🚩 رنجبر کرمانی: مصدق می خواست قهرمان باشد/ مصدق کمتر از جانب آمریکا احساس خطر میکرد
پژوهشگر تاریخ معاصر ایران در گفتگو با تسنیم:
🔹 دخالت خارجی در همان شکاف و اختلاف موثر بود. در انقلاب ملی شدن نفت شاید برای اولینبار در تاریخ ایران است که دخالت خارجی یعنی نیرو و عامل خارجی و سرویسهای بیگانه پی میبرند که یکی از راههای از بین بردن نهضت ملی نفت، انداختن اختلاف بین رهبران است.
🔹«هندرسون» عامل اصلی اختلاف بین کاشانی و مصدق بود
🔹دکتر مصدق کمتر از جانب آمریکا احساس خطر میکرد اما همیشه هم این نبود و اواخر دولتش او بخوبی خطر آمریکا را، به ویژه بعد از رفتن ترومن و آمدن آیزنهاور، احساس میکرد.
🔹امثال مصدق حاضرند یک ملت شکست بخورد اما مصدق قهرمان باشد
🔹اولا که از ابتدای اینکه نهضت ملی شدن صنعت نفت شروع شد، حزب توده مخالفخوانی میکرد؛ با اینکه به اصطلاح حزب چپ کمونیست ضد استعمار بود ولی دقیقا در جهت انگلستان و آمریکا کار میکرد. حالا چرا این شعارها را میدادند؟ من برمیگردم به نقش همین چپیها در اوایل انقلاب اسلامی...
🔹من هم میتوانم مطالبی بنویسم و بگویم این سند است! سند باید سندیت داشته باشد و باید بتوان به آن استناد کرد. اگر هر روز هر کسی یک دستخطی بیاورد اصولا هیچ سنگی روی سنگ در علم تاریخ نمیماند. پس ما این را قبول نداریم. با توجه به شخصیت آقای کاشانی میبینیم زندگی این مرد هرگز از زهد و تقوا و سادهزیستی دور نشده
🔹چرچیل و آیزنهاور برای برکناری مصدق به تفاهم رسیده بودند
🔹شاه مستقل نبود و پیوندی نیز با مردم نداشت. از این رو مدافع ملی شدن صنعت نفت نبود، هرچند که ملی شدن به نفع کشورش بود. البته شاه در ابتدا به ناگزیر، از ملی شدن صنعت نفت دفاع کرد؛ اما پس از اینکه حکم نخستوزیری دکتر مصدق را به او داد، توطئههایی علیه مصدق را آغاز کرد.
🔹 بیگانگان به شاه فشار میآوردند که باید ماجرای نفت به نفع آنان تمام شود
🔹 علت جدایی نیروهای مذهبی از مصدق نحوه رفتار با فدائیان اسلام بود
🔹 جبهه ملیها بعد از کودتا دنبال معیشت خود رفتند
https://tn.ai/2077967
@TasnimNews