🌐 کایا کالاس سیاست خارجی اتحادیه اروپا را به کدام سمت میبرد؟
#تحلیل_کوتاه
🔹 نتایج انتخابات جدید اتحادیه اروپا در خرداد ۱۴۰۳، رویکرد این اتحادیه را به سمت گرایشهای راستتر متمایل کرده است. یکی از نمودهای این امر، تصمیم جایگزینی جوزف بورل با کایا کالاس (Kaja Kallas) به عنوان نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی و امنیتی مشترک است. هرچند نمایندگی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی قدرت تصمیمگیری ندارد و بنابراین از نظر فنی تابع رئیس کمیسیون اروپا است، اما این جایگاه از نظر نمادین اهمیت زیادی دارد و انتخاب کالاس به همین دلیل حائز اهمیت است.
🔸 کایا کالاس، نخستوزیر پیشین استونی، سابقه یک بار نمایندگی در پارلمان اتحادیه اروپا را دارد و به مواضع سفت و سختش علیه روسیه شهرت دارد. او حتی قبل از تهاجم روسیه به اوکراین، با سخنرانیهای تند خود علیه روسیه شناخته میشد و به دلیل تخریب آثار شوروی تنها سیاستمداری است که در فهرست افراد تحت تعقیب روسیه قرار گرفته است. برعکس جوزف بورل که به مواضع «نرم» علیه چین، روسیه و ایران مشهور بود. انتخاب کالاس نشاندهنده تغییر رویکرد اتحادیه اروپا در سیاست خارجی است؛ در واقع اتحادیه اروپا با این انتخاب میخواهد این پیام را منتقل کند که می خواهد در برابر روسیه با قاطعیت بیشتری عمل کند.
🔸 اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، به همراه امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه از جمله نزدیکان کالاس هستند که موفق شدند او را برای این منصب نامزد کنند. رئیس اتحادیه اروپا به دنبال فردی بود که با شناخت عمیق از روسیه، بتواند موضع قاطعی در برابر این کشور اتخاذ کند و سیاست خارجی اروپا را در راستای پیشبرد بهتر بحران اوکراین مدیریت کند. یکی از عوامل مهم در انتخاب کالاس، زن و شرق اروپایی بودن اوست. او نخستین فردی است که از یک کشور کوچک در شرق اروپا به این مقام منصوب میشود و این نشاندهنده تلاش اتحادیه اروپا برای افزایش نقش کشورهای کوچک، به ویژه در اروپای شرقی، از زمان آغاز جنگ اوکراین است. این موضوع با توجه به اختلافات شدید داخلی در کشورهای بزرگی مانند آلمان و فرانسه درباره مسئله اوکراین، اهمیت بیشتری پیدا میکند؛ زیرا کشورهای اروپای شرقی از انسجام داخلی و انگیزه بیشتری برای مدیریت بحران اوکراین برخوردارند.
🔸 کایا کالاس همواره توجه ویژهای به مسائل مرتبط با روسیه داشته اما از آنجا که در یک کشور اروپای شرقی بزرگ شده است، درک چندان دقیقی از مسائل آسیا ندارد. این موضوع باعث شده نگاه او به چین و ایران تحت تأثیر عامل روسیه باشد و اقدامات این کشورها را با توجه به موضعشان در خصوص اوکراین ارزیابی کند.
🔸 کالاس همچنین رابطه خوبی با رژیم صهیونیستی دارد و زمانی که نتانیاهو به نخستوزیری رسید، خواستار تقویت روابط استونی و اسرائیل شد و همچنین حمله موشکی ایران به این رژیم را به شدت محکوم کرده بود. از این رو برخی احزاب چپ در اتحادیه اروپا نگران مواضع مغرضانه او در خصوص جنگ غزه و علیه فلسطینیان هستند. بنابراین، گرچه او شناخت عمیقی از ایران و پیچیدگیهای غرب آسیا ندارد، اما احتمال میرود به دلیل نزدیکیاش به رژیم صهیونیستی، مواضع سختتری علیه ایران و محور مقاومت اتخاذ کند. همچنین از آنجایی که بورل یکی از عوامل اصلی در ممانعت از تروریستی اعلام کردن سپاه بود، احتمال دارد با رفتن وی و روی کار آمدن کالاس، این مسئله دوباره در اتحادیه اروپا مطرح شود.
✔️ به طور کلی گرچه این جایگاه در اتحادیه اروپا قدرت زیادی ندارد اما میتوان تغییرات در این جایگاه را ناشی از تغییر مواضع اتحادیه اروپا دانست و انتخاب کالاس نشاندهنده منش تندتر اتحادیه اروپا در برخورد با روسیه، چین و ایران است.
#حرفـتوییتی
https://eitaa.com/harfetwitti