نکاتی ضروری در بارهی سگداری و سگ گردانی
قَالَ الصَّادِقُ علیه السلام:
لَا تُصَلِّ فِي دَارٍ فِيهَا کَلْبٌ ... وَإِنَّ الْمَلَائِکَة لَاتَدْخُلُ بَيْتاً فِيهِ کَلْبٌ.
در خانهای که در آن سگ است، نماز نخوان ... حقیقتاً فرشتگان به خانهای که در آن سگ باشد، وارد نمیشوند.
من لا یحضره الفقیه، ج۱، ص۲۴۶.
۱. باید بدانیم «سگ» در اسلام یکی از نجاسات است؛ نجس به چیزی میگویند که به هیچوجه قابل تطهیر و پاک شدن نباشد مگر آنکه تبدیل به چیز دیگری شود که آن چیز پاک باشد.
مثال: شراب نجس است ولی اگر تبدیل به سرکه شود، پاک میشود.
در همین نجس مورد بحث (یعنی سگ) اگر تلف بشود و در خاک بپوسد و از بین برود (یعنی تبدیل به خاک بشود) آن خاک پاک است؛ همچنین اگر در نمکزار بیفتد و به نمک تبدیل شود، پاک است.
این تبدیل شدن را در اصطلاح فقهی «استحاله» میگویند.
۲. چیزی که عین نجاست باشد (مانند سگ) نهتنها با شستن و آب کشیدن و ... پاک نمیشود، بلکه باعث میشود نجاست آن به جاهای دیگر نیز سرایت کند و همهجا را نجس کند.
۳. حتی کُرک و موی سگ (که روح ندارند) نیز نجساند، اگرچه خشک و بدون رطوبت باشند؛ بنابراین اگر کُرک و موی سگ به لباس، فرش، ظرف و ظروف، و ... باشد، تمام آنها نجساند.
۴. اگر سگ در ظرفی آب بنوشد، آن ظرف به هیچعنوان پاک نمیشود مگر اینکه خاکمال شود؛ طریقهی خاکمال کردن ظرف دهنزدهی سگ در رسالههای عملیه توضیح داده شده است.
۵. نجس بودن سگ به معنای بد بودن این حیوان نیست؛ نجس یا پاک بودن اشیاء ربطی به بد و خوب بودن آنها ندارد.
مثلاً ادرار و مدفوع انسان نجس است ولی ادرار و مدفوع گاو و گوسفند یا حتی اسب و الاغ پاک است؛ این به معنی بهتر و برتر بودن آن حیوانات از انسان نیست!!!
۶. نجس بودن سگ، مجوزی برای اذیت کردن و آزار دادن این زبانبسته نیست؛ غذا دادن و رسیدگی به هر مخلوقی (اعم از انسان یا حیوان) کار پسندیدهای است، ولی نباید به زندگی مشترک و همزیستی با این حیوان بیانجامد که کل خانه و زندگی و تن و بدن و لباس آدم نجس شود.
۷. لازم است انسان مسلمان از آلوده شدن به نجاست سگ پرهیز نماید، همانطور که از سایر نجاسات دوری میکند.
۸. سگداری و سگگردانی در شأن انسان مسلمان نیست. سرگرمیهای خوب و مفید کم نیستند.
۹. محیط زندگی مسلمان نباید آلوده به چنین «آلودگیهای بصری» باشد. تقلید کورکورانه از دیگران، این «ناهنجاری اجتماعی» را به «هنجار» تبدیل میکند و باعث میشود این پدیدهی زشت در نظر مردم عادی جلوه داده شود.
۱۰. امر به معروف و نهی از منکر بر هر زن و مرد مسلمانی واجب است.
درخواست: این متن را در سطح وسیع برای همهی مخاطبین و گروهها و کانالهایی که دارید ارسال بفرمایید
https://eitaa.com/h_yazahra_brj