💠 گزارشی از عملکرد سه ساله معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت شهید آیت الله رئیسی/
از تغییرات رویکردی و نرم افزاری تا اقدامات زیرساختی مهم(بخش دوم)
⚠️ مقدمه چهارم؛ اهمیت تغییرات و تحولاتِ راهبردی و رویکردی در فعالیت های قرآنی
بدیهی است در هر مجموعه و سازمانی اگر راهبردهای اصلی و رویکردهای محتوایی و نرم افزاری در جهت درستی تنظیم شوند، خودبخود اقدامات عملیاتی نیز مبتنی بر همان راهبردها و رویکردها انجام خواهند شد.
در دوره سه ساله معاونت قرآن و عترت در دولت شهید آیت الله رئیسی، تغییرات نرم افزاری و محتوایی مهمی رقم خورد و به تَبَع آن، بسیاری از اقدامات و فعالیت های قرآنی در این دوره سه ساله نیز، مبتنی بر این رویکردهای محتوایی و نرم افزاری انجام گردید.
در این نوشته تلاش خواهیم کرد، بخشی از اقدامات عملیاتی و رویکردها و راهبردهای محتوایی و نرم افزاریِ معاونت قرآن و عترت در دولت شهید آیت الله رئیسی به اختصار بیان شود.
⚠️ بخشی از راهبردهای اصلی و فعالیت های قرآنی انجام شده در دولت شهید آیت الله رئیسی
1⃣ یکی از مهمترین راهبردهای معاونت قرآن و عترت در این دوره سه ساله، عبارت بود از ترویج نگاه غیرسکولار به قرآن کریم. فهم این مسئله که قرآن فقط کتاب تلاوت و قرائت و حفظ و تجوید و ... نیست، بلکه علاوه بر زندگی فردی و اجتماعی انسانها، در عرصه های متنوع "حکمرانی" نیز برنامه ها و راهبردهای ایجابی و سلبی دارد، مسئله بسیار مهمی است. البته القاء و فهماندن این نگاه به قرآن کریم در میان مردم و بخصوص مسئولان کشور، نیاز به گفتمان سازی داشته و دارد؛ حتی سوگمندانه باید گفت هنوز برای بخشی از جامعه قرآنی و مسئولان قرآنیِ کشور نیز این مسئله به درستی و عمیق فهم نشده و اگرچه در ذهنشان معتقد به حضور قرآن در عرصه های حکمرانی هستند، ولی عملاً برنامه ها و سیاست هایشان را در این جهت تنظیم نمی کنند و بجای قران حداکثری، به قرآن حداقلی اکتفا می کنند.
در این راستا اقداماتی در معاونت قرآن وعترت طراحی و عملیاتی شد. برگزاری 9 جلسه حکمرانی قرآنی با حضور کارشناسان و مسئولان در موضوعات مختلف مربوط به حکمرانی، حمایت از تاسیس و تقویت اندیشگاهها و موسسات قرآنیِ فعّال در این حوزه، تولید اسناد سیاستی در زمینه حکمرانی قرآنی، طراحی بخش های مرتبط با این موضوع در نمایشگاه بین المللی قرآن کریم(همچون بخش حکمرانی قرآنی و بخش صهیونیسم شناسی و ...) و اعلام مواضع تبیینی در مسائل مستحدثه مهم سیاسی کشور و جهان، از جمله اقدامات برای گفتمان سازی این موضوع مهم بود.
2⃣ رویکرد دیگری که در معاونت قرآن و عترت با قوت بیشتری نسبت به گذشته دنبال شد، جهت دهی فعالیت های قرآنی به سمت بهره گیری از قالبها و ابزارهای هنری است. چراکه تاثیر انتقال مفاهیم قرآنی به دل و جان انسانها با بهره گیری از ابزارهای هنری چند برابر روشهای دیگر است. برگزاری جشنواره های هنری تبیین و آیات، تولید نماهنگ ها و انیمیشن های قرآنی، بهره گیری از روشهای هنری جذاب و متنوع در برگزاری نمایشگاه بین المللی قرآن کریم، نگاشتن سرفصل های آموزشی برای برگزاری دوره های تبلیغی _ ترویجیِ قرآنی با نظر کارشناسان این حوزه و حمایت از تولید و انتشار کتابهای داستانی با هدف ترغیب جوانان و نوجوانان به فعالیت های قرآنی از جمله اقدامات در این حوزه بود.
3⃣ رویکرد دیگر، ورود به عرصه های جدید دانشی بود. در این راستا تلاش شد تا از ظرفیت شرکت های دانش بنیان برای ترویج امر قرآن بیشتر استفاده شود. همچنین توجه به هوش مصنوعی و استفاده از ظرفیت فناوری هایی که برپایه هوش مصنوعی بنیان نهاده شده اند، می تواند امر ترویج قرآن را بصورت تصاعدی گسترش دهد. با توجه به سرعت پیشرفت های علمی در دنیا، غفلت از این ظرفیت های بزرگ عقب ماندگی های جبران ناپذیری به همراه خواهد داشت. به همین منظور در سه دوره برگزاری نمایشگاه قرآن در دولت شهید آیت الله رئیسی، بخش های ویژه ای به معرفی این شرکت ها و فناوری های نوین اختصاص داده شد. بخش مربوط به معرفی شرکت های دانش بنیان قرآنی و بخش «هوش مصنوعی و قرآن» در سی و یکمین نمایشگاه بین المللی قرآن مورد توجه و تجلیل ویژه شهید آیت الله رئیسی قرار گرفت. اطلاع علاقه مندان به فعالیت های قرآنی از ظرفیت های بزرگ این فناوری ها و ایجاد ارتباط های کاری بسیار خوب میان اهالی قرآن و نخبگان علمی این حوزه، کمک شایانی به ارتقاء فعالیت های قرآنی در کشور خواهد کرد، که در نمایشگاه قرآن کریم این مهم تا حد بسیار خوبی محقق شد.
ادامه👇👇👇