#کتاب «موج سوم» تألیف آلوین تافلر، یکی از مهمترین منابع شناخت تمدن غرب است.
تافلر شروع موج دوم زندگی بشر را از شروع انقلاب صنعتی میداند. وی برای این دوران، ویژگیهایی ذکر میکند. یکی از این ویژگیها تخصصی شدن امور و تقسیم کار به ویژه در صنعت است. از این دوران به بعد، دیگر مثل گذشته، یک فرد، صفر تا صد یک دستگاه را نمیسازد، بلکه هر قسمت از دستگاه را فردی میسازد که در آن، تخصص دارد.
تقسیم کار و تخصصی کردن امور (که البته با جذابیت خاصی به آن نگریسته میشود) گرچه از جهاتی، دارای مزایایی است، اما اهدافی استعماری نیز در دل خود دارد و آن هدف این است که افراد نتوانند به جزئیات کامل ساخت یک دستگاه پی ببرند. گاهی اجزای مختلف این دستگاه در کشورهای مختلف (بعضا جهان سومی) ساخته میشوند و همان اهداف استعماری به طرز شدیدتری پیگیری میشوند.
تافلر در ادامه به مطلب دیگری اشاره میکند که از مطلب اول مهمتر است. وی تخصصی کردن کارها و تقسیم کار را در بین کشورهای جهان نیز جاری میداند.
اشاره تافلر بسیار دقیق است. بر اساس این تقسیم کار که توسط قدرتهای حاکم بر دنیا صورت میگیرد، هر کشوری دارای دستور کار خاصی است که در هرم قدرت جهانی برای او تعریف شده و کشورها حق ندارند از آن تخطی کنند.
یک کشور اگرچه دارای ظرفیتها و استعدادهای متنوع انسانی و طبیعی باشد، حق ندارد آنها را به کار گیرد، مگر در مواردی که نظام حاکم جهانی برای او تعریف کرده باشد. توجه به این نکته، گشاینده رمزهای بسیاری در تاریخ معاصر کشورمان است.
در دویست سال اخیر، دستی نامرئی اجازه نداده ایران اسلامی که دارای ظرفیتهای عظیم طبیعی است، از این ظرفیتهای خود استفاده کند و مشکلات اقتصادی خود را حل کند. این دست نامرئی اجازه نداده ایران از صادر کننده مواد خام (که برایش تعریف شده) پا فراتر نهد و به طور خودکفا به صنایع مدرن دست یابد؛ برای درک دقیق این مطلب کافی است به عنوان نمونه به صنعت خودروسازی بنگرید که سالها در سیطره غربگرایانی بوده که استیلای غرب را پذیرفتهاند و بلکه برای نهادینه کردن همین نظم تربیت شدهاند.
در طرف مقابل اما هرکجا که تفکر انقلابی حقیقی (نه انقلابینمایی خوارج گونه) حاکم بوده توانسته نظم تعریف شده جهانی را برهم زند و قلههای پیشرفت را بپیماید.
#یادداشت
#انقلاب_اسلامی
کانال "حـکـمــت و تـمـدن"
💠
@hekmat_tamaddon