🌱کودکی مهمترین دوران شکل گیری شخصیت هر فرد
امروزه اهمیت وجود عزت نفس و خودباوری برای رشد شخصیت بارور و سازنده بر هیچکس پوشیده نیست.
بعضی از والدین از تاثیر خود برای پرورش این دو عنصر مهم و مثبت شخصیتی در نهاد کودکشان مطلع نیستند یا آن را دست کم میگیرند.
کودکی یکی از مهم ترین دوران زندگی برای پایه ریزی محکم ساختار شخصیت هر فرد است.
در این مطلب به نقش والدین و راهکارهایی برای پرورش و رشد این خصایص در فرزندان میپردازیم.
پذیرش بی قید و شرط
منظور غرق کردن گاه و بیگاه کودک در محبت نیست بلکه کودک باید احساس کند که با ارزش است. کودک باید از طرف والدین احساس پذیرش بی قید و شرط داشته باشد.
این پذیرش به معنای لوس کردن فرزندتان نمیباشد بلکه در هنگام خطاهایش باید یادآوری کنید که مثالا: ((این تنبیه بخاطر ناراحتیتان از کارش است و هر چند او را دوست دارید اما صلاح را در این میبینید که برای مدتی به کارش فکر کند)).
پذیرش بی قید و شرط والدین موجب دلبستگی عاطفی سالم در فرزندان میشود که یکی از شاهراههای رسیدن به عزت نفس و خودباوری است.
بازتابهای مثبت به فرزندتان بدهید
به تدریج که کودکان رشد میکنند در آنها خودآگاهی شکل میگیرد. آنها از طریق این خودآگاهی به مرور برای خود ارزشهای مثبت یا منفی قائل میشوند.
مجموع این ارزیابیها عزت نفس کودک را شکل میدهد. اگر ایده آلی که برای فرزندتان در نظر گرفته اید با توان کودکتان در تضاد است، بهتر است از سرزنش، مقایسه و فشار بر فرزند خود دست بردارید.
با شناختن استعدادهای کودک و کمک و همراهی و تشویق او برای رشد این ویژگیها میتوانید تضمین مطمئنی برای رشد مثبت عزت نفس کودک خود داشته باشید. شادکامی و احساس کارکرد مهم رابطه متقابلی دارد.
به حرفهای او گوش کنید
احترام گذاشتن به کودک از طریق گوش دادن به او، صحبت کردن با او و ایجاد اعتماد در وی مبنی بر درک و پذیرفته شدن احساساتش نقش سازندهای دارد.
برای آن که کودکانتان بتوانند به نحو سازندهای با احساساتشان ارتباط برقرار کنند و به طور موثر و کارآمد آنها را حل و فصل کنند؛ ما به شما گوش دادن به حرفهایشان را پیشنهاد میکنیم.
وقتی شما به حرفهای کودک گوش میکنید و تنها بازتاب احساسات آنها هستید، آنها در درجه اول احساس میکنند که احساساتشان درک شده است و در درجه بعد با همدلی و احساس پذیرش توسط شما حس اعتماد ایجاد میشود و کودک میتواند به طرز موثرتری فکر کند و موضوع را حل و فصل کند.
علاوه براینها کودک به مرور یاد میگیرد احساساتش را به طور روشنتری ابراز کند.
احساسات کودکتان را شرح دهید
اگر کودکتان برای دعوا با دوستش گریه میکند، فریاد زدن برسر او تنها این حس را به او میدهد که احساساتش پذیرفته نشده است و احساس امنیت نمیکند. در نتیجه با شما صحبت نمیکند.
احساسات چه مثبت و چه منفی بخشی از روند عادی گفتمان خانوادگی است و هیچ گاه نباید پس زده شود. سعی کنید کودک را در مسیر احساساتش همراهی کنید و آینهای برای انعکاس احساسات او باشید.
اگر کودکتان در بیان احساسات ناتوان است ایرادی ندارد حدس بزنید. اگر اشتباه حدس بزنید کودکان، شما را در مسیر درست هدایت میکنند.
برای نمونه میتوانید به او بگویید: ((میدانم با دوستت دعوا کردهای ناراحتی. ماجرا را بگو تا ببینم چطور میشود مشکل را حل کرد
🌹معاونت اجتماعی بسیج سپاه جیرفت
🌹جوانان عاشورایی هیات رزمندگان اسلام جیرفت