بسمه تعالی
گزارشی به ملت از آنچه در موسسه تحقیقات جمعیت کشور انجام دادم...
مدت 18 ماه(از 23 اسفند 1400 تا 15 شهریور 1402) مسؤولیت ریاست موسسه تحقیقات جمعیت کشور را برعهده داشتم. حقیقت قصد نداشتم از عملکرد خود تعریف نمایم. اما یکی از دوستان گفت به هر حال شما از پول بیت المال استفاده کردی و به مردم داری گزارش می دهی. حرف او را پسندیدم و تصمیم گرفتم این گزارش را خدمتتان ارایه کنم.
1. حل مشکل بودجه موسسه و افزایش 380 درصدی آن: مؤسسه در حالی¬ تحویل شد که 45 درصد کسری بودجه داشت و بودجه حتی کفاف حقوق و دستمزد را نمی داد. بودجه موسسه در سال 1402 به میزان حدود 4 برابر(380 درصد) افزایش یافت.
2. تصویب طرح اجرایی بلند مدت سرمایه¬گذاری کلان ملی در بیست و نهمین جلسه شورای عتف با حضور رییس جمهور با عنوان «ارتقاء کارآمدی سیاستگذاری جوانی جمعیت کشور» با اعتبار 154 میلیارد تومان. این طرح شامل 30 کلان پروژه بود.
3. حرکت به سوی تحقق نقش حاکمیتی موسسه در مدیریت نظام پژوهشی جمعیت کشور(نقش منتورینگ پژوهشی): با افزایش بودجه موسسه، امکان سفارش تحقیق توسط موسسه به عنوان کارفرما به وجود آمد. با این سیاست موسسه توانست ضمن طراحی نظام مسائل پژوهشی جمعیت، به¬تدریج به سمت تقسیم کار پژوهشی میان دانشگاهها¬ و سایر مؤسسات پژوهشی حرکت کند.
4. تغییر مسیر حرکت موسسه هم¬راستا با سیاست¬های کلی جمعیت: پیش از این مؤسسه تحقیقات جمعیت کشور پایگاه حامیان کنترل جمعیت بود و مجموعه آثار و کتابها و مقالاتی که از آنجا منتشر می شد در راستای تفکر تنظیم خانواده بود. تغییر مسیر موسسه یکی از خواسته های اصلی نهادهای بالادستی از ریاست موسسه بوده است. برای تحقق این هدف دو اقدام مهم انجام شد: الف) تدوین سند برنامه راهبردی موسسه با هدف پشتیبانی علمی حل مسأله پیری جمعیت ب) جذب هیأت علمی در حوزه¬های مختلف جمعیت و پیشرفت: گرفتن مجوز جذب 21 نفر هیأت علمی و انجام فرایند جذب آنها
5. ارتقای نقش مؤسسه در سیاست¬گذاری جوانی جمعیت و ارتباط تنگاتنگ با نهادهای متولی از طریق اقدامات زیر: الف) ارایه گزارش¬های فصلی به دفتر بررسی بیت مقام معظم رهبری(مدظله): بنابه سفارش دفتر بررسی¬ها، موسسه مجموعه¬ای از گزارش¬ها را به¬طور فصلی تهیه نموده و برای بیت معظم له ارسال می-نمود. حائز اهمیت آنکه اخیراً مقام معظم رهبری(مدظله) از کمبود گزارش¬های کارشناسی در این زمینه گلایه نموده بودند. ب) ریاست کمیته جمعیت مجمع تشخیص مصلحت نظام ج) دبیر کارگروه جمعیت مرکز بررسی¬های استراتژیک ریاست جمهوری د) دبیر ستاد جوانی جمعیت وزارت عتف ه)عضو قرارگاه مرکزی تفاهم¬نامه وزارت عتف با وزارت راه و شهرسازی برای ساخت 200 هزار خوابگاه متأهلی و) عضویت در کارگروه تخصصی خانواده و جوانی جمعیت با حکم معاون محترم آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ز) مؤسسه طرف مشورت کمیسیون اجتماعی مجلس در بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه بوده است
6. تربیت نیروی جوان از طریق حمایت از اندیشکده¬ها: یکی اهداف مهم تربیت نیروی جوان بود. با حمایت از اندیشکده¬ها، پایان¬نامه¬ها و پژوهشگران جوان از حدود بیش از 20 نفر از پژوهشگران جوان حمایت به¬عمل آمد.
7. تهیه سلسله گزارش¬های راهبردی: موسسه در این دوره کوتاه توانست مجموعه¬ای از گزارش¬های راهبردی را تهیه و منتشر نماید که نگاه تازه¬ای را در زمینه جوانی جمعیت تزریق کرده و امکان حل مسأله جمعیت را نشان می-داد.
8. آغاز اجرای چند کلان پروژه ملی:
أ. نهضت ترجمه جوانی جمعیت(با همکاری مترجمین برجسته کشور)
ب. رصدخانه ملی جمعیت(با همکاری مرکز آمار ایران)
ت. جمعیت سنج(Population Meter)(با همکاری سازمان ثبت احوال و سازمان نقشه¬برداری کشور)
ث. همکاری در تأسیس دانشکده جمعیت و پیشرفت با دانشگاه علامه طباطبائی(ره)
ج. تأسیس میزهای پژوهشی مسأله¬محور جمعیتی
ح. تأسیس پرتال جامع جمعیتی
خ. علل و راهکارهای مهاجرت نخبگان در ایران
9. عضویت در مجمع ملی پژوهشگاه¬های کشور: بنا به پیشنهاد پژوهشگاه¬های عضو و به¬دلیل حساسیت موضوع جمعیت، اعضای پژوهشگاه¬ها با عضویت موسسه در این مجمع موافقت نمودند.
10. حضور مستمر در رسانه ملی و شبکه های مجازی در راستای تبیین مسأله جمعیت و راهکارهای آن
11. اجرای طرح¬های پژوهشی با عناوین زیر که علاوه بر طرح¬های موظفی همکاران هیأت علمی بوده است:
أ. طراحی و تدوین شاخص¬های ارزیابی قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت
ب. الگوی توسعه شهری و اهداف جمعیتی؛ طراحی مدل مطلوب
ت. تحلیل پیامدهای مهاجرت روستاییان بر بخش کشاورزی در استان فارس