پاسخ اولیه ای به بیانیه انجمن روانپرشکان ایران در مورد چالشهای مربوط به ملال جنسیتی (این پاسخ شخصی است و از جانب گروه یا مجموعه ای صادر نشده است)
با سلام و احترام
بسیار خوب
الحمدلله که نشست بازخورد داشته است.
فتوای تاریخی حضرت امام (ره) و فتوای فعلی مقام معظم رهبری (حفظه الله تعالی) از گذشته تا به امروز راهگشای مسائل مربوط به مبتلایان به اختلال هویت جنسیتی سابق (ملال جنسیتی فعلی) بوده و ان شاءالله خواهد بود.
فقه پویای شیعه کمک کار همه متخصصان متعهد این حیطه بوده و خواهد بود.
چند پرسش اینجا مطرح میشود:
۱. نسبتی که در بیانیه انجمن محترم روانپزشکان کشور برای افراد مبتلا ذکر شده، چه رابطه ای با تعداد اعمال جراحی در کشور دارد؟ آیا این بیانگر تشخیص های اشتباه است؟ آیا نقش عوامل دیگر در نظر گرفته نشده است؟
۲. کتاب Dsm به عنوان مرجع تشخیصی مورد پذیرش کامل برخی از همکاران محترم است. دور از ذهن نیست که در نسخههای آتی، اختلال ناهمنوایی جنسیتی نیز از فهرست اختلالات روانی حذف گردد و دی اس ام نویسان از متخصصان بخواهند هر گونه هویت جنسیتی و جهت گیری جنسی مورد پذیرش و حمایت قرار گیرد. کما اینکه ایشان اخیرا کتابچهای را جهت آشنایی متخصصان با اصطلاحات جعلی و وضع شده ساختگی مربوط به هویت های جنسی و جنسیتی گوناگون تدارک دیده و زمینه پذیرش ایشان را فراهم کرده اند. رویکرد انفعالی نسبت به Dsm تا کی قرار است تداوم پیدا کند؟
۳. پیش روی چشم همه است که آنچه امروز در دنیا و از جمله کشور ما ملاحظه میشود، در بهترین حالت، گونه کاملا جدید و متفاوتی از اختلال هویت جنسیتی است که با آنچه پیشتر مورد بحث قرار میگرفت تفاوتهای بارزی دارد. ۲۱ درصد هویت یابی دگرباشانه در نسل z امریکا و حدود ۳۲ درصد در این نسل استرالیا، با ۲ تا ۱۵ هزارم درصد چه ارتباطی دارد؟!
۴. رویه مشترک برای تشخیص گذاری و مداخلات همگن، یک درخواست مشترک است. باب گفتگو برای رسیدن به چنین رویه ای باز است.
۵. علم همواره رو به پیشرفت و تغییر است. بستن باب تفکر در یک موضوع خاص و غلبه سیاست های خاص بر تصمیمات در کشورهای دیگر، نباید نادیده انگاری شود. خوب است متخصصان در این زمینه مستندات تاریخی را مطالعه نمایند.
۶. مرعوب بودن در برابر هر آنچه دیگران به آن رسیده و آن را دیکته کردهاند، از آسیب های دوران شوم پهلوی و اواخر قاجار است که القای 《شما نمیتوانید》را به ملّت ما تزریق کردند. اینکه درمان اثربخش هم اکنون باشد یا نباشد یک مسأله است و اینکه ما هرگز نخواهیم توانست حرف جدید یا متفاوتی در برابر آنها بزنیم مسأله ای دیگر. صد البته که هر مداخله ادعایی باید با مستندات و شواهد علمی به تأیید برسد، منتها زمینه ساز اولیه تاثیر مداخلات، تغییر جوّ غلطی است که القا میکند نه درمانی وجود دارد و نه کسی حق دارد درمانی ارائه کند.
۷. ان شاءالله با همفکری تمام متخصصان دغدغه مند کشور عزیزمان ایران، و با عبرت گیری از خطاهای بسیاری کشورهای دیگر، تصمیمات خوبی در سطح کلان اتخاذ شده و نه از فتاوای مراجع عظام سوءاستفاده و کج فهمی صورت بپذیرد و نه باب عمل جراحی برای درصد بسیار اندک و نادری که ممکن است به حق از آن بهره مند شوند بسته شود. با درود بر روان پاک امام خمینی (رضوانالله تعالی علیه) و آرزوی سلامتی برای جانشین شایسته ایشان امام خامنهای (حفظهالله تعالی) که عمری تلاش کردند 《ما میتوانیم》را به ملّت و جامعه ایران اسلامی بازگردانند.
با آرزوی توفیقات روزافزون
دکتر محسن عزیزی ابرقوئی، روانشناس
https://eitaa.com/joinchat/4203216913C592b78c231