⭕️ نگاهی به وضعیت ایران در دوران پهلوی
✍️ حجتالاسلام راجی، نویسنده کتاب صعود چهل ساله:
◻️ قوای نظامی هر کشور ستون اقتدار هر کشور تلقی میشود. شاهان پهلوی با خرید انواع تسلیحات غربی، بهویژه از آمریکا، سعی در تقویت نیروی نظامی ایران داشتند؛ ولی در واقعیت، غربیها با فروش انواع سلاحهای خود با چندبرابرِ قیمت به ایران، قصد بهتاراجبردن ذخایر این ملت را داشتند و از سویی دیگر، آنها ایران را انباری از مهمات کرده بودند و در مواقع مختلف، بدون اجازۀ ایران از آنها استفاده میکردند.
➖ برای نمونه، ملکۀ پهلوی دراینباره گفته است:
یکروز محمدرضا که خیلی ناراحت بود، به من گفت: «مادرجان، مردهشور این سلطنت را ببرد که من شاه و فرماندۀ کل قوا هستم، ولی بدون اطلاعِ من، هواپیماهای ما را بردهاند ویتنام!
➖ ایران، حامی دولتهای غربی در دوران پهلوی!
➖ شاه در گفتوگو با خبرنگار نیوزویک در ۲۴ ژانویۀ:
اگر شما ایرانی نیرومند نداشته باشید که شایستۀ امنیت شما و سراسر منطقه باشد و در مواقع ضروری از امنیت خلیج فارس و اقیانوس هند حفاظت کند، در آینده چه خواهید کرد؟ آیا یکمیلیون سرباز آمریکایی را در منطقه نگه خواهید داشت؟ ویتنام دیگری بهوجود خواهید آورد؟
➖ نیکسون در کتابش اینگونه نوشته است: «از سال ۱۹۵۳ تا ۱۹۷۹م، ایران تحت پادشاهی محمدرضاشاه بهعنوان ستون امنیت غرب در منطقه خدمت میکرد.»
آمریکاییها که متوجه ولع شاه به خرید اسلحه شده بودند، سعی میکردند قیمتهای اسلحهها را افزایش دهند؛
➖ دراینباره ژنرال ویلیامسون، رئیس هیئت مستشاران نظامی آمریکا در ایران، در پایان مأموریت دوسالۀ خود گفته است:
این دو سال، ۱۹۷۱ تا ۱۹۷۳م، بهنظرم دویست سال طول کشید که در این مدت، دربارۀ ۷۰۰ قرارداد بهارزش تقریبی ۴ میلیارد دلار مذاکره کردم.
➖ سولیوان، سفیر آمریکا، در کتاب خاطرات دو سفیر گفته است:
تفاوت میسیون نظامی آمریکا در ایران با هیئتهای نظامی در سایر کشورهای جهان این بود که پرسنل نظامی آمریکا در ایران عملاً جزوِ نیروهای مسلح ایران بهشمار میآمدند...
مستشاران و کارکنان آمریکایی نیروهای مسلح ایران، حقوقبگیر دولت ایران بودند.
تا اواسط سال ۱۳۵۴، حدود ۳۵هزار خارجی، فقط در تهران زندگی میکردند و از این جمع، عدۀ زیادی مربوط به ارتش بودند.