🔵 جشنواره فیلم فجر/ تحریم یا قهر کردن هنرمندان
✍ دکتر محمود رضا امینی
🔸موضوع تحریم یا قهر کردن هنرمندان با جشنواره فیلم فجر در چند سرفصل باید مورد ارزیابی قرار گیرد ،اول این که هنرمند کیست؟ آیا هر کسی که بروز اجتماعی دارد را میتوانیم هنرمند بنامیم یا اینکه شاخصهایی برای این عنوان وجود دارد که هم در ظرفیت های فنی و هنری بروز پیدا میکنند و هم در ظرفیت های رفتاری افراد به وجود می آید؟ به عنوان مثال آیا فردی که دارای صدای خوب و یا توانایی نقش آفرینی خوبی در سینما و تئاتر است، در حالی که رفتار اجتماعی نامناسبی دارد و اهل هیچ کدام از ارزش ها نیست را میتوانیم هنرمند بنامیم؟
قاعدتاً هنرمند کسی است که با ظرفیت های فنی و هنری خودش، وام دار یکسری ارزشها در خدمت مردم است. این هنرمند میتواند در یکی از شاخههای شعر، سینما، تئاتر، نقاشی یا هر رشته هنری دیگری فعال باشد اما بروز هنر در هنر متعهدانه و مسئولانه نسبت به بستری که در آن رشد می کند است.
🔸نکته دوم این است که هنرمندان ما در چه ظرفی و بستری رشد میکنند؟ البته که یک نویسنده، کتابی را در خانه خودش، با فکر و استنباط خودش می نویسد و بعد وقتی که چاپ و نشر پیدا میکند و به شهرت میرسد. اما سوال این است که در چه فضایی این اثر چاپ شده و منتشر میشود؟ عملاً در فضا و بستری که حکومت به نیابت از مردم و از مالیات و امکانات مردم فراهم میکند. همانطور که برای تیمهای ورزشی چنین میکند. اینها اگر هنرمند باشند شایسته نسبت به این بستر کج دهنی و بد رفتاری کنند چرا که مدیون مردم هستند.
لذا وقتی به این چالش می رسیم به نظر من فاتحه هنر را هنرمند خوانده است؛ یعنی وقتی یک صاحب نظر انتقاد می کند میتوان در بستر دیگری جواب انتقاد را داد، اما اگر به خاطر یک انتقاد، اقدامی مشابه به بایکوت کردن اتفاق بیفتد، آن وقت هنرمند به اعتبار خودش ضربه می زند؛ اگر هر روز شاهد باشیم که افرادی نیروی انتظامی مملکت، یا صدا و سیما یا اصل نظام را زیر سوال ببرند، زمینه را فراهم کرده اند تا خود را در یک فرایند غیر هنرمندانه قرار دهند. این افعالی که این روزها اتفاق می افتد هنری نیست؛ بلکه افعالی از جنس کنش های اجتماعی و یا سیاسی غیر هنرمندانه است که در خیابان هر کسی می تواند این افعال را داشته باشد. هنرمند می تواند بگوید نقد جشنواره چیست، به عنوان مثال جشنواره باید پویا تر از این باشد و حتی می تواند بگوید اگر این پویایی را نداشته باشد، او هم از حضور در جشنواره معذور است و اثری به آن نمیدهد؛ که این، اشکالی ندارد اما اگر هنرمندان بگویند که ما جشنوارهها و صدا و سیما را به دلایلی دیگری تحریم می کنیم مسئله فرق می کند. در گذشته سلبریتیهایی داشتیم که نماینده مجلس یا شورای شهر شده اند و بقیه هم میتوانند همان مسیر را طی کنند و هر چقدر که دوست دارند صحبت کنند.
اما کنش سیاسی و اجتماعی در بستر هنر در این شرایط که از چپ و راست دشمن ما را محاصره کرده، انصافاً جز شاد کردن دشمن چیز دیگری نیست و مردم هر چقدر که از چهره زیبای یک هنرمند خوششان بیاید، اما این گونه رفتارها از نظر آنها مذموم است و قاعدتاً این هنرمندان باید منتظر باشند که مردم پاسخ به آنها را بدهند.
👌نقش نهادهای نظارتی بویژه وزارت ارشاد نیز در این زمینه بسیار بااهمیت است
#خبر_گزاری_عماریون
@khaAbar_amariyon