◀️ اندیشه سیاسی ابـــن سینـــا
محمد باقر خراسانی
🔹1- زندگی نامه
🔸تولد
حسین بن عبدالله بن سینا در سوّم صفر ۳۷۰ هجری قمری در روستای اَفْشَنَه در نزدیکی بخارا به دنیا آمد. در آن زمان سامانیان بر شرق ایران (خراسان) ماوراءالنهرحکمرانی میکردند و پایتخت و مرکز فرهنگی علمی آنها شهر بخارا بود. مقطع زمانی تولّد بوعلی سینا را به لحاظ شکوفایی فکری، فرهنگی، علمی و برخی آزادیهای اجتماعی، عصر طلایی و دوره رنسانس (نوزایی) اسلامی نامیدهاند. (شکوری، ص ۱۹)[۱]
القاب وی شیخ الرئیس، شرف الملک، امام الحکماء، امیر پزشکان، حجه الحقّ، و کینه وی ابوعلی است. با توجه به جدّ بزرگ وی، بطور کوتاه ابنسینا یا پورسینا شناخته شد.(نسب وی حسین بن عبدالله بن حسن بن علی بن سینا)
ابن سینا را بعد از ترجمه آثارش به لاتین در جهان غرب به اویسینّا (Avecenna) مشهور و با لقب امیر پزشکان شناخته شد.
🔸اساتید
وی تعلیمات فکری و دینی را در خانه و نزد پدر فرا گرفت که از آغاز کودکی شایستگی عجیبی از خود برای یادگیری علوم نشان میداد. پدرش اسماعیلی مذهب و خانه او محل ملاقات دانشمندان بود، لذا سخت در تعلیم و تربیّت او میکوشید به همین خاطر در ده سالگی تمام قرآن، صرف و نحو را آموخت و سپس به فراگیری ریاضیات و منطق، هندسه و ستاره شناسی پرداخت، که ابوعبدالله ناتلی استاد وی در این زمینه بود، نزد ابوسهل مسیحی به تعلیم طبیعیات و مابعدالطبیعه و پزشکی مشغول شد. در ۱۶ سال در همه علوم زمان خود استاد شد. جزء در ما بعدالطبیعه به آن صورت که در کتاب ارسطو آمده بود، که چند بار کتاب را به طور کامل خواند ولی نمیتوانست آن را درک کند تا اینکه به شرح فارابی بر کتاب مابعدالطبیعه دست یافت که مانع از میان رفت و همه مسائل دشوار را دریافت که در این موقع به سن ۱۸ سالگی رسیده بود. در اواخر عمر خود به شاگردش جوزجانی میگوید: که در تمام مدت عمر، چیزی بیش از آنچه که در هجده سالگی میداشته، نیاموخته است.
🔸مذهب و اصالت وی
برخی وی را ترک دانسته، برخی فارسی و برخی مانند دکتر جعفر آل یاسین بخاطر اینکه توانسته در کودکی قرآن و ادبیات را بیاموزد و آثار بزرگی به عربی بنویسد، از نژاد عرب معرفی میکند، که این بسیار دور از ذهن است. چنانکه جرجی زیدان میگوید: وی زبان عربی را بعدها به صورت کامل و به مرور آموخته است. به اعتقاد دکتر نصری روشن نویسندگی عربی ابنسینا در نخستین آثارش دشوار است و تنها در مدّت اقامت دراز مدت وی در اصفهان بود که به آثار و نوشتههایش انتقاد کردند (به لحاظ کارشناسی و ادبیّاتی)، از این رو به تحصیل زبان ادبی عربی پرداخت و روش نویسندگی او صیقل خورد و کامل شد. پدرش از عاملان و کارگزاران مالیاتی امیر نوح بن منصور سامانی بود که شیعه اسماعیلی بود که معتقدات و آثار اسماعیلی را در موضوعاتی مانند عقل و نفس با برادر دیگر ابنسینا ـ محمود یا علی ـ و یک شخص دیگر که از مبلغان اسماعیلی بوده، در خانه گفتگو و بحث میکردند و حسین آنها را گوش میداده است. ولی وی نتوانسته خود را با آن مباحث و اعتقادات اقناع کند لذا به تشیّع دوازده امامی گرویده است.
🔸شهرت
مهارت ابنسینا در پزشکی بسیار مشهور و در سال ۳۸۸ (۱۸ سالگی) با معالجه نوح بن منصور سامانی شهرت فراوانی یافت که همین مسئله باعث گشایش باب جدیدی در زندگی علمی و فعالیّت سیاسی وی شد که دربهای کتابخانه امیر نوح به روی او باز شد و در دربار موقعیّت خوبی یافت، تا قبل از این واقعه در اخلاق و فقه مشهور بود. با استفاده از این کتابخانه در همه دانشها و بویژه در فلسفه و ریاضی و نجوم سرآمدشد...
ادامه در...
✅
http://hekmateislami.com/?p=10931
@hekmateislami