🌷نکته تفسیری صفحه ۱۷۷🌷
مؤمنان حقیقی:
شاید تا به حال این جملات را زیاد شنیده باشید: فلانی، شخص باایمانی است؛ ایمان او قوی و محکم است؛ او حقیقتاً ایمان دارد. براستی امّا ایمان چه کسانی قوی است و چه اشخاصی واقعاً ایمان دارند؟ آیا هر کسی که ادّعای ایمان و خداترسی داشته باشد، مؤمن است؟ از آن مهم تر، آیا ایمان خود ما، ایمانی حقیقی است؟ خداوند در آیات قرآن، نشانه هایی برای افراد باایمان مشخّص کرده که با توجّه به آن نشانه ها می توان مؤمنان راستین را شناسایی کرد.
در این سه آیه، پنج ویژگی اساسی اهل ایمان ذکر شده است که با آن ها می توان عیار ایمان افراد را به خوبی تعیین کرده، مؤمنان خالص را از مؤمنان تقلّبی جدا کرد:
1ـ خداترسی: مؤمنان حقیقی، کسانی هستند که خدا را می شناسند و می دانند که او بسیار بزرگ و والامقام است. به همین سبب، شکوه و عظمت او در دلهایشان جای گرفته، و هرگاه از آن قدرت بی نهایت یاد می شود، دل هایشان از ترس به لرزه می افتد؛ البتّه ترسی که ثمره ی درک عظمت خداوند است. از سوی دیگر، آنان می دانند که پس از زندگی کوتاه دنیوی باید در دادگاه عدل الهی حضور یابند و پاسخگوی اعمال و کردارشان باشند. به همین سبب، پیوسته به این فکر مشغول اند که مبادا به وظایفشان کامل عمل نکرده باشند. بنابراین هنگامی که نزدشان از خدا یاد شود، دل مشغولی شان چند برابر می شود.
2ـ زیاد شدن ایمان با شنیدن آیات قرآن: مؤمنان راستین در قبال آیات پندآموز قرآن بی تفاوت نیستند؛ بلکه هرگاه آیات قرآن خوانده شود، با تمام وجود به آن گوش می سپارند، و در پرتو این توجّه، ایمانشان زیادتر می شود و به سخنان خدا یقین بیشتری پیدا می کنند.
3ـ توکّل: بینش اهل ایمان، والاتر از آن است که در زندگی خود، به مخلوقات ضعیف و ناتوان تکیه کنند؛ بلکه آنان با شناخت خدای یگانه بخوبی دریافته اند که تمام اسباب و علل در جهان هستی، به خواست و اراده ی او تأثیر می گذارد، و بر همین اساس، با اینکه خود برای سامان دادن به زندگیشان می کوشند، کارهایشان را به خدا می سپارند و از او یاری میخواهند و بر او توکّل می کنند.
4ـ نماز: نماز، برترین عمل یک مسلمان است و جایگاه ویژه ای در زندگی آنان دارد. مؤمنان کاملاً مراقب اند که نمازهایشان را در اول وقت و دقیق و کامل به جا آورند.
5ـ انفاق: یکی دیگر از ویژگی های مؤمنان راستین، توجّه به بندگان خدا و برآوردن نیازهای آنان است. مؤمنان حقیقی، علاوه بر پرداخت زکات و واجبات مالی دیگر، بخشی از اموالشان را صدقه می دهند و به دیگران کمک می کنند، و بدین ترتیب، برای اصلاح وضعیت جامعه و ریشه کنی فقر از آن می کوشند و در آخرت نیز از پاداش بزرگ انفاق بهره مند می شوند.
👇
https://eitaa.com/heyatey