🌕 احکام روزه ۲۱
🌺کفّاره تأخیر
🍃 یعنى كفّارهاى كه بر اثر تأخیر در انجام قضاى روزهى ماه رمضان تا فرا رسیدن ماه رمضان آینده واجب مىشود.
❇️ مسأله ۹۲۸. اگر در ماه رمضان به سبب عذری روزه نگیرد، و بعد از رمضان عذر او برطرف شود و با این حال قضای روزه خود را بهجا نیاورد تا ماه رمضان آینده فرا برسد، باید علاوه بر قضای روزه برای هر روز یک مدّ طعام به فقیر بدهد.
🍃 سابقاً بیان شد که قضای روزه ماه مبارک واجب فوری نیست، و تا ماه مبارک آینده فرصت هست که انجام گیرد، اما اگر بدون عذر انجام نشود کفّاره تأخیر دارد.
❇️ مسأله ۹۲۹. اگر روزه ماه رمضان را عمداً نگیرد، و قضاى آن را هم تا رمضان بعد بدون عذر بجا نیاورد، باید علاوه بر قضا و كفّاره افطار عمد، براى هر روز یك کفّاره تاخیر (که در مسأله قبل گفته شد) نیز به فقیر بپردازد.
🍃 این شخص گناه انجام داده است، و باید:
۱. توبه واقعی نماید.
۲. قضای روزه را بهجا آورد
۳. کفّاره افطار عمدی را انجام دهد (که مخیّر است یا ۶۰ فقیر را اطعام نماید، یا ۶۰ روز روزه بگیرد)
۴. کفّاره تأخیر بپردازد
در مسأله ۹۲۷ هم به این مطلب اشاره شد👇
❇️ مسأله ۹۲۷. اگر به دلیل ضعف جسمانی قادر به گرفتن روزه در ماه رمضان و نیز قضای آن تا رمضان سال آینده نباشد، قضا ساقط نمیشود، و هر زمان که بتواند باید قضا کند،
همچنین کسی که چند سال روزه نگرفته و توبه کرده و تصمیم بر جبران آنها دارد، واجب است تمام روزههای فوت شده را قضا کند، و چنانچه نتواند، قضای روزهها از او ساقط نمیشود، و بر عهدهاش باقی میماند.
❇️ مسأله ۹۳۰. کفّاره تأخیر یک مد طعام است؛ یعنی ۷۵۰ گرم گندم، آرد، نان، برنج یا سایر مواد غذایی که باید به فقیر داده شود.
🍃 سابقاً (در ذیل مسأله ۸۹۱، در احکام روزه ۱۷) بیان شد سیر کردن فقیر در کفّاره تأخیر کافی نیست، و پرداختن پول به فقیر نیز کافی نیست، مگر اینکه فقیر را در خريد آن جنس از طرف مؤدّی کفّاره، و تملیک آن به خود وكيل كند، و فقير نيز اين کار را انجام دهد كافى است.🍃 کفّاره تأخیر با کفّاره افطار عمدی ۲ تفاوت اصلی دارد:
🌱 ۱. در کفّاره تأخیر میشود تمام کفّاره را به یک فقیر داد، امّا در کفّاره افطار عمدی باید ۶۰ فقیر مختلف اطعام شوند، و نمیشود یک فقیر را چندبار اطعام کرد.
🌱 ۲. در کفّاره تأخیر فقط باید ۷۵۰ گرم طعام به فقير داد، و سیر کردن کافی نیست، امّا در کفّاره افطار عمدی به دو صورت میتوان فقیر را اطعام کرد، یا طعامی دهد که بخورد و سیر شود، یا ۷۵۰ گرم طعام به او بدهد.
🍃 فقیر شرعی هم در مسائل قبل تعریف شد👇
❇️ مسأله ۸۹۲. فقیر کسی است که مخارج سال خود و خانوادهاش را ندارد، و نمیتواند بهدست آورد.
❇️ مسأله ۹۳۱. اگر قضای روزه ماه رمضان را چند سال به تأخیر بیندازد، باید علاوه بر قضای روزه همان یک مد طعام را بپردازد، و بهخاطر تأخیر سالهای بعد چیزی بر او واجب نمی شود.
🍃 اینکه بعد از گذشت چند سال قیمت اجناس گرانتر میشود، ارتباطی به زیاد شدن کفّاره ندارد، بلکه محصول تورّم است.
❇️ مسأله ۹۳۲. کسی که باید برای هر روز یک مد طعام بدهد، میتواند کفّاره چند روز را به یک فقیر بدهد.
❇️ مسأله ۹۳۳. کفّاره تأخیر در فرض جهل به وجوب قضا قبل از ماه رمضان آینده، ساقط نمیشود.
🖋حجتالإسلام و المسلمین استاد اصغری
بر محور «رساله نماز و روزه» حضرت آیتالله العظمی خامنهای (دام ظلّه العالی)