آشنایی با یک روانشناس ضدّ زن! او کیست؟!
زنان در اتریش قرن نوزدهم، شهروندان درجه دو بودند و حقوق یا امتیازات کمی داشتند. آنها برای وارد شدن به یک حرفه یا عضو سازمان حرفه ای شدن فرصت کمی داشتند.
... شخصا یک جنتلمن بورژوای اهل وین بود که نگرش های جنسی او در زمانی شکل گرفته بودند که از زنان انتظار می رفت به شوهرشان رسیدگی کنند، خانوار را مدیرت کنند، از فرزندان خود مراقبت نمایند، و در شغل یا حرفه شوهرشان دخالت نکنند. همسر ...، مارتا، از این قاعده مستثنی نبود.
... به عنوان بزرگترین و محبوبترین فرزند، بر خواهران خود حاکم بود، به آنها توصیه می کرد چه کتاب هایی را بخوانند، و برای آنها در مورد دنیا موعظه می کرد.
خواهران ... از موسیقی لذّت می بردند و نواختن پیانو را دوست داشتند. وقتی موسیقی پیانو آنها ... را آزار می داد، به والدین خود شکایت می کرد که نمی تواند روی کتاب هایش تمرکز کند. والدین ... بلافاصله پیانو را از خانه حذف کردند و ...
فهمید که امیال پنج دختر، با خواسته یک پسر برابری نمی کند.
او اظهار داشته بود که دخترکوچولوها، پسرهای شکست خورده، و زنان بزرگسال مثل مردان اخته شده هستند.
وقتی افراد از عقیده او درباره زنانگی انتقاد می کردند، او با موضع گرفتن سخت تر پاسخ می داد.
او در دهه ۱۹۲۰.م تاکید کرد که تفاوت های روانشناختی بین مردان و زنان ناشی از اختلافات کالبدی است و نمی تواند با تجربیات جامعه پذیری مختلف توجیه شود.
او زنان را «قارّه سیاه برای روانشناسی» نامید.
... او که تقریبا تمام نظریه پردازی های خود را بر موردپژوهی های زنان استوار کرد، حاضر نشد برای فهمیدن بهتر زنان، از خود آنها بپرسد.
...
در پایان عمر خود هنوز می پرسید: «زن چه می خواهد»؟
او پیشنهاد نمود که زنها قربانیان آناتومی خود هستند و برای همیشه از مردان به خاطر داشتن آلت مردی آزرده اند و حسادت می کنند.
...
همچنین نتیجه گیری کرد که زنها فرامن های (وجدان های) کم رشدیافته و تصوّرات بدنی حقیرتری دارند، زیرا زنان معتقدند که آنها واقعا مردان اخته شده ای هستند.
هنگامی که یکی از روانشناسان زن، در مقابل ایده عقده ادیپ او، نظریه رشک رحم در مردان را مطرح کرد، او نوشت: ما نباید زیاد تعجب کنیم اگر یک زن تحلیلگر که به اندازه کافی در مورد شدت آرزوی خود برای آلت مردی متقاعد نشده است، نتواند در بیمارانش نیز برای این عامل اهمیت واقعی را قائل شود.
منابع مطالب:
فیست، فیست و رابرتس، ۲۰۱۳؛ نظریه های شخصیت؛ ترجمه یحیی سیدمحمدی، ۱۳۹۵، صص ۹۰-۸۷.
شولتز و شولتز، ۱۹۹۸؛ نظریه های شخصیت؛ ترجمه یحیی سیدمحمدی، ۱۳۸۴، ۱۸۲_۱۸۱.
👈
آیا می توانید حدس بزنید او کیست؟ ⁉️
بله؛
زیگموند فروید.
روانشناسی که تمام دانشجویان روانشناسی و مشاوره و بسیاری از رشته های دیگر، در بیشتر متون تخصصی خود باید دیدگاه او را بشناسند. هرچند، در این متون، تفکّرات ضدّ زن او اغلب سانسور می شوند و حرفی از آنها به میان نمی آید.
هدف از نگارش این متن، طرد تمام تفکّرات فروید نیست؛ طبیعتا دیدگاه او هم محاسن و معایبی دارد. امّا، یک لحظه تصور کنید با ایجاد چنین نگاهی نسبت به شخصیت فروید توسط اساتید یا منابع، نگاه شما به نظریه او دستخوش تغییر نمی شد؟
از جمله کارهای رسانه ها، کوچک نمایی و بزرگنمایی مسائل است. اگر دیدگاه او درباره زنان بزرگنمایی یا حتی بحث شده بود، دانشجویان روانشناسی و مشاوره، امروز به جای اینکه اسم او را بر زبان جاری کنند، احتمالا کارهای دیگری انجام می دادند. تصویر مثبتی که از او در ذهن بسیاری دانشجویان و اساتید از وی شکل داده شده، این اطلاعات را با فیلتر همراه خواهد کرد و مثلا محتمل است ذهن آنها پس از مدتی این مطالب را خیلی ساده فراموش کند تا طرحواره ذهنی اشان از فروید باقی بماند.
مراقب طرحواره هایی که رسانه در مورد اشخاص برایمان می سازد باشیم...
دکتر محسن عزیزی ابرقوئی، روانشناس
https://eitaa.com/joinchat/4203216913C592b78c231