🔴 در مذمت فهم درخشان و غنینژاد؛ توأمان!
ذکر یک مثال برای فهم الگوی معیشت اسلامی1️⃣
🔹 اخیرا مناظرهای پیرامون اقتصاد اسلامی بین آقای غنینژاد و آقای درخشان اتفاق افتاد که فارغ از حواشی و سردرگمی مخاطب در بحث، آنچه تبیین نشد، الگوی معیشت اسلامی در مقابل الگوی معیشت لیبرال بود.
در این نوشتار مایلم با بیان یک مثال به تفاوت پارادایم و ناتوانی فهم الگوی لیبرالی از مباحث اسلامی بپردازم.
🔸اساس تفاوت و تفکیک الگوی معیشت اسلام با اقتصاد متعارف در پارادایم است.
دامنهی مفاهیم در الگوی اسلامی، بسیار گستردهتر از الگوی لیبرال است و ریشه آن در تقابل نگاه پوزیتیویستی – مادیگرایانه علوم انسانی در مقابل نگاه غیبباورانهی علوم الهی است.
به همین علت، این الگو اثرات بسیار گستردهای در فهم نیز دارد؛ چرا که دامنهی چهارچوب نظری که در هر مکتب فهم میکنیم متفاوت است.
🔹در واقع اگر قرار است به تفاوت اقتصاد میان مکتب اسلام و لیبرالیسم به مناظره نشست باید مکتبها را در سطح منازعهشان بررسی کنیم که این دو مکتب در چه سطح و مولفههایی با هم نزاع دارند؟
و بعد ببینیم در این نزاع کدام مکتب برنده میشود.
🔸مولفههای گستردهای که الگوی معیشت اسلام آنها را محاسبه میکند، دقیقا نقطهی شکست امانیسم یا بهتر بگوئیم؛ اقتصاد مدرن و متعارف است.
🔹اگر در اقتصاد متعارف مولفههایی مانند سود، زیان، نیروی کار و عدالت داریم؛
در اسلام نیز همینها وجود دارد اما اسلام فهمش از این مولفهها متفاوت است و هم موارد دیگری را در نسبت با مولفههای ذکر شده در نظر میگیرد که برای اقتصاد لیبرالی قابل فهم نیست.
یعنی عدالتی که اسلام فهم میکند با برابری امانیستی، سوسیالیستی و کمونیستی متفاوت است؛
یا سرمایه ای که اسلام فهم میکند با سرمایهای که نظام کپیتال فهم میکند، متفاوت است.
این وضعیت چهارچوب مفهومی متفاوت تا آنجا به پیش میرود که میبینیم در قرآن «اقتصاد» با آن معنایی که ما فهم می کنیم وجود ندارد و الگوی معیشت واژهایست که میبایست آن را برای اکانومی، بیع و ... استفاده کنیم.
ادامه دارد...
___
✊ نهضت مردمی ممانعت از جنگ با خدا
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🏴
#روشنگری_اسلامی