انقلابی مشهور شد، این انتظار می رفت که ساماندهی فضای مجازی را با یک طرح قوی، جزو اقدامات اولیه خود قرار دهد.
چهار: بعد از روی کار آمدن دولت سیزدهم، رهبر انقلاب در جلسه ای رسمی فرمودند: « ... انشاءالله جناب آقای رئیسی و دوستانشان باید همت کنند و هر چه زودتر باید این مشکلات {مشکلات فضای مجازی} برطرف بشود ...»
با گذشت بیش از دو سال از روی کار آمدن دولت سیزدهم، همچنان شاهد فضای مجازی یله و رها در کشور هستیم. در برخی زمینه ها مانند حمایت از سکوهای داخلی، پیشرفت ها و حمایت هایی صورت گرفته است که جای تشکر دارد، اما متأسفانه در برخی زمینه های مهم، همان مسیرغلط دولت گذشته همچنان وجود دارد.
پنج: رهبر انقلاب در مورد فضای مجازی، توصیه هایی به قوه قضائیه نیز داشتند. ایشان در یکی از دیدارها با مسئولین این قوه فرمودند: «یکی از حقوق عمومی مردم همین است که امنیت روانی داشته باشند. امنیت روانی یعنی چه؟ یعنی هر روز یک شایعهای، یک دروغی، یک حرف هراسافکنندهای در ذهن ها پخش نشود. حالا تا دیروز فقط روزنامهها بودند که این کارها را می کردند، حالا فضای مجازی هم اضافه شده. هر چند وقت یا چند روز یک بار، گاهی چند ساعت یک بار یک شایعهای، یک دروغی، یک حرفی را یک آدم مشخصی یا نامشخصی در فضای مجازی منتشر می کند، مردم را نگران می کند، ذهن مردم را خراب می کند. یک دروغی را مطرح می کند، شایع می کند، خب، این امنیت روانی مردم از بین می رود. یکی از وظایف قوهی قضائیه برخورد با این مسئله است. البته اینجا هم من شنیدم بعضی گفتند که قانون نداریم؛ اولا می شود از همین قوانین موجود استفاده کرد و حکم این را فهمید؛ اگر قانون هم ندارید، سریع قانون تهیه کنید».
متأسفانه نه از قوانین گذشته به درستی استفاده شد و نه اینکه قانون جدیدی در مورد فضای مجازی تهیه شد!
با همه اینها، متأسفانه همچنان وضعیت فضای مجازی کشور نگران کننده و غیراستاندارد است. بدون تعارف باید گفت که هر سه قوه – چه در گذشته و چه در حال – در به وجود آمدن و استمرار این وضعیت مقصر هستند. کشوری که در عرصه سیاسی، در مرحله تبدیل شدن به یک ابرقدرت است، شایسته نیست که در زمینه مدیریت و حکمرانی فضای مجازی تا این اندازه عقب بماند.