🔻صفحۀ 4 از 12
مقصود از «زمامدار مغرب» همان عبدالرحمان اَعْرَجِ (لنگ) کِنْدِی، رهبر قیسیان، بربرها و سیاهان آفریقایی در آخرالزّمان است که چند ماهی پیش از قیام امام مهدی(علیهالسّلام) رهبری برخی جنبشهایی را که پیشتر در لیبی و پیرامونش آغازیده شده بودند میپذیرد، و در جمادی آخر یا نزدیکش در آنجا برمیشورد، سپس سپاهش را به مصر میآورد، و آنان را با فرماندهی اَبْقَع فِهْرِی مصری برای نبرد سوی فلسطین، اردن و سوریه میفرستد.
🔵عبدالّاه عبّاسی پایان چهلمین از پادشاهان بنی عبّاس و عبدالّاه اعرج کندی زمامدار مغربیان
علی ابن ابی طالب(علیهماالسّلام)، در بیان نشانههای ظهور قائم(علیهالسّلام)، فرمود: ... سپس پایان چهلمین، و او عبدالّاه بلندپایه است، پس، درنگ نخاهد کرد تا آنکه برسد به وی سپاهی که پیشاپیشش ترکاناند، و در آن، شعیب است(۱۵) که او را میکشد... .(۱۶)
بدان که از روایات اسلامی بهره گرفته میشود که برای بنی عبّاس دو دولت و چهل پادشاه میباشد: دولت نخستین همان است که در سرزمینهای اسلامی، پس از فروپاشی دولت اَمَوی، بنیادگذاری و ۵۲۴ سال با سی و هفت پادشاه ماندگار شد و از میان رفت، و دولت دومین آن است که در بخشی از سرزمینهای مشرق، در آخرالزّمان برپا میگردد و ۴۰ سال با سه پادشاه پایدار میماند، سپس کمی پیش از قیام امام مهدی(علیهالسّلام) نابود میشود.
بنا بر آنچه هویداست، مراد از «سپاهی که پیشاپیشش ترکاناند، و در آن، شعیب است»، سپاهی است که هاشمی چینی آن را رهبری و شعیب تمیمی خراسانی آن را فرماندهی میکند، و پیشاپیش آن ترکهای اُیْغُورند که امیر مؤمنان علی(علیهالسّلام) به آنان اشاره کرده است در سخنش: «هر گاه ... برای فرزندم پرچمهای ترکها که در سرزمینها و جایها پراکندهاند، پدیدار شوند»(۱۷)، و نیز امام علی(علیهالسّلام) فرموده است: «پرچمهایی سیاه پدیدار میشوند که با سفیانی کارزار میکنند، در آنان جوانی از بنی هاشم است که در شانۀ چپش خالی، و بر پیشاپیشش مردی از بنی تمیم است که شعیب ابن صالح خانده میشود، پس، همراهان سفیانی را در هم میشکند»(۱۸)، و اگر درست در نوشتار عربی حدیث همان واژۀ «سعیر» (زبانۀ آتش) باشد که در همۀ نسخههای چاپی إلزام الناصب نزد ما یافت میشود، پس آن، اشاره میکند به آنکه لشکریان این سپاه، مانند دیگر ارتشیان همروزگارشان، از جنگافزارهای آتشین به کار رونده در آخرالزّمان، مانند تفنگها، توپها و موشکها، بهره میگیرند؛ چنان که رسول خدا(صلّیالّاهعلیهوآله) در بیان ویژگی آن مرد هاشمیای که پرچم را به امام مهدی(علیهالسّلام) برمیگرداند، فرمود: «او کسی است که چهرهاش چون دینار (پول تلا)، دندانهایش مانند ارّه و شمشیرش چون شعلۀ آتش میباشد»(۱۹).
----------------------------------------------------------
۱۵. در همۀ نسخههای چاپی إلزام الناصب نزد ما، در نوشتار عربی حدیث، در اینجا «یدرك بجیش یقدمه لشرك و فیه سعیر» یافت میشود که به «یدركه جیش یقدمه الترك و فیه شعیب» اصلاح و ترجمه گردید.
۱۶. إلزام الناصب، ج ۲، ص ۱۸۴، خطبة البیان ۲؛ ترجمۀ سیّد سلیمان مدنی تنکابنی.
۱۷. الغیبة، نعمانی، ص ۲۸۳، ب ۱۴، ح ۵۵؛ ترجمۀ سیّد سلیمان مدنی تنکابنی.
۱۸. الفتن، ص ۲۱۶، الجزء ۴، ح ۸۶۳؛ ترجمۀ سیّد سلیمان مدنی تنکابنی.
۱۹. الغیبة، نعمانی، ص ۲۵۶، ب ۱۴، ح ۱؛ ترجمۀ سیّد سلیمان مدنی تنکابنی.